• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Băsescu, către oamenii de afaceri germani: Priviți asupra ofertei de privatizare privind energia electrică

Băsescu, către oamenii de afaceri germani: Priviți asupra ofertei de privatizare privind energia electrică
Președintele Traian Băsescu le-a prezentat, joi, oamenilor de afaceri germani oportunitățile de investiții în România, menționând procesele de privatizare din sectorul energetic, al transportului feroviar, potențialul agricol, precum și cel turistic, datorat pădurilor virgine.

Președintele Traian Băsescu le-a prezentat, joi, oamenilor de afaceri germani oportunitățile de investiții în România, menționând procesele de privatizare din sectorul energetic, al transportului feroviar, potențialul agricol, precum și cel turistic, datorat pădurilor virgine.

„Dacă veți privi în programul oficial anunțat pentru perioada următoare, România a reluat procesele de privatizare, vizând în mod deosebit două sectoare – energia și transporturile, în mod deosebit transportul feroviar”, a afirmat președintele Băsescu, la o conferință organizată la sediul Deutsche Bank din Berlin.

El a mai spus că România are mari complexe energetice de cărbune și că este clar că și randamentele și nivelul de poluare al acestora trebuie aduse la standarde moderne.

„De aceea, s-a luat decizia privatizării în perioada următoare a unor mari complexe energetice pe cărbune și aici îmi permit să o spun: Ne interesează în mod deosebit investitori germani care dețin tehnologiile de producere a energiei pe cărbune, știm că există tehnologii moderne în Germania. Și, dacă vreți, luați-o ca o invitație, măcar priviți asupra ofertei de privatizare din România în ceea ce privește producția de energie electrică, sector care, până anul acesta, a fost un sector neoferit la privatizare”, a continuat Băsescu.

El le-a mai spus oamenilor de afaceri germani că România vizează și privatizarea transportului feroviar.

„Desigur, știm că nu sunt prea mulți interesați de transportul de pasageri, dar compania de transport marfă a Căilor Ferate Române va fi oferită foarte curând la privatizare. De asemenea, credem că, având în vedere tradiția în transporturi feroviare a Germaniei, compania de transport feroviar a României poate fi de mare interes”, a punctat șeful statului român.

Un alt sector vizat de președintele Băsescu a fost potențialul agricol.

„Deja, anul acesta, spre exemplu, am ajuns la producții agricole destul de ridicate, comparabile cu cele din statele dezvoltate din UE, dar industria de procesare este foarte slab dezvoltată. De aceea, o altă zonă de investiții propice, având în vedere că materia primă se află în România, este industria alimentară și știm că există interes în Germania pentru dezvoltarea producției alimentare ecologice”, a apreciat el.

De asemenea, șeful statului a subliniat oportunitățile de investiții în turism.

„Pentru cei care nu știu, România încă are 30% din pădurile ei păduri virgine. Păduri neatinse de om, care pot fi de un interes turistic extraordinar. Nu numai pădurile, dar și frumusețea țării este propice dezvoltării agroturismului, punerii în valoare a ceea ce avem încă neatins de civilizație, dar într-un mod civilizat, într-un turism civilizat. Avem politici de stimulare a astfel de investiții, dar este clar că România singură nu are capacitate de a-și pune rapid în valoarea aceste avantaje”, a menționat Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, după întâlnirea cu Angela Merkel, că România va intra într-un proces de mare privatizare, enumerând în acest sens complexele energetice de la Turceni și Rovinari și Termocentrala Craiova, precum și CFR Marfă.

Întrebat în ce domenii ar dori partea română să atragă investitori germani, Băsescu a răspuns că nu este un secret faptul că România va intra într-un proces de „mare privatizare”.

El a enumerat complexele energetice de la Turceni și Rovinari, Termocentrala Craiova și CFR Marfă.

„Sigur că este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spațiu majoritar în procesul de privatizare având în vedere experiența și tehnologiile germane în utilizarea cărbunelui, în industria energetică și, de asemenea, calitatea tehnologiei germane în domeniul feroviar. Ca urmare, rămâne să vedem dacă putem fi și convingători”, a spus președintele Băsescu.

Inchide