Băsescu: CCR afectează politica Guvernului. Unele decizii au transformat-o într-o instituție „penibilă”

Băsescu: CCR afectează politica Guvernului. Unele decizii au transformat-o într-o instituție penibilă
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 01:43

UPDATE2: Președintele Băsescu a declarat joi că a fostevident că CCR a acționat ca „o instituție penibilă” când a deciscă pensiile de serviciu pot fi micșorate, cu excepția celor alemagistraților,sau când,din interese personale,unii judecători auvotat că asumarea răspunderii pe Legea e neconstituțională.

Băsescu a amintit că din cauza unei decizii a CCR, care astabilit că pensiile nu pot fi tăiate cu 10%, Guvernul a trebuit săgăsească apoi soluția de majorare a TVA, care i-a afectat cel maimult pe pensionari. „Regret enorm creșterea TVA-ului ca alternativăla decizia Curții Constituționale. Pensionarii au fost puternicafectați de inflație, de creșterea prețurilor la alimente și exactcei în numele cărora s-a făcut așa zisul bine de către CurteaConstituțională vor fi cei care vor suporta pe termen lung o măsurăcare a afectat puternic și șansele de reluare a creșterii economiceîn trimestrul III și IV, prin sufocarea consumului”, a opinatpreședintele la la Conferința „Parteneriat pentru CreștereEconomică în 2011”, organizată de Consiliul InvestitorilorStrăini.

„Cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost nevoiade a crește TVA-ul. Și veți vedea cifrele de la statistică legatede trimestrul III, după ce trimestrul II fusese un trimestru încare se reluase creșterea față de trimestrul I. Dar, fiecare sesimte uneori obligat să discute de oportunitate, când el are deaplicat strict legea sau Constituția!”, a continuat Băsescu.

El a spus că unele decizii ale CCR privind măsurile Guvernuluiau transformat-o într-o instituție „penibilă”. „Aici aș face uncomentariu. Probabil și dvs. ca fini observatori ai viețiieconomice… Am avut probleme extrem de serioase în discuțiile cuFondul, Uniunea Europeană și Banca Mondială legate decredibilitatea și predictibilitatea deciziilor instituțiilorjuridice ale României, care adesea, fără justificare și temeiconstituțional sau legal, au interferat politica economică aGuvernului. Și aici cred că este evident pentru oricine cât depenibilă poate fi o instituția a statului român, care spune . Sau ”, a povestit el.

Băsescu a susținut chiar că partenerii internaționali și-auexprimat preocuparea față de modul în care CCR întoarce decizii aleGuvernului. „Deci faptul că s-au luat decizii extrem de importantenu pe criterii constituționale, ci pe criterii de oportunitate,pune România într-o situație extrem de dificilă. A fost un lucruexplicit exprimat și la nivel politic și la nivelul experților carenumai ce au părăsit România: . Este o problemă pe careRomânia n-a rezolvat-o și trebuie s-o rezolve foarte rapid.Instituțiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernulși Parlamentul, și nu alte instituții”, a mai spus șeful statului,exprimându-și speranța că „anul 2011 să fie un an în care cei careau responsabilitate pentru politica economică a țării să fie și ceicare să poată lua deciziile – Guvern și Parlament”.


UPDATE:Traian Băsescu: A devenit aproape un sport pentru mediul deafaceri să nu respecte legea

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că „a devenit aproapeun sport pentru mediul de afaceri să nu respecte legea”, șefulstatului susținând că și patronatele au o responsabilitate față destat.

„A devenit aproape un sport pentru mediul de afacerinerespectarea legii”, a spus șeful statului la Conferința”Parteneriat pentru creștere economică în 2011″. organizată de”Ziarul Financiar” și Consiliul Investitorilor Străini. Băsescu aprecizat că este vorba despre munca la negru și neplatataxelor.

„Cei care spun «statul să-și rezolve problema asta» sunt celpuțin incorecți”, a adăugat președintele. El a spus că, pentrueradicarea muncii la negru și a evaziunii fiscale, statul ar trebuisă aibă un număr enorm de angajați.

„Este și o responsabilitate a patronatelor”, a subliniat șefulstatului. (Departamentul Politic,[email protected]).


Băsescu, despre moratoriu: Am căzut în plasa încercării de a da osoluție partidelor parlamentare

Președintele Traian Băsescu a declarat joi, la o conferință peteme economice, că moratoriul pe care l-a propus partidelor aînsemnat pentru unele din acestea să pună condiții, opinând că el”a căzut în plasa încercării de a rezolva politic” blocajul dinParlament.

„În cea ce privește momentul în care ne aflăm, așa cum a spus și înParlament, suntem într-un moment crucial, și o spun cu deplinăresponsabilitate. Știu foarte bine ce înseamnă ratarea finalizăriiacordului cu Fondul, Uniunea și Banca Mondială, cum înțeleg foartebine și care ar fi beneficiile finalizării cu succes a acestuiacord. Sper ca oamenii politici să găsească resursele deînțelepciune pentru a face cei trei-patru pași care trebuie făcuțiastfel încât România să-și îndeplinească angajamentele dininteriorul Acordului cu cele trei instituții financiare. Acestaeste și motivul pentru care am propus un moratoriu care se pare căare sensuri diferite”, a explicat șeful statului la conferința”Parteneriat pentru Creștere Economică în 2011″, organizată deConsiliul Investitorilor Străini.

Băsescu s-a arătat dezamăgit de modul în care partidele de opozițieau condiționat încheierea moratoriului. „Propunerea este a unuimoratoriu, a unui armistițiu dacă vreți, se pun armele jos, se faccele trei-patru obligații, care nici nu necesită mare efort: doartrebuie să stai pe scaun să ridici mâna în Parlament, sau să o lașiîn jos, dar să faci ceva, și România ar putea avea certitudinea căfinalizează cu bine acordul cu Fondul, Uniunea și Banca Mondială.Se pare că termenul de moratoriu pentru unii înseamnă să punemcondiții, să repunem, eu am căzut în plasa încercării de a rezolvapolitic, de a da o soluție politică partidelor parlamentare plecândde la premisa că toți blamau legea pensiilor. Am trimis-o înapoi șirezultatul e că a fost blocată o lună perioadă de timp, deși era oobligație esențială în raport cu Fondul. Acest lucru a și creatneîncredere că vom duce mai departe legea pensiilor așa cum ea afost convenită. De aceea, am considerat că soluția corectă e unmoratoriu, rezolvăm cele trei-patru probleme ce țin de Parlament șiGuvern și după aia reluăm bătălia politică”, a mai susținutpreședintele.

Traian Băsescu s-a arătat încrezător că se vor găsi resurselepolitice pentru închiderea acordului cu finanțatoriiinternaționali.”Sunt convins că în cele din urmă se vor găsiresurse politice pentru ca acordul să fie finalizat și România săpoată spune că a evitat pericolul de derapaj și trece la o perioadăde consolidare a situației sale macroeconomice. Am convingerea căacest lucru se va întâmpla”, a conchis el.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021