Băsescu, după întâlnirea cu Papa Benedict XVI: „Am avut o întâlnire de suflet, care nu se va mai repeta niciodată”. VIDEO

Publicat: 17/02/2013, 00:32
Actualizat: 19/03/2015, 04:45

Mesajul cu care președintele Traian Băsescu a ieșit din biblioteca Papei Benedict al XVI, după un sfert de oră de discuție privată cu Suveranul Pontif, înaintea retragerii acestuia, a fost „că avem nevoie să fim mai buni unii cu alții”.

„Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu întotdeauna, o întâlnire unică. Nu se va mai repeta și nu a mai avea niciodată un asemenea partener. Nu doar o întâlnire politică, a fost o întâlnire de suflet. Am avut sentimentul că în fața mea e un Papă care nu avea decât un mesaj: „vreau să fii bun”. Ceea ce eu cred că mi-a comunicat astăzi Papa a fost că avem nevoie să fim mai buni unii cu alții”, a spus președintele la plecarea de la Vatican.

Impresia pe care a lăsat-o Traian Băsescu a fost aceea că Papa, „un om mai bun poate decât noi toți la un loc și gata să ne dea din bunătatea lui”, i-ar fi dat de înțeles că se va întoarce la scris.

Ultimele zile de pontificat ale lui Benedict XVI

Întâmpinat de Gărzile Elvețiene și de Prefectul Casei Pontificale, Monseniorul Georg Ganswein, în curtea privată a Bibliotecii papale, președintele a coborât din mașină alături de soția sa, pentru a intra la Papă, cu câteva minute înainte de ora 11.

A doua oară la Benedict al XVI, dar prima dată la Vatican, Traian Băsescu l-a întâlnit pe Papă în biblioteca sa privată. În scurtul răstimp cât junaliștii au avut acces în SalaTronului Mic, apoi în bibliotecă, blițurile au suprins un Papă senin, care își duce cei 85 de ani cu demnitate, simțindu-și însă vârsta.

La Vatican, toată lumea știe că Benedict al XVI-lea va pleca pe 28 februarie, mai întâi la reședința papală de la Castelgandolfo pentru o vreme, apoi la mănăstire, dar nimeni nu vorbește încă despre viitor.

Vizita lui Băsescu fusese la un pas de a fi anulată. După anunțul de retragere a Papei, ambasadorul României de la Vatican a fost înștiințat printr-o scrisoare că audiența programată nu mai are loc. Apoi, Papa s-a răzgândit, acceptând două întâlniri: cea cu Traian Băsescu, ca șef de stat din lumea ortodoxă, și cea cu președintele din Guatemala, Alvaro Colom Caballeros.

„Mai are încă lucruri de spus”

Cât președintele îi amintește de vizita anterioară, Papa încuviințează răbdător din cap. Când o revede pe soția președintelui, Maria Băsescu, șoptind la rândul ei timid câteva vorbe, îi strânge mâinile în semn de binecuvântare. Consilierilor le dă rozarii, iar președintelui medalia din anul al optulea de pontificat. Și ultimul.

În fața tetraevangheliarului ortodox primit de la Traian Băsescu, Papa răsfoiește atent filele făcute manual, între coperțile din piele, zâmbind: „Excepțional”. O spune și în engleză și în franceză și apoi se retrage.

În urmă, Băsescu își povestește impresiile. „Din faptul că vizita mea nu a fost anulată am înțeles respectul Papei Beneict XVI pentru poporul român. Am înțeles mâna intinsă creștinilor ortoocși de creștinilor catolic. I-am transmis mesajul creștinilor catolici și ortodocși ai României. Un mesaj de solidaritate, de respect”, spune Băsescu.

Voit sau nu, lasă impresia că Papa i-ar fi dat de înțeles si ce va face mai departe: va scrie. „Prin privire, prin vorbă, prin inteligența faptelor spunea ca mai are încă lucruri de spus pe viitor. Am sentimentul că cele 47 de cărți pe care le-a scris sunt începutul”, crede Traian Băsescu.

Dincolo de ziduri, în Piața Sfântul Petru, aceleași mii de turiști dintotdeauna admiră Vaticanul. Unii din ei, veniți din China să vadă Europa, abia ce află de retragerea lui Benedict al XVI. Un miliard de credincioși catolici așteaptă însă un nou Papă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu