Băsescu explică oferta către UDMR: „Varianta 8+2 (Harghita și Covasna) și e maxim ce puteți obține”

Băsescu explică oferta către UDMR: Varianta 8+2 (Harghita și Covasna) și e maxim ce puteți obține
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 01:40

Cele mai importantedeclarații ale președintelui, în această seară, la postulB1:

Despre Victor Ponta și Crin Antonescu

• Văzând cât sunt de copii cei din opoziție în abordare, mi s-apărut că trebuie să-i spun domnului Antonescu un lucru esențial, căva rămâne în opoziție. Citez: „Evident vreți să rămâneți înopoziție până în 2016”. Nu am auzit răspunsul. Părea puțin buimac.Domnul Ponta este imatur.

• Am încercat cu ei o discuție serioasă, invitarea la discuții afost pus în aplicare abia acum prima dată. Opoziția a refuzat pânăacum dialogul.

Citește și Prin ce „canale” l-a căutat Traian Băsescu pe Victor Ponta.EXCLUSIV

• Am văzut în presă afacerile avocatului Șova și transferul debani către biroul domnului Ponta și atunci am înțeles de ce erapornit pe Manțog.

• Eu dacă aș fi în opoziție aș avea ci totul altă ofertă pentruelectorat. Formula „Jos Băsescu” nu le aduce nimic, asta vrea șielectoratul. Trebuie să vină cu soluții alternative credibile.Așteptam un compromis necesar pentru România, dar soluțiile lor aufost guvern de tehnocrați și alegeri anticipate. Asta înseamnă celpuțin patru luni guvern provizoriu. Dacă nu e necesar într-unmoment în care Europa fierbe cum să ceri instabilitatepolitică?

• Mie mi-ar fi cel mai ușor să spun „Ia veniți, dl Ponta șidl Antonescu, veniți la guvernare! Fraților, vedeți că încă edificil și nu spuneți venim noi în locul guvernului Boc, ci venițicu un guvern de tehnocrați”. Dacă spuneau că vor ei la guvernare,pe cuvântul meu că aveam subiect de discuție. Dacă înlocul lor erau alți lideri ai Opoziției era altceva. Năstase e multmai matur. Cu Ion Iliescu poți discuta. Geoană la fel, are altcalibru de om politic. Ponta e la juniori, la echipa lui Hagi, dela Constanța. E mult prea sus pentru maturitatea pe care o are. Afost foarte util în campania lui Geoană. Cu relații, cu deschidere,a fost util lui Geoană. E un politician, dar e așezat prea sus.

Despre reorganizarea teritorială:

• Toți disperații au tăbărât pe subiectul cu ȚinutulSecuiesc.

• Geoană a spus că am trădat țara. Eu nu-mi aduc aminte să fimers la Moscova să iau binecuvântarea.

Citeșteși EXCLUSIV GÂNDUL: Oferta lui Băsescu pentru UDMR: ZONA9

• Eu nu sunt un politician lipsit de curaj. Am discutat cupremierul și cu patru lideri ai partidului tema reorganizăriițării. Relațiile create pe feude au adus instituțiile statului însituația de a lupta ineficient cu corupția. Reorganizarea e absolutnecesară pentru a înceta brusc tipul acesta de relații. Darprincipalul motiv e legat de costuri și de utilizarea baniloreuropeni

• Modul nostru de a trăi este de multe ori ieșit din standarde fațăde Europa. Europenii văd, știu, iar noi de multe ori nu înțelegem.Avem această problemă: cultura balcanică nu e la fel cu ceaolandeză. Sunt însă și țări care nu au de ce să ne dea lecții. Deaici și revolta mea: unii ne dau lecții fără să vadă ce e la eiacasă.

Citeșteși Sever Voinescu: PDL nu a propus UDMR un județ format doar dinHarghita și Covasna. Deputatul UDMR Mate Andras: A fost una dintrepropunerile discutate la Cotroceni

• Într-un județ mai mare pierzi ponderea. Trebuie să găsești oformulă pentru menținerea plăcuțelor bilingve. Prin lege, laminoritățile cu mai mult de 20% plăcuțele trebuie să existe. Elzice „stai nene că în județul ăsta mare eu am 5%. Îmi iei plăcuța”.Asta e una. Pe urmă, dreptul de a utiliza limba în tribunal. Dacăsunt 20%, statul e obligat să garanteze translator. Astea suntfrământări cărora UDMR va trebui să le dea un răspuns sâmbătă. Lajudețul Satu Mare ai un inspectorat care nu mai are 30% inspectoriunguri. Sâmbătă, UDMR va avea pe masă aceste probleme. Dar trebuiesă vină legea administrației publice locale care să clarifice.

• Trebuie găsită o fomulă să nu le creezi sentimentul că le ieidin ce au avut.

• M-a informat Valeriu Turcan că se spune pe surse din UDMR căle-am promis Ținutul Secuiesc. Nu există asemenea discuție. Secreează o confuzie. Marko Bela nu spune de opt plus unu. Ceea ceapare în presă este o minciună. Varianta opt plus unu e o minciună.Noi am avut o înțelegere: consultați-vă mai întâi și apoi neînțelegem

• Le-am spus că maxim ce putem face în condițiile încare nu vreți să organizăm teritoriul pe județe mari este ca celedouă județe Covasna și Harghita să rămână așa cum sunt. Separate cajudețe. E varianta opt plus doi și e maxim ce puteți obține. Citez:”Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece,adică opt județe plus două care rămân așa cum sunt. Nu unite.Niciodată. Nu încurcăm 20 de milioane de români pentru o chestiunetehnică. Dumnezeu din 68 v-a lăsat organizați așa, așa rămâneți! Emaxim ce puteți face”. Asta am spus. Dacă vreți, pot pune ladispoziție stenogramele. Dacă refuză, se trece pe organizarea dejudețe mari a deconcentratelor ministerelor.

Citește și Marko Bela confirmă oferta lui Băsescu: Partenerii noștri suntdispuși să accepte o soluție separată pentru Secuime, adicăHarghita și Covasna să-și păstrezestatutul

• Nu vom mai avea într-o regiune 8 inspectorate de poliție, ciunul singur. La fel cu inspectoratele de învățământ, cu direcțiilesanitare. Nu poți bloca România la nesfârșit pe motivațiietnice.

• Dacă UDMR refuză reforma administrativă, trecem la alt plan:facem reformele instituțiilor deconcentrate. Deconcentrateleconsumă 25,4% din veniturile bugetului de stat. Suntem al șaseleastat din UE în privința acestor cheltuieli. Economia ar fi de 100de milioane de euro pe an. Dar câte ștampile însemană, câte mâinide funcționari prin care trec hârtiile oamenilor… O evaluarerezonabilă e că până la 31 decembrie reorganizarea se poatepetrece.

• Domnul Lăzăroiu s-a considerat întotdeuna liber. Fiindconsilier prezidențial a reușit foarte greu să stea în cămașastrâmtă. El a venit și mi-a zis: „Nu pot să stau în acesteconstrângeri. Îmi dau seama că vă creez constrângeri”.

• Față de situația de la care noi am pornit în 90, după 45 deani de educație șovină era necesar să se formeze un climat deîncredere între majoritarei și populația maghiară. Din păcate maisunt jurnaliști și politicieni care se hrănesc dintr-un șovinismdeșănțat. Nu i-am auzit pe reprezentanții minoritaro să terfeleascățara cum o fac românii Când merg în Covasna și Harghita eu vorbescîn română. Oamenii de acolo vor să se educe în limba maghiară, vorteatre în limba maghiară. Și le au.

• Nu știu dacă Legea Minorităților Naționale va fi adoptată. E ocolecție de drepturi din legile care sunt și acum. Sunt strânseîntr-un cod. Se poate face și asumare dacă se face o dată cureorganizarea administrativă. Sună ca un parteneriat. Reorganizareae un obiectiv major. Statutul e un obiectiv pentru minorități. Suntpachete în care partidele se înțeleg. Nu poți să faci numaicadouri. Se poate întâmpla în această vară sau la începutultoamnei.

Despre incidentul din Alba Iulia:

• Erau trei bețivani, și eu dacă eram în locul rectoruluimaghiar, la fel se purtau. Ei și-au continuat treaba. Trei bețivanicare ar fi intrat în conflict cu oricine. De aici informații cum căun minoritar a fost atacat e prea mult. Am o relație foarte bună cuViktor Orban. Mă întâlnesc mâine cu el la Budapesta. N-am avut timpsă particip la întâlnirea cu ambasadorul Ungariei. Era un disperatpe la Antenă care striga de Ținutul Secuiesc.

• Nu există o singură soluție pentru cel care vrea să munceascăla stat. Există locuri de muncă și în afara aparatului de stat.Premierul e decis să angajeze numai prin concurs.

Despre apelarea la referendum în cazul reorganizăriiteritoriale:

• Nu vom ajunge la nici un rezultat pentru că vom avea zecejudețe în care vor fi entru alte zece, împotriva reorganizării și20 de județe în care nu va fi cvorum. Ce facem atunci?

Despre inaugurarea pasajului:

• Oprescu a fost politicos și m-a invitat . I-am spus: „Să-țifie de bine, nu am de ce să vin eu la pasaj. Eu l-am vrut, voil-ați făcut”. Lucrările nu sunt finalizate. Nu sunt riscuri decirculație, dar pentru că nu e terminat nu putea primi autorizația.Doamna Udrea avea dreptate. Oprescu nu are viziune despre oraș. Nuvăd proiecte credibile: asta încep în mandatul meu.

• Sorin Oprescu nu e un candidat credibil la președinție. E înaceeași galerie cu Crin Antonescu, Joacă la pasul următor. Nu vreausă-l bârfesc. Am o relație bună cu el, chiar dacă nu i-am amintitcă a votat împotriva podului. La terminarea mandatului meu amavantajul că nu voi mai avea nici un capital. Am trecut rincriză… Nu am ce transfera. Nu m-am împăcat cu Dinu Patriciu. Nuam avut nicio discuție cu el.

Despre scandalul fondurilor europene:

• Raportul CE nu a constatat nicio fraudă, dar a constatatnerespectarea de proceduri. ANRMAP era responsabil. Cel care aprobăproiectiul nu e și cel care verifică. Nu s-a constatat un act decorupție, dar s-a constatat că s-a utilizat un procedeu mai scumpdecât altul. Sau pe lângă drum, avea trotuar, dar au uitat să bageîn standardul de cost și șanțul. E o iregularitate. Iregularităținu fraude. Am văzut în raport că la unul din județe e reproșeazăutilizarea proceduii rapide. Păi, eu eram în Consiliul European înmai 2009, când am stabilit să se utilizeze proceduri acceleratepentru locurile de muncă.

• Să nu credeți că sunt mult mai deștepți ca noi cei care faccontrolul. De multe ori fac prostii. Autoritatea de management,ministerul doamnei Elena Udrea, și-a făcut datoria. A semnatcontractul și a garantat că i se plătește lucrarea. Dar altăinstituție, cea care dă banii este cea care controlează: ANRMAP.ANRMAP trebuie să ceară banii pentru tot dumul.

Despre parlamentul unicameral:

• Proiectul de Constituției nu poate trece doar cu majoritateaparlamentară, iar UDMR este categoric pentru parlament bicameral.Pentru a materializa rezultatul referendumului va trebui să măflexibilizez. Aș vrea să nu mă flexibilizez, dar ce să facem… Enevoie de un compromis pentru că altfel nu realizez parlamentul de300 de parlamentari. Noul parlament îl văd legat de regionalizare:60 senatori aleși, reprezentanți ai teritoriului și 240 de deputaținaționali. Camera Superioară ar avea atribuțiuni doar deadministrație și politică externă fără a avea decizie definitivă.Văd această variantă dacă aceea cu parmlament unicameral erespinsă. Încerc să găsesc o soluție.

Despre caracterul licit al averilor:

• M-a prins Revoluția cu destui bani. Constituția spune căaverile dobândite licit nu pot fi confiscate. Averea se prezumă afi licită. Am propus scoaterea acestei fraze. Cred că pot ficăutate tranzacțiile făcute și la Fisc. Dacă ai cumpărat un terenși l-ai vândut. Lucrurile sunt înscrie la notari și în arhive. Încazul meu m-aș descurca. În arhive găsim și când am avut un terenși când am vândut un apartament. Se poate lua urma banilor. Sepoate vedea cum am acumulat averea de când am terminat AcademiaNavală până acum. Reglementarea europeană ne spune că trebuie săluăm în vedere luarea măsurilor necesare pentru a putea confiscabunurile persoanei sau bunurile transferate. La mine au fostintervenții foarte multe de la ambasadele europene. Ei vor săîndeplinim standardele de diminuare a corupției și să repsectămreglementările europene.

Despre situația băncilor:

• Am informația de la guvernatorul Isărescu că nicio bancă nu ascos capital din România. BNR poate bloca drenarea de capital dinbănci. Pe de altă parte, toate băncile comerciale au garanții laBanca Națională.

Despre partidele politice:


• UNPR va avea un oarecare potențial. Aupoliticieni de calibru ridicat: Marian Sârbu și Diaconescu. În aldoilea rând, Gabi Oprea a reușit să strângă în jurul lui militarii.Au perspectiva intrării în arlament. Dan Diaconescu e un soi decaricatură de politician. Dacă el crede că așa se fac voturi:veniți că vă dau case….

Despre Regele Mihai și monarhie:

• Abdicarea regelui a fost un act de trădare a interesuluinațional al României. Un act de trădare din partea regelui. Ăsta epunctul meu de vedere. Prințul Paul e membru al Casei Regale.Pentru majoritatea dintre noi, Ion Antonescu rămâne responsabil deholocaust împotriva evreilor și țiganilor. Nimeni nu spune căRomânia avea un șef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru.Doar pentru că unul a fost slugă la ruși îl iertăm de toatepăcatele.

În final, întrebat de moderator dacă se gândește la nepoți,președintele a răspuns: „Să dea Dumnezeu să fiu bunic. Dar de lacare, de la cea mare, sau cea mică? Dacă va fi nuntă, va fidiscretă și relativ”. modestă.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii