Băsescu „iubește” romii de la distanță. Țiganii au sărbătorit doar cu președintele Bercea Mondialu”

Redactor:
Dan Radu
Președintele Traian Băsescu iubește romii la fel cum îi iubește pe toți cetățenii României

Președintele Traian Băsescu iubește romii la fel cum îi iubeștepe toți cetățenii României. Acest mesaj a fost trimis deconsilierul prezidențial Peter Ekstein Kovacs celor 10.000 depersoane adunate pe izlazul comunei Costești, Vâlcea, să serbezeZiua Națională a Romilor. Spre deosebire de anul trecut, însă,politicienii nu au mai onorat cu prezența manifestarea. În 2009,Traian Băsescu, alături de soția sa Maria veniseră la Costești șidansaseră alături de romi. Președintele a primit atunci cadou obiblie, un ban de argint și mai multe cărți, iar soția acestuia osalbă de aur și haine tradiționale țigănești. Anul acesta, însă,personalitățile de marcă ale evenimentului au fost regele Cioabă,împăratul Iulian și președintele romilor, Sandu Anghel, cunoscut șisub porecla de Bercea Mondialu’. Acesta din urmă și-a asumat șirolul de gazdă, contabilizând și proviziile pe care participanțiila sărbătoare le-au adus. „Am venit cu zece curcani, zece porci,zece kilograme de salam, cinci kilograme de cașcaval și restulnumai băutură”, spunea un bărbat la începutul petrecerii. Izlazulcomunei Costești fusese împânzit încă din zori de corturi deschise,albe unde mesele gemeau de alimente și sticle de băutură. În toatepărțile sfârâiau grătarele și răsuna muzica. Pentru a avea curent,petrecăreții nu s-au sfiit să se racordeze, mai mult sau mai puținlegal, la stâlpii care susțineau cablurile electrice dinapropiere.

Dacă bărbații erau preocupați de organizarea ospățului, femeileparticipante își etalau cu mândrie podoabele. „Am aur de patrugalbeni numai la salba asta, dar în total port cam o sută demilioane la gât”, spunea o femeie.

Tradiție de 41 de ani

Ospățul a însemnat însă numai partea a doua a evenimentului lacare au participat cei aproximativ 10.000 de romi, veniți din toatățara. Pelerinajul este, de fapt, unul de rugăciune la moașteleSfântului Grigorie Decapolitul, depuse la Mănăstirea Bistrița.”Ne-am rugat să ne dea bogăție, să facem mulți bani, multemiliarde”, mărturisea o femeie. Alții, mai modești, cereau doarsănătate. Deși au trecut doar câteva decenii de când romii se adunăde Sfânta Maria Mică la Costești, motivul este deja învăluit înlegendă. Se spune că pelerinajul a început după ce un bulibașăbătrân și bolnav s-a rugat în Mănăstirea Bistrița să-i fie iertatepăcatele și să moară împăcat. Acesta ar fi murit chiar când a ieșitdin mănăstire, întâmplarea fiind pusă pe seama Sfântului GrigorieDecapolitul, căruia i se atribuie mai multe minuni. În 1763,moaștele sfântului au fost aduse la București unde izbucnise ciuma.Se zice că la scurt timp, epidemia s-a oprit. În 1778 moaștele aufost duse la Craiova pentru a scăpa orașul și împrejurimile de oinvazie de lăcuste.

Directorul Alianței Civice a Romilor din România, David Mark,spune că la Costești vin în principal romii bogați, care profită defaptul că se întâlnesc pentru a lega alianțe sau a face afaceri.”Salbele de aur, mașinile scumpe servesc la etalarea statutuluisocial. Astfel este mai ușor să închei o alianță sau să faci oafacere. Romii își etalează statutul social în felul acesta,românii o fac în cluburile din Capitală”, a spus David Mark. Dealtfel, mai mulți dintre cei prezenți au profitat de ocazie și nunumai că au discutat despre afaceri, dar au pecetluit și câtevalogodne între copiii lor, care vor aștepta să împlinească 13 anipentru a se putea căsători.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Florin Cîțu și alți guvernanți care au mers la piesa de teatru „Dineu cu proști”,...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Anunțul Digi | RCS-RDS care ar interesa toți clienții. Reușita gigantului românesc la început de...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide