Băsescu la decorarea magistraților de la Curtea Constituțională: „E instituția care de 20 de ani funcționează ireproșabil”

Redactor:
Diana Marcu
Băsescu la decorarea magistraților de la Curtea Constituțională: „E instituția care de 20 de ani funcționează ireproșabil”

Președintele Traian Băsescu îi decorează marți pe judecătorii Curții Constituționale, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de existență a Curții, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni: „Este o onoare pentru orice președinte să aibă ocazia să marcheze 20 de ani de funcționare ireproșabilă a Curții Constituționale. Și îmi măsor foarte bine cuvintele”, a spus șeful statului în scurta sa intervenție, înainte de a-i decora pe magistrați.

„Dincolo de comentariile care au existat, a rămas un singur adevăr constituțional: cel al Curții. Suntem în fața unei instituții puternice pe care toți o recunosc. Nimeni n-a îndrăznit să încalce vreodată vreun aviz ori vreo hotărâre de-a Curții Constituționale”, a mai spus Băsescu.

Decretele privind conferirea decorațiilor au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Conform decretelor, șeful statului i-a conferit președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființarea instituției, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și afirmarea gândirii juridice românești, pentru rolul deținut în asigurarea și respectarea Constituției de către instituțiile statului de drept”.

Aceeași distincție le-a fost acordată de președintele Băsescu și judecătorilor CC Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Pușcaș, Tudorel Toader „în semn de înaltă apreciere pentru competența și profesionalismul dovedite în domeniul justiției constituționale”.

Totodată, judecătorului CC Acsinte Gaspar i-a fost conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Decorarea judecătorilor Curții Constituționale de către președintele Băsescu are loc și în contextul în care săptămâna trecută, pe 13 iunie, în Comisia juridică a Camerei Deputaților a fost avizată o modificare a legii de funcționare a CC conform căreia hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunța Curtea.

Inchide