Băsescu: Politicienii au discreditat România. După această criză capitalismul nu mai poate exista în această formă

Redactor:
Alexandra Pele
Băsescu: Politicienii au discreditat România. După această criză capitalismul nu mai poate exista în această formă
Președintele Traian Băsescu a declarat joi că politicienii care fac afirmații electorale privind modificarea legislației sau desființarea unor instituții discreditează România în fața liderilor Uniunii Europene (UE).

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că politicienii care fac afirmații electorale privind modificarea legislației sau desființarea unor instituții discreditează România în fața liderilor Uniunii Europene (UE).

„Perioada de criză a marcat și o oarecare ascensiune a unor partide anti-europene în guvernele europene, ceea ce îmi creează o îngrijoare pe care am exprimat-o de altfel la ultimele Consilii”, a precizat Băsescu într-un discurs din cadrul conferinței „România în UE. Cinci ani de la aderare”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Președintele a mai vorbit despre perioada premergătoare aderării României la UE, dar și despre nevoia unui integrări mai mari a statelor membre, astfel încât Uniunea să devină mai competitivă.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

 • Înainte de 2007 am avut doi ani de lupte cu stegulețe. Să comparăm cu ce luptam atunci și cu ce avem de luptat acum. În 2005-2006 fiecare ministru raporta dacă a schimbat culoarea stegulețului din roșu în galben și apoi verde, culori care condiționau intrarea României în UE. Îmi aduc aminte de stegulețele pe mediu, energie sau transporturi.
 • Astăzi suntem în situația în care proiectăm deja cu ceilalți 27 de parteneri, includ aici și Croația, viitorul UE. Nu-l vedem întotdeauna la fel. Acest lucru s-a observat cu ocazia tentativei de a modifica tratatul uniunii pentru a introduce exigențele bugetare. Cel mai important lucru este că încercăm să ne armonizăm viziunile, chiar și atunci când nu suntem de acord . Fiecare stat își urmărește interesul național, dar face un compromis.
 • UE nu face însă compromisuri cu unele lucruri. România a plătit extrem de scump în interiorul acestul interval, 2007-2012, inconsecvențele politicienilor: înființarea ANI, desființarea ANI, înființarea DNA, desființarea tentativă a DNA-ului. Politicienii au discreditat România. A fost nevoie de o luptă formidabilă să explici că a fost o greșeală și că nu sunt politicieni anti-europeni în România. Inconsecvența s-a transferat imediat în lipsă de încredere.
 • Există o deschidere foarte mare pentru ce facem bine, pentru consecvență, pentru perioadele în care nu am făcut rabat de la exigență în atingerea obiectivelor.
 • Soluția de viitor este consecvența în atingerea obiectivelor în interiorul UE.
 • Politicienii care declară că vor schimba legislația și vor desființa instituții fac rău României și pun sub semnul întrebării credibilitatea noastră.
 • În ultimii doi-trei ani am reușit să dobândim o credibilitate în creștere ca urmare a consecvenței. Să nu credem că interesul politicienilor este mai important decât interesul național. Perioada de criză a marcat și o oarecare ascensiune a unor partide anti-europene în guvernele europene, ceea ce îmi creează o îngrijoare pe care am exprimat-o de altfel la ultimele Consilii.
 • România avea dreptul să fie în spațiul Schengen astăzi datorită luptei împotriva corupției de la frontiere.
 • Astăzi, Europa este un șantier care a fost generat de criză, precum a subliniat și domnul Cioloș. Probabil că în lipsa crizei economice declanșată în 2008 și sesizată în 2009 acest șantier nu ar fi existat.
 • Prin criză am fost obligați la un progres, mai ales în ceea ce privește integrarea.
 • Cum a fost posibil ca în 1992 la Maastricht să stabilim o uniune monetară fără să punem suportul care să facă moneda unică fiabilă? Întrebarea este pusă de mulți. Răspunsul aici este simplu. Atât s-a putut atunci din punct de vedere politic cum și acum, deși trebuia făcut mai mult pentru integrare, atât s-a putut face.
 • În ultima perioadă s-a accentuat cedarea de suveranitate, dar este în continuare insuficientă pentru ca pe viitor să avem o uniune competitivă. Va trebui să acționăm destul de repede pentru că nu mai este vorba despre un interes național ci unul european.
 • Orice dezechilibru a unui stat creează un efect în lanț. Suntem prea legați pentru a nu privi la viitorul nostru comun. Exercițiul de a vedea dependența dintre state ar fi fost unul teoretic înaintea crizei datoriilor de stat. Acum am văzut exact care este impactul.
 • UE culege „roadele” insuficientei integrări și nu este capabilă să comande redresarea economică pentru că încă avem politici divergente. Singura soluție pentru a garanta prosperitatea cetățenilor noștri și pentru a garanta că UE este un conducător al politicii globale este o integrare profundă. Soluția corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei.
 • Noi nu aruncăm suveranitatea în afara frontierelor casei în care trăim, ci o punem la un loc cu cea a altor state.
 • După această criză capitalismul nu mai poate exista în această formă. Noua formă de capitalism va trebui să vizeze realizarea de echilibre în modul în care se distribuie bogăția.
 • În UE există 23 de milioane de șomeri astăzi. Nu poate funcționa însă nici Europa socială. Soluția pentru cei 23 de milioane de șomeri este Europa performantă, Europa competitivă.
Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide