Președintele Traian Băsescu a declarat joi că politicienii care fac afirmații electorale privind modificarea legislației sau desființarea unor instituții discreditează România în fața liderilor Uniunii Europene (UE).
Președintele Traian Băsescu a declarat joi că politicienii care fac afirmații electorale privind modificarea legislației sau desființarea unor instituții discreditează România în fața liderilor Uniunii Europene (UE).
„Perioada de criză a marcat și o oarecare ascensiune a unor partide anti-europene în guvernele europene, ceea ce îmi creează o îngrijoare pe care am exprimat-o de altfel la ultimele Consilii”, a precizat Băsescu într-un discurs din cadrul conferinței „România în UE. Cinci ani de la aderare”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene și Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Președintele a mai vorbit despre perioada premergătoare aderării României la UE, dar și despre nevoia unui integrări mai mari a statelor membre, astfel încât Uniunea să devină mai competitivă.
Cele mai importante declarații ale președintelui:
- Înainte de 2007 am avut doi ani de lupte cu stegulețe. Să comparăm cu ce luptam atunci și cu ce avem de luptat acum. În 2005-2006 fiecare ministru raporta dacă a schimbat culoarea stegulețului din roșu în galben și apoi verde, culori care condiționau intrarea României în UE. Îmi aduc aminte de stegulețele pe mediu, energie sau transporturi.
- Astăzi suntem în situația în care proiectăm deja cu ceilalți 27 de parteneri, includ aici și Croația, viitorul UE. Nu-l vedem întotdeauna la fel. Acest lucru s-a observat cu ocazia tentativei de a modifica tratatul uniunii pentru a introduce exigențele bugetare. Cel mai important lucru este că încercăm să ne armonizăm viziunile, chiar și atunci când nu suntem de acord . Fiecare stat își urmărește interesul național, dar face un compromis.
- UE nu face însă compromisuri cu unele lucruri. România a plătit extrem de scump în interiorul acestul interval, 2007-2012, inconsecvențele politicienilor: înființarea ANI, desființarea ANI, înființarea DNA, desființarea tentativă a DNA-ului. Politicienii au discreditat România. A fost nevoie de o luptă formidabilă să explici că a fost o greșeală și că nu sunt politicieni anti-europeni în România. Inconsecvența s-a transferat imediat în lipsă de încredere.
- Există o deschidere foarte mare pentru ce facem bine, pentru consecvență, pentru perioadele în care nu am făcut rabat de la exigență în atingerea obiectivelor.
- Soluția de viitor este consecvența în atingerea obiectivelor în interiorul UE.
- Politicienii care declară că vor schimba legislația și vor desființa instituții fac rău României și pun sub semnul întrebării credibilitatea noastră.
- În ultimii doi-trei ani am reușit să dobândim o credibilitate în creștere ca urmare a consecvenței. Să nu credem că interesul politicienilor este mai important decât interesul național. Perioada de criză a marcat și o oarecare ascensiune a unor partide anti-europene în guvernele europene, ceea ce îmi creează o îngrijoare pe care am exprimat-o de altfel la ultimele Consilii.
- România avea dreptul să fie în spațiul Schengen astăzi datorită luptei împotriva corupției de la frontiere.
- Astăzi, Europa este un șantier care a fost generat de criză, precum a subliniat și domnul Cioloș. Probabil că în lipsa crizei economice declanșată în 2008 și sesizată în 2009 acest șantier nu ar fi existat.
- Prin criză am fost obligați la un progres, mai ales în ceea ce privește integrarea.
- Cum a fost posibil ca în 1992 la Maastricht să stabilim o uniune monetară fără să punem suportul care să facă moneda unică fiabilă? Întrebarea este pusă de mulți. Răspunsul aici este simplu. Atât s-a putut atunci din punct de vedere politic cum și acum, deși trebuia făcut mai mult pentru integrare, atât s-a putut face.
- În ultima perioadă s-a accentuat cedarea de suveranitate, dar este în continuare insuficientă pentru ca pe viitor să avem o uniune competitivă. Va trebui să acționăm destul de repede pentru că nu mai este vorba despre un interes național ci unul european.
- Orice dezechilibru a unui stat creează un efect în lanț. Suntem prea legați pentru a nu privi la viitorul nostru comun. Exercițiul de a vedea dependența dintre state ar fi fost unul teoretic înaintea crizei datoriilor de stat. Acum am văzut exact care este impactul.
- UE culege „roadele” insuficientei integrări și nu este capabilă să comande redresarea economică pentru că încă avem politici divergente. Singura soluție pentru a garanta prosperitatea cetățenilor noștri și pentru a garanta că UE este un conducător al politicii globale este o integrare profundă. Soluția corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei.
- Noi nu aruncăm suveranitatea în afara frontierelor casei în care trăim, ci o punem la un loc cu cea a altor state.
- După această criză capitalismul nu mai poate exista în această formă. Noua formă de capitalism va trebui să vizeze realizarea de echilibre în modul în care se distribuie bogăția.
- În UE există 23 de milioane de șomeri astăzi. Nu poate funcționa însă nici Europa socială. Soluția pentru cei 23 de milioane de șomeri este Europa performantă, Europa competitivă.