Băsescu, președintele tuturor manelelor: „La 99% dintre români le plac”

Redactor:
Liliana Ruse
Băsescu, președintele tuturor manelelor: „La 99% dintre români le plac”
„La 99% dintre românii care nu sunt etnici romi le plac cântecele romilor, nunțile făcute de romi, le place să audă... poate nu 99%, dar sunt atâția soliști, cântăreți, dacă o luăm de la Adi Minune până la oricine... le plac manelele și nu este o respingere în societate pentru ceea ce provine de la romi".

„La 99% dintre românii care nu sunt etnici romi le placcântecele romilor, nunțile făcute de romi, le place să audă…poate nu 99%, dar sunt atâția soliști, cântăreți, dacă o luăm de laAdi Minune până la oricine… le plac manelele și nu este orespingere în societate pentru ceea ce provine de la romi”.Declarația aparține președintelui Traian Băsescu și a fost făcutăla un seminar despre problemele etniei. Băsescu a atras însăatenția că statul nu mai poate să stimuleze „un tip de existență”pe care îl au mulți etnici romi, care se mulțumesc să trăiască dinajutorul de șomaj. Șeful statului se alătură în acest fel uneilungi liste de politicieni care de-a lungul timpului „au atrasatenția” și atât, folosindu-i pe etnicii romi doar în campaniaelectorală, după cum puteți citi mai jos.Aici găsițistatisticile îngrijorătoare care descriu viața unei etnii cetrăiește în proporție covârșitoare la limita subzistenței și alecărei probleme nu au fost rezolvate până acum de nicio strategieguvernamentală.

Gustul președintelui în materie de muzică: „Eu ascultcolinde, chiar și vara”

Dacă statistica oferită de șeful statului este corectă, atunciel însuși se încadrează în restul de un procent de români care „nugustă” manelele. Băsescu a mărturisit, la sfârșitul anului trecut,că nu-i plac manelele și că ascultă tot timpul colinde atunci cândse află în mașină, „chiar și vara”.

Deranjat de cerșetoria „în îmbrăcăminteaspecifică”

Șeful statului a abordat și problema infractorilor români dinstrăinătate, el încercând să combată ideea că aceștia ar aparținecu preponderență etniei rome. Susținând cu tărie teza căinfracționalitatea nu are etnie, Traian Băsescu s-a încurcat puținîn momentul în care a abordat subdomeniul cerșetoriei:

• „Niciodată statul nu va acceptaideea că cetățenii români de etnie romă au drept limitat de mișcarepe teritoriul UE. Vreau să fiu foarte bine înțeles. Niciodată nuvom accepta ideea că sunt oameni care sunt cetățeni români de etnieromă care săvârșesc infracțiuni de omor, viol sau spargeri peteritoriul UE, că acestea ar aparține numai etniei rome. Sunt șiromâni, și romi care în mod egal săvârșesc infracțiuni peteritoriul altor state”.

• „Partea de criminalitate este acetățenilor români și nu a unei etnii. Dar această parte specifică,mai ales când e făcută și în îmbrăcămintea specifică, este cea carederanjează cetățenii altor state, este cea foarte vizibilă, caregenerează daune de imagine. Aici va trebui lucrat. În primul rând,consider că prima responsabilitate este a etniei rome din acestpunct de vedere”.

Avocații „țigăncii împuțite”: proteste față de”rasismul” președintelui

Ședința în care a fost prezentat Raportul asupra StrategieiNaționale de îmbunătățire a situației romilor a fost întreruptădupă discursul lui Băsescu de câțiva tineri romi, care i-aureproșat președintelui apelativele la adresa unei jurnaliste -„țigancă împuțită” sau „păsărică”. În timp ce șeful statuluisusținea că România are o problemă de imagine în Europa și dincauză că „minoritatea romă este prezentă în orice colț, în fațaoricărui muzeu, și nu ca să intre la muzeu”, câțiva tineri plasațiîntr-un colț al sălii au ridicat niște fulare negre pe care scria”5 ani de strategie, canci rezultate” și „rom infractorfiziologic”, cu trimitere la o afirmație a ministrului de ExterneTeodor Baconschi. Tinerii au fost rapid scoși din sală de ofițeriiSPP, cu toate că președintele ceruse ca ei să fie lăsați săprotesteze.

Președintelui îi placmanelele în campanie

Chiar dacă lui Traian Băsescu nu-i plac manelele, președinteluiîi place teribil să danseze. Băsescu a putut fi zărit de multe ori,în vacanțe, dansând pe ritmuri de manele, la terasele de la maresau la petreceri.
Șeful statului a mers, în mandatul trecut, de mai multe ori lamanifestări ale comunității rome. În septembrie 2008, Băsescuîmpreună cu soția au fost la Festivalul romilor de la Costești,cuplul prezidențial oferindu-le participanților imaginea unui danspe muzică țigănească. Atunci, Maria Băsescu a primit de la celebrulBercea Mondialu’ o salbă de aur. În urmă cu aproape o lună, fratelepreședintelui, Mircea Băsescu, i-a botezat o nepoată lui BerceaMondialu’.

Mai mult, Traian Băsescu a beneficiat, în campania din 2009, deo manea electorală, cântată de Nicolae Guță și de Roxana PrințesaArdealului. Melodia l-a costat pe Silviu Prigoană, patronul Etno șiTaraf TV, unde s-a difuzat maneaua, 5.000 de lei, pentru încălcareanormelor privind publicitatea electorală.

INFO PLUS

Elena Băsescu: „Îmi place Adi Minune”

Elena Băsescu, mezina președintelui, a recunoscut, la sfârșitulanului 2007, că ascultă manele ocazional, la petreceri. „Da, îmiplac manelele. Nu ascult tot timpul, doar la ocazii: la nunți, labotezuri. Îmi place Adi Minune”, a declarat fata cea mică apreședintelui Băsescu pentru Pro TV, în decembrie 2007, după ce aparticipat la gala „Superlativele romilor”. Elena Băsescu și-ademonstrat talentul de a dansa manele, în iunie 2009, laTârgoviște, la manifestările prilejuite de Ziua FilantropilorRomi.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide