BĂTAIE la Guvern între fermierii care protestează și jandarmi. Ministerul Agriculturii: Protestatarii acționează politic. GALERIE FOTO

Publicat: 07/11/2012, 16:28
Actualizat: 31/01/2019, 02:31

Aproximativ o mie de producători agricoli au pichetat sediul Guvernului, aceștia reclamând faptul că agricultura este lăsată de izbeliște și cerând demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Ei au cerut să vorbească cu premierul Victor Ponta despre problemele agriculturii. După ce protestatarii au început să arunce cu garduri în jandarmi, patru dintre manifestanți au fost ridicați, iar jandarmii au împrăștiat gaze lacrimogene, pentru calmarea spiritelor.

O ambulanță a fost chemată la fața locului pentru a acorda îngrijiri unui protestatar care fusese agresat de jandarmi. În cele din urmă, conflictul a fost stins, iar protestatarii au părăsit zona din fața Guvernului.

În replică, Ministerul Agriculturii i-a acuzat pe cei veniți în Piața Victorie că reprezintă interese politice și nu acționează în numele fermielor.

UPDATE 14.35 Protestatarii din domeniul agricol care pichetează sediul Guvernului nu acționează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice, potrivit Ministerului Agriculturii.

„Eforturile ministerului sunt cunoscute și încurajate de importante asociații din agricultură, care, deși nu s-au manifestat în favoarea unei mișcări de protest, au fost anunțate ca parte a mișcării de stradă. Astfel, din cinci organizații care ar fi trebuit să protesteze astăzi în capitală doar două au continuat acest demers. Din păcate, atât LAPAR cât și Holstein Ro nu acționează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice”, se arată într-un comunicat al instituției.

Reprezentanții MADR spun că președintele Holstein Ro, Costel Caraș, este și președintele unui partid politic, ceea ce „devalidează” întreaga acțiune organizată.

„Elocvent este faptul că protestul poartă aceeași denumire ca și moțiunea simplă depusă în Parlament de către ARD. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua consultarea permanentă cu reprezentanții fermierilor, astfel încât bugetul anului 2013 să reflecte creșterea sprijinului pentru sectorul agricol, proces care a început în perioada mai-octombrie 2012”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ministerului spun că stimulentele acordate agicultorilor au crescut în acest an. Astfel, sprijinul pe suprafață (SAPS + CNDP) a fost majorat cu 16%, până la aproape 155 de euro pe hectar, plățile pentru bovine au urcat cu 22%, la 500 de lei pe animal, pentru păsări s-au majorat cu 11% și pentru porci cu 13%. Totodată s-au înființat noi forme de sprijin, cum ar fi cel pentru bivolițele de lapte, de 187,5 euro pe animal, și cel pentru taurine din rasa de carne, de 300 de euro.

UPDATE 14.30 O ambulanță a fost solicitată, miercuri, în Piața Victoriei din Capitală, pentru a acorda îngrijiri unui protestatar care ar fi fost agresat în timpul intervenției jandarmilor contra celor care aruncat cu garduri în forțele de ordine, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

După ce protestatarii au început să arunce cu garduri în jandarmi, patru dintre manifestanți au fost ridicați, iar jandarmii au împrăștiat gaze lacrimogene, pentru calmarea spiritelor, în final conflictul fiind stins.

Protestatarii au început să arunce cu garduri în jandarmi, la Piața Victoriei, patru dintre manifestanți au fost ridicați, iar jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene.

Timp de câteva minute circulația rutieră a fost oprită, în zona în care pichetează de trei ore producătorii agricoli, traficul fiind rulat după ce jandarmii au pus la loc gardurile de împrejmuire.

La ora transmiterii acestei știri, protestatarii au fost calmați de intervenția amplă a jandarmilor.

Polițiști pe motociclete rulează în zonă, iar efective de jandarmi au fost aduse pentru eventuale intervenții.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Organziatorii protestului au solicitat încă de la începerea acțiunii o întâlnire cu premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta revendicările pe care le au.

După mai bine de două ore de la începerea pichetuui, delegația protestatarilor nu a fost invitată în sediul Guvernului pentru o eventuală discuție, liderii acestora amenințând că nu vor încheia acțiunea de protest în cazul în care nu vor reuși să aibă un dialog cu reprezentanții Executivului.

În semn de nemulțumire protestatarii s-au întors cu fața către Guvernul, au început să huiduie și să scandeze „Hoții!”, „Demisia!”.

Începând de la ora 11.00, aproximativ o mie de producători agricoli pichetează sediul Guvernului, aceștia reclamând faptul că agricultura este lăsată de izbeliște și cerând demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Protestatarii au adus cu ei un utilaj pe care a fost amplasată o machetă înfățișând o vacă, precum și o orchestră. De asemenea, au venit cu o oaie care trage după ea un trenuleț improvizat pe care sunt agățate mai multe bannere cu ciulini, cultura de bază a agriculturii: „Mâncarea este puterea omului”, „Să vă fie rușine că ați distrus agricultura”.

Pe trenulețul tras de oaie protestatarii au mai pus și un craniu de berbec cu mesajul „Atât a mai rămas din zootehnie”.
Protestatarii poartă pe ei veste verzi inscripționate cu mesajul „SOS, salvați agricultura României” și au în mâini bannere inscripționate „Dezinteresul guvernanților plus seceta egal dezastrul zootehniei”, „Munca noastră este sudoare și nu șpagă”, „Respectați legile nu mai prelungiți taxarea inversă”, „Jos ministrul visător, puneți un agricultor”, „Cerem demisia ministrului Agriculturii”, „Ați promis investiții în agricultură. V-am votat, ne-ați înșelat!”.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Protestatarii au venit din mai multe județe ale țării precum Teleorman, Brașov, Bacău, Botoșani, Ialomița, Covasna, Constanța.
Protestul este organizat în parcarea Guvernului, aceasta fiind împrejmuită de garduri de protecție. dar și de un cordon de jandarmi.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021