Bebelușii țipau de durere. Am smuls furtunul cu dinții. L-am luat în brațe, și-a deschis un ochișor albastru, micuț, ca o boabă de piper

Bebelușii țipau de durere. Am smuls furtunul cu dinții. L-am luat în brațe, și-a deschis un ochișor albastru, micuț, ca o boabă de piper
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 22:51

Ne-am urcat în mașină și ne rugam să nu fie foc în saloanelecopiilor, își amintește Cristian Vâlcu. Știam foarte binematernitatea și ce dezastru s-ar fi putut întâmpla dacă flăcărileajungeau la saloane. Am mers numai pe contrasens. Când auzi de focla o maternitate, te gândești la tot ce poate fi mai rău, lapericolele care amenință bebelușii. Traficul era infernal, dar amajuns în cinci minute. Am văzut flăcările la etajul doi și mi-amdat seama că situația este gravă”.

Salvați-ne copilașii!

Vâlcu a fost cel care a intrat primul în maternitate. „La etajul1, mi-a ieșit în față o asistentă. Din fugă am auzit că îmi spuneacă incendiul este la sala de reanimare pentru născuții-prematur. Nuștiam câți sunt înăuntru. Urcând, am văzut flăcările. Pe culoareera haos. Mămicile disperate s-au năpustit asupra mea. ‘Salvați-necopilașii!, strigau în jurul nostru”. Salvatorii au fost nevoiți sărenunțe la sistemele de protecție. „Am aruncat hainele de pe mine,casca și mănușile de protecție. Am intrat în salon și am desfăcutcu dinții furtunurile de aer de la doi copilași. Am cerut întăriri,echipe de salvare și de prim-ajutor. Aveam nevoie de forțesuplimentare, apă și spumă. Nu ne puteam mișca în salon, nu vedeamnimic, nu îi vedeam nici pe copii. Flăcările ieșeau pe geam șidegajau fum și gaze toxice.O ușă era deschisă. Cealaltă era închisăși blocată de un cărucior. Acolo era un bebeluș, care plângea.Acela a fost primul salvat”.

Copii sau pleduri

„Așa am început să îi scoatem din infern… Cu mănușile nici nu amfi putut să îi apucăm. Am scos la început opt, apoi încă trei.Țipau de durere, dar se mișcau toți, semn că erau în viață. Eraunegri de la fumul care cuprinsese încăperea”, spune pompierul.

Intervenția salvatorilor risca să fie afectată de femeile careerau disperate, dorind să își știe micuții în siguranță. „Mămicilesăreau pe noi. A trebuit pe unele să le dăm din calea noastră.Le-am zis să ne lase să scoatem bebelușii, le-am promis că facemtot ce putem. Am încercat să le alung, să nu vadă ce se întâmpla.Nu știam cum vom scoate copilașii, în ce stare vor fi, dacă maisunt sau nu în viață. Cum îi luam, îi predam la asistente. Făceamechipe, pentru a-i duce cât mai departe de foc”.

Ieșirea din infern

„Eu am scos trei”, povesteste Vâlcu. „Primul cred că eraafectat grav. Pielea avea culoarea violet, cu depuneri defuningine. Era cel de lângă ușă. Al doilea, pe care l-am luat înbrațe, și-a deschis un ochișor. Am simțit că mă privește cu acelochi albastru, micuț, ca o boabă de piper. Sper și mă rog să fie înviață. Acel ochi mă urmărește și acum. Nu pot să îi uit privirea.Al treilea pe care l-am salvat era într-un pătuț mobil. Din cauzaflăcărilor și temperaturii ridicate, pătuțul în care stătea seîncinsese și frigea tot”.

Din cauza căldurii degajate de foc, bebelușii nu puteau fi scoșicu tot cu cărucioare. „Incubatoarele erau lipite de la căldură șinu le puteam scoate afară cu totul. Unii erau închiși ermetic înincubatoare. Aceia au fost cei mai protejați de fum, funingineîncinsă și foc. În patru minute am scos afară cei 11 copilași”.Pericolul exista însă. În imediata apropiere, alți câteva zeci demicuți în stare critică se aflau în incubatoare. „După salvareacopilașilor, am intrat în pavilionul alăturat, unde erau 30 deincubatoare, povesteste eroul de la ISU. Se oprise curentul șioxigenul. Am intrat, copiii erau bine. Am pus cârpe umede la uși șigeamuri, ca să nu intre fumul la ei. „Rămâneți aici până vinforțele de sprijin”, le-am spus asistentelor care îi îngrijeau pemicuți. În zece minute am lichidat incendiul”.

Trebuie să supraviețuiască

Deși este pompier de mulți ani, Vâlcu a rămas marcat de celeîntâmplate. „Sunt șocat de ce am văzut. În 20 de ani de când suntpompier nu am trăit niciodată așa ceva. Mi-e greu să le explicmămicilor care mă implorau să le scot copiii ce s-a întâmplat cubebelușii lor. Nu am dormit toată noaptea. Tremur și acum. Nu îmivine să cred. Am avut multe intervenții dificile și riscante. Ammai scos copii din foc. Dar niciunii nu erau așa firavi, așa demicuți. Aveau și ei dreptul să trăiască, aveau dreptul la viață.Chiar dacă s-au născut prematur. Trebuie să supraviețuiască. Îmipare rău. Nu pot să uit acel pui de om care mă privea cu ochișorulalbastru întredeschis”.

Deși au fost siliți să acționeze fără echipament de protecție,pompierii au scăpat fără răni grave. „Colegii mei au scăpat fărăarsuri, au avut probleme din cauza fumului, dar cu apă mineralăși-au revenit, spune șeful echipajului. Eu am o fetiță de nouă ani,un alt coleg are un băiețel mai micuț. Ceilalți doi nu au copii,poate încă nu înțeleg ce simte un părinte. Vor face o baie, vormânca, apoi va începe calvarul și vor da filmul înapoi. Oare amfăcut tot ce puteam? Oare am greșit cu ceva?”. Un șofer de pe oautospecială care are un copil cu malformații, născut prematur,când a văzut ce se întâmplă, a început să plângă. „A venit și el lamaternitate, deși era liber. După intervenție, a stat puțin și apoinu a mai rezistat și a plecat. Au venit și alți colegi care aveausoțiile la maternitate. Le-am zis să stea liniștiți, copiii lor nuerau în salonul care luase foc”.

„Dacă erau tuburi de oxigen, puteam muri cutoții”

Salvatorii s-au expus unui pericol extraordinar, pentru că însalonul cuprins de flăcări se puteau afla recipiente cu materialeinflamabile. „Norocul nostru, dar și al copilașilor, a fost că însalonul acela nu erau tuburi de oxigen. Ar fi fost un dezastru șimai multe saloane ar fi fost afectate de suflul exploziei. Când amintrat să scoatem bebelușii, nu știam asta. Dar nimic nu mai conta.Era vorba de micuții care trebuiau salvați. Puteam muri cu toțiidacă exploda vreun tub de oxigen. Nu există un manual pentrusituații de acest tip. Nu scrie nicăieri ce să faci la un incendiuîntr-o secție de neonatologie”, mărturisește pompierul erou de lamaternitate.

Douădintre mămicile care și-au pierdut copiii în incendiul de laSpitalul Giulești au vorbit cu un psiholog, o a treia nu a fost lamaternitate, bebelușul fiind lăsat în spital de aproape două lunidin cauza unei malformații congenitale grave la inimă, a declarat,Marius Savu, directorul general al Administrației Spitalelor șiServiciilor Medicale București (ASSMB).

Citește și

Cât aufost lăsați nou-născuții nesupravegheați. Ce le-a spus asistentapolițiștilor – SPECIAL

MinistrulSănătății ne trimite să căutăm pe Google și incendiile dinspitalele străine – SPECIAL

Maternitățile „expirate”aleRomâniei: la un cutremur de 6 grade, multe ar pica -SPECIAL

Filmul tragediei de laMaternitatea Giulești – SPECIAL

CLICKAICI PENTRU A VEDEA VIDEO CU MĂRTURIILE PĂRINȚILOR CARE SE AFLAU ÎNMATERNITATE ÎN MOMENTULINCENDIULUI

Ministerul Sănătății a anunțatastăzi că în tragedia de la maternitatea Giulești au murit patrubebeluși

Oexplozie a avut loc, luni seară la maternitatea Giulești, iarpacienții au fost transportați de urgență la altespitale.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Modul în care Israelul l-a asasinat pe șeful programului nuclear iranian. Scenariul, desprins din filmele...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cafeaua la prima oră a dimineții, o greșeală de unde vine problema, conform experților
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei