BENZINA SE SCUMPEȘTE DIN NOU. Boc dă vina pe Năstase. VIDEANU FACE PROGNOZE. PLUS- Vasilescu, BNR: VOR SĂ VADĂ CÂT DE DEPARTE POT MERGE

BENZINA SE SCUMPEȘTE DIN NOU. Boc dă vina pe Năstase. VIDEANU FACE PROGNOZE. PLUS- Vasilescu, BNR: VOR SĂ VADĂ CÂT DE DEPARTE POT MERGE
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 22:59

Petrom a majorat marți prețurile tuturor sortimentelor debenzină și de motorină cu câte nouă bani pe litru, cel mai scumpsortiment de benzină ajungând să coste 5,96 lei/litru. De laînceputul anului benzina a fost scumpită de șase ori, cu 3,5% întotal. Citește mai jos ce au declarat pentru gândul oficialiiministerului Finanțelor Publice despre scumpirea carburanților.Aici puteți citi cum răspund Adriean Videanu,Valerian Vreme, Elena Udrea și Sever Voinescu, întrebați de gândulce părere au despre creșterile de preț ale litrului de benzină dinultima perioadă.

Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzină (Premium fără plumb 95)costă începând de marți 5,16 lei/litru iar cel mai scump (OMVCarrera 100) 5,96 lei/litru. În cazul motorinei, cel mai mic prețpe litru îl are sortimentul Euro Diesel 5, respectiv 5,15 lei, iarcel mai mare OMV Alpin Diesel, 5,63 lei. De la începutul anuluicompaniile de profil au scumpit carburanții de șase ori, scumpireafiind de 3,5%.

Pe site-ul oficial compania precizează că prețurile afișate suntinformative și că pot exista variații de plus/minus 5% la prețurilepracticate la stațiile deținute la nivel național.
Petrom susține că majorarea prețului se datorează „evoluțieicotațiilor internaționale ale produselor petroliere (benzină șimotorină)”. Oficialii companiei au ținut să sublinieze că „politicade prețuri a Petrom este una moderată, care reflectă trendulcotațiilor internaționale și nu vârfurile”.

Scumpirea carburanților, atât în 2010 cât și acum, nu reflectăaltceva decât modul păgubos în care Guvernul, condus de AdrianNăstase în acel moment, a privatizat Petrom în 2004, după cumsusține premierul Emil Boc.

„Asta înseamnă să nu ai sub control rezervele petroliere ale țăriiși să închei contractul cu Petrom așa cum a încheiat altcineva în2004. Nu vreau să fac acuma atacuri politice. Asta înseamnă săcedezi rezervele petroliere ale țării, asta înseamnă să facicontracte în defavoarea statului”, a declarat premierul, întrebatcum comentează noua scumpire a benzinei.

Finanțele: Nu există motive pentru scumpireabenzinei

În ceea ce privește motivele scumpirilor care au avut loc de laînceputul acestui an, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, susținecă acestea nu sunt justificate. „Creșterile repetate ale prețurilorcarburanților la pompă intervenite începând cu 1 ianuarie 2011 șipână în prezent nu se justifică în condițiile în care monedanațională s-a apreciat în tot acest timp, iar modificări în ceea ceprivește regimul de accize au survenit doar în două momente”,susțin oficialii ministerului într-un răspuns oficial la o adresăgândul.

Anul trecut carburanții s-au scumpit cu 15% conform InstitutuluiNațional de Statistică, în timp ce majorările operate de Petrom aufost, în total, de 20% în cazul benzinei și de 24% în cazulmotorinei.
Ministerul Finanțelor Publice a subliniat în răspuns și faptul căstatul nu poate interveni în politica de preț practicată decompanii. „În ceea ce privește prețurile practicate, menționăm căacestea se formează în mod liber, pe baza cererii și ofertei și ținde politica fiecărui operator economic”, au precizat oficialii dela Finanțe.

Vasilescu, BNR: Vor să vadă cât de departe pot merge cuscumpirile

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu,susține, la rândul său, că scumpirile operate de distribuitorii decarburanți sunt o „tatonare a pieței”, respectiv companiile vor săvadă cât de mult pot scumpi fără să piardă prea mulți clienți lapompe.

„Sunt tatonări. Ei vor să vadă cum se pot poziționa pe piață șisă vadă și cât pot merge cu prețul în competiția cu clienții”, adeclarat Vasilescu. În același timp, oficialul BNR susține că oexplicație posibilă ar putea fi și faptul că firmele de profilscumpesc carburanții acum pentru a avea de unde să-i ieftineascăulterior. „Ei nu sunt chiar atât de veniți cu pluta încât să nuștie că va veni un timp când lucrurile vor intra în recul”, aadăugat el.

Deși este evident că firmele nu pot vinde populației benzina șimotorina la prețuri mai mici pur și simplu, pentru că scopul loreste să facă profit, ele nu pot ignora faptul că activează într-oeconomie în care puterea de cumpărare este mică, susțineconsilierul guvernatorului BNR. În concluzie, scumpirile vorcontinua până în momentul în care la pompe „nu se va mai duceacelași puhoi de lume ca apoi să o ia razna cu mașina pedrumuri”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021