Berceanu: În campanie s-a mințit „prin omisiune” pentru a ascunde faptul că mergeam spre prăpastie

Berceanu: În campanie s-a mințit  „prin omisiune pentru a ascunde faptul că mergeam spre prăpastie
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 04:40

De la „ce a fost mai greu a trecut” la tăiereapensiilor

Tăierea pensiilor cu 15% și a salariilor cu 25% a fost anunțatăde președintele Traian Băsescu drept soluția pentru a evitaamanetarea viitorului țării. „În 2011 ar fi trebuit să angajăm unnou credit. Am fi amanetat viitorul țării, a milioane de români”, asubliniat președintele la începutul lunii mai. La începutul luniinoiembrie 2009 însă, în mijlocul campaniei electorale, mesajul afost cu totul altul: „Vă asigur că informațiile pe care eu le am dela instituții internaționale, de la cei mai reputați specialiștiromâni, sunt că România va ieși din criza economică și își va reluacreșterea în trimestrul al doilea al anului 2010. De asemenea,vreau să știți că ce a fost mai greu a trecut, de acum începemușor-ușor să ne ridicăm din nou și ne vom lua din nou speranța căvom trăi bine”, a declarat președintele, aflat în vizită laPitești.

Nici după terminarea campaniei însă informațiile transmise deGuvern nu au fost dintre cele mai clare. La mijlocul luniifebruarie, premierul Emil Boc sublinia că „pensiile normale,obișnuite, nu scad cu niciun leuț”. „5,6 milioane de pensii aleoamenilor obișnuiți, cu pensii obișnuite, nu se recalculează, ciele merg mai departe și nu pierd niciun leu”, a declarat premierulatunci. El s-a referit însă atunci doar la impactul noii legi apensiilor și nu la sistemul de pensii propriu-zis.

Rădulescu, BNR: La noi se spune ceva doar înainte săexplodeze

„Nu s-a spus nimic pentru că nu explodase încă. S-a stat cucapul în nisip de parcă asta ar însemna că nu se întâmplă. Amconvingerea că și în 2009 știau că trebuiesc făcute reduceridrastice de cheltuieli, în special când vine vorba despre salarii.Cred, totuși, că dimensiunea crizei nu a fost percepută laadevărata ei anvergură”, a declarat pentru Gândul EugenRădulescu, fost președinte CEC, actual director în cadrul BNR, carea precizat că declarația este în nume propriu și că nu reprezintăpoziția oficială a băncii centrale. Rădulescu a ținut să precizezecă, anunțată-neanunțată, măsura aleasă de Guvern, reducereapensiilor și a salariilor, este cea mai bună. „Guvernului i-ar fifost mai simplu, politic, să crească taxele și impozitele. A alesînsă soluția corectă, cea care se adresează problemei”, a adăugatoficialul BNR.

Un alt oficial al băncii centrale, Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat recent laInterviurile Gândul, că de tăierea pensiilor și a salariilorbugetare se știa de câțiva ani, pentru că era clar că România nuîși permite o cheltuială atât de mare.

În campania electorală din 2009 politicienii au ascuns anumiteinformații despre situația economică dezastruoasă a României, defrica rezultatelor la urne, respectiv pentru că niciunul dintrepartidele politice nu este „sinucigaș”, pentru a declara încampanie că țara merge spre prăpastie. Mărturisirea a fost făcutănu de un membru al opoziției, ci de ministrul Transporturilor șiInvestițiilor, Radu Berceanu. Ascunderea situației reale nureprezintă însă o minciună propriu-zisă, după cum explică Berceanu,ci o „minciună prin omisiune”.

„Practic, minciuna la care vă referiți a fost o minciună prinomisiune. Adică n-a existat un partid atât de «sinucigaș» – cumnici în alte țări nu cred că sunt asemenea partide «sinucigașe» -care în campania electorală sau oricând, dacă pot să n-o facă, doarașa, pentru dorința de a arăta că sunt «sinucigașe», să iasă și săspună că este extraordinar de rău și că ne ducem spre prăpastie”, adeclarat ministrul în cadrul unei emisiuni TV.

El a precizat că, dacă în România ar fi fost campanie electoralăși acum, cel mai probabil mediul politic ar fi încercat încontinuare să țină „la capac” situația economică dezastruoasă șii-ar fi și reușit. „Și acum putea să mai meargă șase luni, opt lunisau un an. Dacă cineva voia să țină «la capac» chestiunea asta,probabil reușea. (…) Probabil că, dacă erau alegeri acum, ar maifi ținut până după alegeri, într-un fel, situația”, a continuatministrul.

Finanțele: Calculele au girul FMI și al ComisieiEuropene

Oficialii de la Finanțe nu sunt de acord cu ministrul,subliniind că nu era ce să ascunzi atât timp cât toate cifrele șipoliticile bugetare au fost aprobate și de FMI și de ComisiaEuropeană și de Banca Mondială și pot fi găsite în documentepublice, respectiv scrisorile către FMI. „Până în 2009 poate seputea vorbi despre așa ceva, pentru că nu erau cifre auditate, săzicem așa. După semnarea acordului însă nici nu se pune problema.Calculele și legile privind redresarea economică au fost negociateși aprobate de FMI, CE și BM și sunt publice. Pot fi găsite peoricare dintre siturile acestor instituții”, ne-au declarat sursedin Ministerul Finanțelor Publice.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Cum a murit tatăl lui Toni Iuruc, soțul Simonei Halep. Suferința neștiută a familiei Iuruc
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei...
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Topul județelor unde se dau cele mai mari salarii: dacă te angajezi aici, curg banii...
ATENȚIE, constănțeni! Veți plăti mai MULT la CĂLDURĂ, la IARNĂ!
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul despre Irina Tănase! Ce a făcut, de fapt, în timp ce Dragnea era la...
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...