Berceanu și investiția blocată pentru că „niște sturioni depun icrele acolo și se freacă de stânci”

Redactor:
Maria Toader
Berceanu și investiția blocată  pentru că „niște sturioni depun icrele acolo și se freacă de stânci”
Contestațiile în justiție care provoacă deseori amânarea construcțiilor de autostrăzi par un mizilic pe lângă peștii răpitori extrem de sensibili

Contestațiile în justiție care provoacă deseori amânareaconstrucțiilor de autostrăzi par un mizilic pe lângă peștiirăpitori extrem de sensibili.

„Crede cineva că eu n-aș vrea să fac sute și mii de kilometri deautostrăzi? Că am câteodată senzația că e cineva care crede că eunu vreau să fac.

Eu aș fi foarte încântat să pot să le fac”, s-a spovedit, înpublic, ieri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, RaduBerceanu, care se plânge că l-au lovit toate năpastele birocrațieiși justiției. Nimic însă nu se compară cu piedicile, sub diverseforme, pe care ți le pune în cale chiar natura.

Cum spune o vorbă din popor că familia nu ți-o alegi, ci ți-o dăCel de Sus, așa și Berceanu ne spune că vom avea autostrăzi ca înAustria „când o să fim austrieci”.

„Înotătorii” care au dat dureri de cap la doi miniștriai Transporturilor

Când Cel de Sus îți pune peștii însă în calea lucrărilor, nicică te mai poți pune pe treabă, s-a mai plâns, ieri,democrat-liberalul, referindu-se la povestea marilor producători decaviar care îi fac zile fripte și din cauza cărora MTI nu poatedemara lucrările pe Dunăre referitoare la cursul navigabil alfluviului.

„Am încercat eu șase luni, când am fost ministru acum trei ani,s-o deblochez, a mai încercat Orban (Ludovic Orban, ministru alTransporturilor în Cabinetul Tăriceanu – n.r.) doi ani și e și acumblocată pentru că niște sturioni își depun icrele acolo și sefreacă de niște stânci care nu știu ce. Nu glumesc”, a spusBerceanu.

De ce se impun lucrările stresante pentru familiile desturioni

Gândul a aflat „telenovelafluvială morunească” care de șase ani le scoate peri albioficialilor de la Transporturi. În ultimii 100 de ani, cursulDunării s-a modificat, în perioadele de secetă nu se mai poatenaviga direct de la Călărași la Cernavodă, deoarece mai trebuiefăcut un ocol de 130 kilometri pe brațul Borcea. Pe brațulprincipal al Dunării nu mai curge destulă apă și nu se mai poateasigura adâncimea necesară navigației.

Astfel, lucrările de îmbunătățire a condițiilor navi­gabile- învaloare de 38 milioane de euro- și care ar urma să fie finanțate,în proporție de 50% de UE, prin facilitatea ISPA, presupun montareaunei „cocoașe” subacvatice pe brațul Borcea, potrivit datelor MTI,obținute de Gândul.

Astfel, atunci când debitul este scăzut, o parte din apă săajungă pe Dunăre, pe la Cernavodă, loc unde începe și CanalulDunăre – Marea Neagră, permițând accesul spre Portul Constanța.Devierea către Cernavodă a unui debit mai mare de apă va ajutafoarte mult și Centrala Nuclearoelectrică, pentru răcireareactoarelor.

Avem avizul de mediu, nu și ecologiștii de parteanoastră

Ministerul Transporturilor a obținut avizul de mediu încă deacum trei ani, dar proiectul nu poate începe, deoareceorganizațiile ecologiste au făcut lobby la Bruxelles, reclamândfaptul că investiția ar stresa sturionii.
Proiectul vizează îmbunătățirea condițiilor navigabile pe sectoruldunărean Călărași – Brăila și a început încă din 2004, cândinstituția a semnat un contract cu consultantul, pentru realizareastudiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a studiului demediu, potrivit unor date MTI, obținute de Gândul. În nici un caz,proiectul nu are ca obiectiv o adâncire a șenalului navigabil, cidoar o redistribuire a debitului în perioadele secetoase.

„Găurele de relaxare” pentru peștiirăpitori

În disperare de cauză și pentru a mulțumi vocile asociațiiloreuropene care luptă înverșunate pentru calmul peștilor răpitori,Ministerul Transporturilor a modificat până la urmă proiectul,făcând găuri pentru trecerea sturionilor prin „cocoașa” subacvaticăcare ar urma să fie amplasată pe brațul Borcea. ONG-urile reclamaucă în perioada de reproducție, sturionii se freacă de pietre și aunevoie de locuri prin care să nu fie distrași de la împerechere șidin traseele lor subacvatice, iar odată cu dispariția pietrelor și”găurile de relaxare” s-ar împuțina. Așa că oficialii români autrebuit să introducă în ecuație și locurile de „frecare”.

Cine a mai sabotat ministerul lui Berceanu

Povestea sturionilor reprezintă doar unul dintre motivele”identificate” de conducerea MTI care au condus la oprirea de lunisau ani de zile a proiectelor de construcție. În iulie 2009,oficialii se plângeau de lupii în călduri din zonele montane, urșiistresați dintre Comarnic și Brașov, broscuțele din Dobrogea șipițigoii de la Moara Vlăsiei. Acestor probleme li se adaugăvestigiile arheologice care apar fix pe traseele viitoarelorautostrăzi, mai spuneau, pentru Gândul, reprezentanții MinisteruluiTransporturilor. „Imediat cum anunțăm un proiect de autostradă, fixpe traseul ei apar zeci de situri arheologice, de parcă dacii șiromanii ar fi știut pe unde o să facem noi autostrăzi”, se plângeaministrul Radu Berceanu.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide