Biserica Ortodoxă Română vrea să reia vechea tradiție a clinicilor medicale patronate de locașurile de cult

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Biserica Ortodoxă Română vrea să reia vechea tradiție a clinicilor medicale patronate de locașurile de cult
Biserica vrea să înființeze cât mai multe unități medicale, reluând astfel o mai veche tradiție privind clinicile medicale patronate de locașurile de cult, unde vor fi consultați gratuit pelerinii bolnavi care vin la slujbe

Biserica vrea să înființeze cât mai multe unități medicale, reluând astfel o mai veche tradiție privind clinicile medicale patronate de locașurile de cult, unde vor fi consultați gratuit pelerinii bolnavi care vin la slujbe, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, conform Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a precizat că pe lângă mănăstiri și biserici înstărite de parohii au existat încă din cele mai vechi timpuri primele bolnițe. Acestea, care au fost la început locuri de îngrijire a călugărilor bolnavi, și-au extins cu timpul aria de îngrijire.

Și noua catedrală va avea în apropiere un centru de diagnostic și tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la București să fie consultați gratuit, iar Biserica încearcă să înființeze unități medicale pentru cei care au nevoie de consultații, a anunțat recent PF Daniel.

Întâistătătorul BOR a mai spus că în aceste vremuri de criză profundă spirituală și materială, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2012 să fie dedicat în Patriarhia Română Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor.

„În apropierea noii catedrale este prevăzută construirea unui centru de diagnostic și tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la București să fie consultați gratuit, să se stabilească diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de îngrijiri imediate, să li se ofere”, a spus patriarhul Daniel în cuvântul de învățătură rostit în Catedrala patriarhală.

PF Daniel a precizat că este multă suferință și este nevoie de multă vindecare sufletească și trupească.

„Medicamentele au devenit din ce în ce mai scumpe, spitalele mai greu de întreținut, oamenii foarte săraci și singuri. Când ei mai sunt și bolnavi, suferința crește mai mult. Bolnavii sunt mereu în atenția Bisericii, prin cererile care se fac la fiecare slujbă, prin săvârșirea Sfântului Maslu, prin Taina Spovedaniei care, vindecând sufletul, aduce după sine și vindecarea trupului, prin actele de voluntariat ale medicilor în unitățile medicale de pe lângă parohii. Cu atât mai mult, în acest an toate forțele și voința de bine a preoților de caritate, a personalului medical credincios, a tuturor celor care doresc să facă fapte de filantropie, toate acestea se vor îndrepta cu predilecție spre bolnavii din spitale, aziluri, orfelinate și alte așezăminte”, a mai spus patriarhul Daniel.

PF Daniel a adăugat că Biserica încearcă să înființeze cât mai multe unități medicale. „Avem mai multe dispensare în eparhii, chiar și în unele parohii. Avem cabinete medicale în care medicii creștini oferă consultații gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se află organizate în parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii și avem și un spital pe care l-am înființat în anul 2000 la Iași, numit Providența, adică pronia sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenți și asistente medicale. De asemenea, în apropierea noii catedrale este prevăzută construirea unui centru de diagnostic și tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la București să fie consultați gratuit, să se stabilească diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de îngrijiri imediate să li se ofere”, a precizat patriarhul Daniel.

În prezent, Patriarhia Română are 430 de centre sociale, în care primesc hrană și îngrijire zeci de mii de persoane.

Informații despre locuri de îngrijire datează din secolul al XIV-lea, când exista o „xenodochie” care funcționa la Mănăstirea Prislop. Xenodochiile, numite și „ospătării”, erau adăposturile pentru călători, care erau primiți, hrăniți și li se dădea și ajutor medical dacă era nevoie. În jurul anului 1.500 sunt înființate bolnițele, care au funcționat și la Mănăstirea Radu Vodă din București, la Cotnari și la Simidreni.

La 1.704, spătarul Mihai Cantacuzino a întemeiat în București Spitalul Colțea, primul din Țara Românească. Acesta avea 24 de paturi și o farmacie. Al doilea spital construit în București a fost Spitalul Pantelimon, ridicat de Grigorie Ghica al II-lea, între 1735 și 1752, pe lângă mănăstirea cu hramul „Sfântul Tămăduitor Pantelimon”. La început, spitalul avea 12 paturi „pentru cei ce ar pătimi de boale cronice”, iar un medic vizita bolnavii de două ori pe săptămână. În apropiere, Grigorie Ghica a construit o serie de clădiri, grupate în jurul unei bisericuțe cu hramul „Sfântul Visarion'” pentru izolarea bolnavilor de ciumă. Ceva mai târziu, în 1762, Alexandru Moruzi a ctitorit un nou spital pentru ciumați, la Dudești.

La Iași, domnitorul Constantin Cehan Racoviță a întemeiat în 1757 Spitalul „Sfântul Spiridon”, pe lângă mănăstirea cu același nume. De la 30 de paturi, cât avea la început, în 1860 spitalul a ajuns la 280 paturi și administra 13 instituții spitalicești, fiind cel mai mare din Moldova.

Au existat bolnițe și la multe dintre mănăstirile vâlcene: Bistrița, Cozia, Horezu, Râmnicu Vâlcea, Dintr-un Lemn. Una dintre cele mai vechi bolnițe din această parte a țării, atestată documentar, este cea de la Bistrița, ridicată de Barbu Craiovescu. În documentele acestei mănăstiri s-au găsit însemnări despre vindecări de tifos, epilepsie, psihopatii și ciumă. Bolnița de la Cozia, din care azi se mai păstrează o singură clădire, a fost construită de Radu Paisie la 1542. Bolnița de la Horezu a fost ridicată de Maria Brâncoveanu. Întregul complex, înconjurat de ziduri, s-a construit odată cu clădirea bisericii, pentru a folosi drept locuință călugărilor bolnavi, preoților, precum și pelerinilor. La această bolniță au fost tratați și bolnavi veniți din afara mănăstirii, dovadă fiind mormintele de mireni găsite în cimitirul vechi, în urma săpăturilor arheologice.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide