BLACK FRIDAY 2012. Vânzările eMAG, EvoMAG, Altex, Flanco și DOMO au explodat. Pe ce au dat românii 45 DE MILIOANE DE EURO într-o singură zi

BLACK FRIDAY 2012. Vânzările eMAG, EvoMAG, Altex, Flanco și DOMO au explodat. Pe ce au dat românii 45 DE MILIOANE DE EURO într-o singură zi
Publicat: 23/11/2012, 22:40
Actualizat: 10/08/2015, 02:00

BLACK FRIDAY 2012 a fost cea mai bună zi din an pentru retaileri. Românii au cheltuit vineri, cu o ocazia celei mai mari campanii de oferte promoționale, cunoscută sub denumirea de BLACK FRIDAY 2012,aproximativ 45 de milioane de euro pe produse IT, electronice și electrocasnice, potrivit unei estimări realizate pentru gândul de Iulian Stanciu, directorul general al eMAG.

Reprezentanții magazinelor online apreciază o creștere a vânzărilor de 16 ori față de o zi obișnuită.

Pe de altă parte, sute de români au stat la cozi interminabile în reprezentanțele retailerilor nationali de unde au cumpărat în general televizoare, aspiratoare și laptop-uri.

„Estimez că azi (vineri n.n.) vânzările vor fi de 16 ori mai mari decât într-o zi normală de vineri, adică 45 de milioane de euro. Doar prin acest eveniment întreaga piață (de IT, electronice și electrocasnice n.n.) va crește cu 4%”, a declarat pentru gândul Iulian Stanciu.

Campania a fost prelungită și la sfârșit de săptămână

Majoritatea retailerilor și-au prelungit campania BLACK FRIDAY, unii dintre ei având oferte noi, valabile până luni, după ce și-au epuizat stocurile inițiale, reiese din informațiile furnizate gândul de reprezentanții magazinelor online.

Iulian Stanciu mizează pe vânzări totale de circa 15 milioane de euro în cadrul campaniei BLACK FRIDAY pe care eMAG a decis că o va prelungi și sâmbătă și duminică.

„Până acum (vineri, ora 14:00 n.n.) avem peste 100.000 de produse deja comandate, în valoare de 10 milioane de euro. Vârful de vânzări a trecut. Până luni estimăm că vom ajunge la 15 milioane de euro”, a declarat pentru gândul Iulian Stanciu.

Față de ediția de anul trecut, vânzările eMAG în cadrul celei mai mari campanii de oferte promoționale au fost de două ori mai mari.

La eMAG, cele mai vândute categorii de produse au fost televizoarele 3D, laptop-urile, tabletele, imprimantele, dar și oferte de sejur în Sibiu sau în Santorini.

Reprezentanții EvoMAG.ro au declarat pentru gândulcă ofertele lor vor fi valabile până sâmbătă la ora 13:00.

Campania a început cu stângul

Vineri a fost de departe cea mai aglomerată zi pentru magazinele online, site-urile lor înregistrând date record de trafic de internet.

Campania a început cu stângul însă, pentru că majoritatea site-urilor au căzut încă de la primele ore după începerea campaniei BLACK FRIDAY 2012, adică imediat după miezul nopții, iar altele au căzut chiar de joi seara.

Cel mai mare retailer online în IT, electronice și electrocasnice, eMAG, și-a ținut secretă ora de începere a campaniei.

„Nu există site care să nu pice de Black Friday. Dacă nu pică, înseamnă că ofertele nu au fost bune”, a declarat la gândul LIVE Radu Apostolescu, vicepreședinte eMAG.

„Oferta noastră a început vineri dimineața, la ora 8:00. Vârful de vizitatori online unici a fost de 130.000. Site-ul nostru s-a blocat de trei ori, în total mai puțin de 20 de minute”, a spus Stanciu.

Și reprezentanții EvoMAG spun că se așteptau la „mici dificultăți în administrarea momentului”.

Consultă lista completă a magazinelor care au organizat BLACK FRIDAY 2012 și ofertele pe care le-au propus clienților.

Cum se obțin prețurile mici pentru BLACK FRIDAY

Apostolescu spune că magazinele care participă la campania BLACK FRIDAY renunță la profit pentru a se promova.

„(BLACK FRIDAY n.n.) este ziua în care toată lumea este pe profit zero sau puțin în pierdere.Toți acceptă acest lucru ca să atragă atenția asupra lor”,a declarat vicepreședintele eMAG, la gândul LIVE.

Cu acest prilej, cei interesați au putut cumpăra, de exemplu, cuptor cu microunde cu 199 lei, frigider cu 499 de lei, TV 3D 1.499, iPad2 cu 999 lei.

Mihai Pătrașcu, fondator și director executiv al magazinului online EvoMAG, spune că cel mai bine s-au vândut laptop-urile scumpe.

„La prânz, evoMAG vânduse peste 40% din stoc. „Ne așteptam ca la BLACK FRIDAY să se vândă cel mai bine tabletele și LCD-urile, însă cele mai multe comenzi au fost pentru smartphone-uri și laptop-uri. Dintre laptop-uri noi ne așteptam să avem cele mai multe comenzi pentru modelele mai ieftine, însă cele mai solicitate au fost cele de peste 2.500 de lei bucata”, a declarat pentru gândulMihai Pătrașcu, fondator și director executiv al magazinului online EvoMAG.

În oferta pentru BLACK FRIDAY 2012, EvoMAG a avut 250 de categorii de produse, față de mai puțin de 100 de categorii de produse în cadrul ediției din 2011. „În acest moment (ora 14.00) avem stocuri disponibile de 12.000 de unități, din cele 250 de categorii de produse”, ne-a declarat Mihai Pătrașcu.

Coșul mediu de cumpărături

Valoarea coșului mediu de cumpărături la EvoMAG a fost vineri de 220 de euro pe persoană, comparativ cu 150 de euro pe persoană anul trecut.

„Avem camioane care pleacă dintr-un depozit la o jumătate de oră distanță. Dacă am fi avut marfă, puteam să vindem de cinci ori mai mult”, spun oficialii eMAG.

KOYOS.ro este un alt magazin online care a participat la campania BLACK FRIDAY 2012 unde au existat vineri reduceri de prețuri de până la 80%. Reprezentanții săi estimau că în topul preferințelor clienților lor se vor afla anul acesta atât tabletele, cât și telefoane mobile, laptopurile sau electrocasnice.

Flanco, vânzări de 30 de ori mai mari decât într-o zi obișnuită

Unul dintre site-urile indisponibile în prima parte a zilei a fost cel al Altex, problemele fiind rezolvate ulterior. Compania a anunțat că în primele ore ale zilei de vineri, prima zi a campaniei, în magazinele Altex și Media Galaxy s-au înregistrat vânzări de 15 ori mai mari față de o zi obișnuită și că se așteaptă ca vânzările din această promoție să depășească valoarea estimată inițial, de 5 milioane de euro.

Flanco a anunțat că înregistra vineri, la două ore de la lansarea campaniei, vânzări de peste 30 ori mai mari decât într-o zi obișnuită, cu sute de oameni în fiecare magazin.

Cea mai vândută categorie în magazinele Flanco a fost cea a televizoarelor cu ecran plat, urmată de notebook-uri și de mașini de spălat.

DOMO a început promoțiile încă de pe data de 19 noiembrie și le-a menținut până vineri, 23 noiembrie. Ofertele speciale au fost disponibile la toate magazinele retailerului și, potrivit site-ului oficial al Domo, au fost reduceri de până la 50% la televizoare, laptopuri și mașini de spălat. Retailerul a oferit, de asemenea, cu un voucher, reduceri de 20% la toate produsele care nu sunt aflate în alte promoții.

Conceptul BLACK FRIDAY, preluat de pe piața americană, marchează intrarea în sezonul de cumpărături de iarnă prin acordarea de reduceri semnificative de prețuri, în general pentru o zi.

Circa 4,1 milioane de români au auzit de această campanie și așteaptă ofertele retailerilor, iar dintre aceștia 59,3%, respectiv 2,43 milioane, sunt interesați să facă achiziții, potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus.

Printre companiile din România care au anunțat promoții de BLACK FRIDAY 2012 s-au numărat eMAG, Altex, Flanco, Orange și Carrefour.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului