Boagiu: O SĂ MERG ACASĂ PE AUTOSTRADĂ. Câți kilometri promite Ministrul Transporturilor – EXCLUSIV

Boagiu: O SĂ MERG ACASĂ PE AUTOSTRADĂ. Câți kilometri promite Ministrul Transporturilor - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 09:34

„Până la sfârșitul anului 2011 vom putea merge cu toții de laBucurești la Constanța pe autostradă. Nu vom mai accepta nici oîntârziere și am somat firmele să-și facă treaba. Anul viitor îndecembrie voi putea merge și eu acasă pe autostradă”, a declarat,pentru gândul, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Termenul îlamână pe cel al fostului deținător al portofoliului de laTransporturi, Radu Berceanu.

El promitea că turiștii vor putea merge la mare cu automobilul,încă din vara lui 2011. În plus, la finalul mandatului Berceanuafirma că, „în privința autostrăzilor, până la sfâr-șitul anului,indiferent cine va fi mi-nistru, vom finaliza vreo 40 și ceva dekilometri”.

Banii alocați pentru autostrăzi în 2011, onecunoscută

Câți kilometri vor fi gata în 2011, actualul ministru nu poateîncă spune. Pentru că nu știe câți bani vor fi destinațiinvestițiilor din infrastructură. „Vom vedea la finalizareabugetului ce sume vor fi prevăzute exact. Ce se poate spune este cădupă discuțiile cu FMI a reieșit faptul că trebuie măriteinvestițiile.

În acest moment, nici o companie nu are de ce să se mai plângăîntrucât au fost alocate resursele necesare. Trebuie doar să-șifacă treaba. La fel și firmele care au contracte. Nu mai acceptămîntârzieri. Dacă o firmă a câștigat un contract trebuie să respectetermenul, iar cei care întârzie să plătească despăgubiri statuluiromân. Despăgubirile vor veni mai întâi din garanția de 2% depusăde firme”.

Coridorul IV, prioritar

• Pe lângă finalizareatronsonului Cernavodă-Constanța, Boagiu promite că va continualucrările la centurile ocolitoare și că va demara procedurilepentru începerea construcției pe o por-țiune a autostrăzii ce valega Aradul de Capitală: „Luna aceasta lansăm licitația pentru 270de kilometri de autostradă pe coridorul IV Paneuropean și căutămoportunități de finanțare pentru ruta Sibiu-Pitești”.
• Astfel, licitațiile deproiectare și execuție a tronsoanelor Nădlac-Arad, Timișoara -Lugoj și Orăștie-Sibiu se vor lansa în noiembrie 2010. Semnareacontractelor este preconizată pentru luna martie 2011.
• Valoarea estimativă atronsonului Orăștie-Sibiu este de 787 milioane euro, a tronsonuluiNădlac-Arad de 274 milioane euro, iar a tronsonului Timișoara-Lugojde 266 milioane euro, potrivit datelor obținute degândulde la Ministerul Transporturilor.
• Cât privește tronsonulLugoj-Deva, secțiunea 1 (Lugoj-nod Dumbravă) ca-re va fi licitatăse preconizează a avea valoarea de 277 milioane euro. Coridorul IVPaneuropean intră în România în dreptul localității Nădlac.Autostrada, de 750 de kilometri, ar trebui să se termine laConstanța. Acum se poate circula pe drumuri publice la nivel deautostradă pe aproximativ o treime din această distianță, întrePitești și Cernavodă (264 de kilometri).
• Totodată, până la sfârșitulanu-lui 2010 se vor finaliza lucrările la cen-tura București Nord,centura Sibiu și la 10 kilometri din autostrada Brașov-Borș,secțiunea Turda-Campia Turzii.
În prezent, statul român finanțează deja construcția a 313kilometri de au-tostradă și centuri la nivel de autostradă. Nici untronson aflat în lucru nu depășea, conform Business Magazin, unnivel de finalizare mai mare de 52%.

Transporturile, ultimul loc la absorbția fondurilorUE

Cele mai avansate lucrări sunt la tronsonul de autostradă de 42,5kilometri dintre localitățile Moara Vlăsiei și Ploiești Va-loareacontractului se ridică la 238 de milioane de euro, fără TVA, dupăce a fost majorată, cu 25%, în cursul anului trecut.

În cazul autostrăzii Transilvania, care ar urma să aibă lafinalizare o lungime de 415 kilometri, contractul a fost încheiatîncă din decembrie 2003. În momentul de față sunt gata doar cei 42de kilometri dintre localitățile Turda și Gilău. Ritmul absorbțieide fonduri euro-pene alocate până în 2010, așa cum era el consemnatde statisticile lunii octombrie, este unul infim. Doar 1,85% dinfondurile comunitare destinate infrastructurii fuseseră atrași deproiectele locale, în creștere cu 0,02% față de lunaseptembrie.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...