• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Boc a dat CE un raport cosmetizat. Comisia și-a dat seama și îl critică

Boc a dat CE un raport cosmetizat. Comisia și-a dat seama și îl critică
Programul de Convergență, raportul oficial anual privind strategia României de integrare economică în UE, trimis de Guvern la Comisia Europeană este subțire. Și la propriu, și la figurat.

Programul de Convergență, raportul oficial anual privindstrategia României de integrare economică în UE, trimis de Guvernla Comisia Europeană este subțire. Și la propriu, și la figurat. Lapropriu, pentru că are doar 85 de pagini, cu 12 mai puține decâtvarianta inițială, care a ajuns la Palatul Victoria pentru aprobareși trimitere la Bruxelles acum trei săptămâni, și la figurat pentrucă fie conține estimări optimiste, fie nu conține măsuri reale destabilizare a finanțelor publice.

România ar putea încălca acordul cu FMI

CE a atras miercuri atenția, în mod oficial, că Executivul de laBucurești nu a prezentat suficiente măsuri concrete pentruîncadrarea în obiectivele fiscale în 2011 și 2012, respectivreducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2012 și că este posibilca România să aibă anul acesta un deficit bugetar mai mare de 5,9%din PIB, așa cum s-a angajat față de FMI. „Deficitul pentru 2010 arputea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ținândcont că unele dintre măsurile care au ca scop reducereacheltuielilor, precum reducerea numărului de angajați din sectorulpublic, sunt dificil de realizat din punct de vedere social șipolitic”, precizează oficialii Comisiei, într-un comentariu oficialprivind Programul de Convergență trimis recent de Guvern.

Mai mult decât atât, Comisia susține că scenariul Guvernului încare România va avea o creștere economică de 1,3% din PIB anulacesta și de până la 3,7% în 2012 pare bazat pe „presupuneri ușorfavorabile pentru 2010”.

„E adevărat, ce pot să spun. Creșterea economică pentru anul încurs pare scoasă din burtă. În ceea ce privește măsurile necesarereducerii deficitului bugetar, ele nu există, pentru că nu s-autăiat nici pensii, nici salarii și nici nu s-a anunțat alternativa,respectiv creșterea TVA sau a cotei unice”, a declarat pentruGândul analistul economic Ilie Șerbănescu.

Guvernul a „uitat” să trimită UE și parteaproastă

Programul trimis la Bruxelles este cu 12 pagini mai mic decâtcel pe care l-a conceput inițial Guvernul și pentru că acesta nuinclude scenariul de risc prezentat în varitanta inițială. Deși îndocumentul trimis CE se precizează, la un moment dat, că esteposibil ca anul acesta creșterea economică să fie cu un punctprocentual sub cea pe care s-a fundamentat bugetul pe anul în curs,respectiv de doar 0,3% față de 1,3% din PIB, tabelul în care sepreciza că șomajul ar putea depăși 9%, față de 7,3%, sau căsalariul mediu brut ar putea crește cu doar 2,7% în loc de 4,1%, adispărut. De altfel, Executivul a scos cu totul capitolul „Riscurifiscale și bugetare”, în care recunoștea, inițial, că o mare partedin creșterea economică se bazează pe exporturi și că, dacă acesteanu cresc, economia românească va bate pasul pe loc. Capitolul aveadouă pagini.

Inchide