Boc a vrut să-l calmeze pe Cseke cu altă rectificare, ministrul a reclamat discriminare față de CNAS

Boc a vrut să-l calmeze pe Cseke cu altă rectificare, ministrul a reclamat discriminare față de CNAS
Premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila, nemulțumit de fondurile alocate sănătății, spunându-i că va primi mai mulți bani în luna octombrie, când Guvernul va opera o nouă rectificare, dar Cseke a reclamat inclusiv un tratament discriminatoriu în comparație cu CNAS, condus de PDL.

Premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila,nemulțumit de fondurile alocate sănătății, spunându-i că va primimai mulți bani în luna octombrie, când Guvernul va opera o nouărectificare, dar Cseke a reclamat inclusiv un tratamentdiscriminatoriu în comparație cu CNAS, condus de PDL.

Discuția dintre premier și ministrul Sănătății a avut locînainte de demisia lui Cseke, în prezența vicepremierului UDMRMarko Bela, șeful Guvernului așteptând până în ultimul moment caministrul să renunțe la demisie, au relatat agenției MEDIAFAX surseoficiale.

„Premierul a încercat să calmeze situația, spunându-i lui Csekecă Guvernul va mai efectua în luna octombrie o rectificarebugetară, iar Ministerul Sănătății va primi fonduri suplimentare.Ministrul a reclamat însă atât faptul că nu a fost consultat laelaborarea proiectului de rectificare, dar mai ales un tratament pecare l-a catalogat drept discriminatoriu în comparație cu CasaNațională a Asigurărilor de Sănătate. Practic, Cseke a arătat căpreședintele CNAS, membru PDL, a fost consultat în privințarectificării în timp ce el, ca ministru, a avut acces la datefoarte târziu”, au relatat sursele prezente la discuție.

Potrivit acestora, vicepremierul Marko Bela a arătat la rândulsău că CNAS cheltuiește banii „fără scrupule” și fără un controleficient, iar Ministerul Sănătății este „hulit” și indicat dreptvinovat pentru gestionarea financiară a sistemului.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a anunțat, joi, cădemisionează din funcție, nemulțumit de banii primiți de MS larectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctulde vedere, și a precizat că în mandatul său a avut mai multedispute cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Cseke Attila a spus că abia miercuri, la ora 14.00, a primitproiectul rectificării bugetare, iar ministrul Sănătății nu a fostconsultat în legătură cu acesta, fapt pe care l-a calificat cafiind „extrem de grav”.

El a precizat că și-a exprimat nemulțumirea și în ședința deGuvern de miercuri și că joi a avut o discuție cu premierul EmilBoc, căruia i-a înaintat demisia.

Cseke a precizat că premierul i-a cerut să nu demisioneze.

El a mai spus că încă de săptămâna trecută a solicitatMinisterului Finanțelor, printr-o adresă oficială, o discuție întreMFP, Ministerul sănătății și CNAS în vederea rectificării bugetare,însă nu s-a dat curs cererii sale.

Cseke a fost criticat de președintele Traian Băsescu, acestadeclarând, în 25 iulie, la TVR 1, că ministrul Sănătății șipreședintele CNAS „ori se înțeleg” și „pun ordine în cheltuieli”,ori pleacă de la cele două instituții. Băsescu spunea atunci că aavut o discuție cu premierul și va trebui găsită o soluție „foarterapid”.

„Ori se înțeleg, ori își văd de drum amândoi”, a spus Băsescu,în contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor în sistemulde sănătate.

Pe de altă parte, ministrul Cseke Attila declara, în 13 iulie,că bugetul Sănătății are nevoie la rectificarea bugetară de patrumiliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la CasaNațională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare treisferturi din suma totală pe care o vom solicita.

„În prezent, din bugetul pe Sănătate lipsește suma de patrumiliarde de lei. Ca să nu fie probleme până la sfârșitul anului,vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte aproblemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naționale deAsigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din sumatotală”, declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

În ciuda poziției acestuia, la rectificarea bugetară MinisterulSănătății a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentândtransferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului NaționalUnic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea deficituluiacestuia. Suma primită reprezintă mai puțin de zece la sută din câtCseke susținea că ar fi necesar.

Ovidiu Bărbulescu, [email protected]

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
A murit cea mai bătrână persoană din Statele Unite. Avea 116 ani şi 108 strănepoţi
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×