Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Boc: Fenomenul produselor etnobotanice NU VA PUTEA FI ERADICAT COMPLET. Posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitată

Boc: Fenomenul produselor etnobotanice NU VA PUTEA FI ERADICAT COMPLET.  Posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitată
Specialiștii au informat Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanțe este nelimitată, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.

Fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicatcomplet, specialiștii informând Guvernul că posibilitatea demultiplicare a acestor substanțe este nelimitată, a declarat,miercuri seara, premierul Emil Boc.

„Sunt conștient că acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte.Sunt conștient că nu vom ajunge la eradicarea completă a acestuifenomen, pentru că, din nefericire, ceea ce specialiștii ne-au spuseste că posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice estenelimitată, combinații nelimitate pot să existe, și că este foartegreu să găsească o formulă prin care toate aceste substanțe să fieîncadrate undeva”, a spus Boc, la finalul ședinței de miercuri aGuvernului.

El a anunțat că intenționează să organizeze, până la sfârșitulsăptămânii, o videoconferință cu prefecții, pentru a le solicitaacestora să raporteze lunar fiecare măsură luată pentru combatereasubstanțelor etnobotanice, astfel încât acest fenomen să fie ținutsub control.

Premierul a mai arătat că se intenționează elaborarea unui actnormativ pentru combaterea produselor etnobotanice după modelulaplicat de către autoritățile poloneze.
Guvernul a decis ca magazinele cu substanțe și plante etnobotanicesă fie obligate să comercializeze numai produse omologate de cătreministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificateacțiunile de control ale autorităților, au declarat anterior,agenției MEDIAFAX, surse oficiale.

Procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al miniștrilorSănătății, Internelor și Agriculturii, iar acțiunile de control vorfi derulate de inspectorii Autorității Naționale pentru ProtecțiaConsumatorilor, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare șiAgenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor aveadreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă aceastăobligație.
„Este o procedură prin care se urmărește interzicerea tuturorsubstanțelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent devreo lege. Ca exemplu, un magazin care susține că vinde îngrășământpentru flori va fi obligat să prezinte produsul la MinisterulAgriculturii, iar experții instituției vor analiza produsul și vordispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsulare conținut halucinogen. Dacă se constată că acest îngrășământeste vândut la pliculeț, se poate cere să fie ambalat la kilogram”,au arătat sursele.

Potrivit acestora, Guvernul a decis să recurgă la această procedurădupă ce a constatat că nu poate interzice o substanță chimică acărei formulă poate fi modificată ușor prin adăugarea altui elementchimic permis de lege.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanță de urgență princare a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanțeși plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Și dupăapariția acestei ordonanțe, însă, sute de tineri au continuat săajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de planteetnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fieachiziționate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere avârstei consumatorilor de astfel de substanțe.

În aceste condiții, medicii și inspectoratele școlare au solicitatînchiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorități locale din Capitală și din țară au decis dejainterzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor maimulte magazine au fost închise.

Un grup de 67 de deputați PDL, UDMR și ai minorităților naționale adepus luni la Parlament o inițiativă legislativă privindinterzicerea utilizării plantelor, substanțelor, preparatelorstupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât celepentru care își dovedesc utilitatea practică.

Alexandru Moise, [email protected]

Inchide