Guvernul ia în calcul construirea unora dintre tronsoanele autostrăzii Transilvania prin parteneriat public-privat (PPP), deoarece fondurile publice destinate proiectelor de infrastructură nu sunt nelimitate, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
Guvernul ia în calcul construirea unora dintre tronsoaneleautostrăzii Transilvania prin parteneriat public-privat (PPP),deoarece fondurile publice destinate proiectelor de infrastructurănu sunt nelimitate, a declarat, joi, premierul Emil Boc, citat deMediafax.
„Tronsonul de la Gilău la Mihăiești va fi scos imediat lalicitație, de asemenea se reia proiectarea pentru scoaterea lalicitatie a tronsonului Târgu Mureș-Câmpia Turzii. Pentru restultronsoanelor, de la Brașov la Târgu Mureș, nu excludem proceduraparteneriatului public-privat, este una dintre soluțiile la care negândim pentru a putea să le finalizăm, deoarece banii publici nusunt nelimitați”, a spus Boc, la postul public de radio.
Costul de construire a autostrăzii Transilvania va fi redus la6,9 milioane euro/km, cu circa 50% mai puțin, iar compania Bechtelva mai lucra doar pe două tronsoane, statul fiind liber să licitezecelelalte șase sectoare de drum, a anunțat, miercuri, la Guvern,ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Proiectul autostrăzii Transilvania a fost împărțit în 8tronsoane de construcție. Lucrările nu au fost începute pe 6 dintreele, însumând 297 de kilometri, respectiv Brașov-Făgăraș (53 km),Făgăraș-Sighișoara (52 km), Sighișoara-Ogra (56 km), Ogra-CâmpiaTurzii (36 km), Cluj Vest-Mihăilești (24 km) și Mihăilești-Suplacude Barcău (76 km).
Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în bazaunui contract de 2,2 miliarde euro, pentru construcția unui traseude 415 kilometri, dar porțiunea construită până în prezent cufinanțarea statului, la șapte ani de la lansarea proiectului,depășește cu puțin 10% din traseul total.
Până în prezent au fost contruiți doar 52 km din autostradă,iar lucrările sunt oprite de la începutul anului, din lipsă defonduri.