Boc îi răspunde vicepremierului ungar: Problema reorganizării este în exclusivitate a statului român

Redactor:
Octav Ganea
Boc îi răspunde vicepremierului ungar: Problema reorganizării este în exclusivitate a statului român
Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice țară europeană, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc, în replică la afirmațiile vicepremierului ungar pe această temă.

Problema reorganizării administrative este în exclusivitate astatului român, ca în orice țară europeană, a declarat, joi seara,premierul Emil Boc, în replică la afirmațiile vicepremierului ungarpe această temă.

„Ne uităm la formă, dar văd că nu ne interesează conținutul.Problema reorganizării administrative este în exclusivitate astatului român, ca în orice țară europeană. Ambasadorul ungar laBucurești a fost invitat la Ministerul român de Externe, pentru astabili coordonatele unui dialog coerent și instituțional întreRomânia și Ungaria”, a spus Boc, la postul B1 TV.

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi oschimbare intenționată și inacceptabilă a hărții etnice, afirmăvicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o amenințarela adresa etnicilor maghiari din Ținutul Secuiesc și Transilvania,a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri deacest fel și că este greu de spus cât de serioase erau în contextulpolitic „furtunos”.

„Este o problemă de viață și de moarte pentru etnicii maghiarica regiunea istorică a Ținutului Secuiesc și județele populate deetnici maghiari să rămână unite. România și-a asumat angajamenteinternaționale să nu schimbe forțat harta etnică”, subliniazăSemjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reamintește de măsurileantimaghiare din vreamea regimului Ceaușescu, când regiuneaautonomă Mureș a fost desființată. Poziția Ungariei este că,indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, „realitatea”Ținutului Secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierulungar.

Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelorjudețe va fi implementat, proporția etnicilor maghiari în noileunități administrative ar scădea dramatic.

Ambasadorul Republicii Ungare la București, Oszkar Fuzes, a fostinvitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care „partea română și-aexprimat dezacordul față de declarațiile publice din 15 iunie 2011ale autorităților ungare referitoare la proiectul reorganizăriiadministrative”.

Ambasadorul a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că interesulexprimat de Ungaria în ceea ce privește proiectul de reorganizareteritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important șipentru comunitatea maghiară.

Departamentul Politic, [email protected]

Inchide