Boc pregătește România pentru revoluția mașinuței electrice: „Vom construi o nouă infrastructură”

Comisia interministerială creată să împingă România în epoca progresului tehnologic a lucrat miercuri și a tras concluziile joi: mașina electrică e un lucru bun din moment ce este o prioritate europeană, ea va fi pusă în circulație, deși e total neclar cum.

Comisia interministerială creată să împingă România în epocaprogresului tehnologic a lucrat miercuri și a tras concluziile joi:mașina electrică e un lucru bun din moment ce este o prioritateeuropeană, ea va fi pusă în circulație, deși e total neclar cum.Dan Lazăr, consilier al lui Emil Boc și președinte al „Grupului delucru interministerial pentru stabilirea unei strategii de încurajare afabricării autovehiculului electric înRomânia”, recunoaște că el este deocamdată în faza de alfabetizareîn domeniu. „Am început și eu, azi, să caut mai multe informațiidespre subiect. Nu avem o viziune – la asta lucrăm. M-am decis săconduc și eu, cât de curând, un asemenea automobil. Gândim ostrategie referitoare la infrastructura ce trebuie creată, înprimul rând montarea de prize de alimentare în orașele mari”,încearcă marea cu degetul oficialul guvernamental. Desprecum pun în practicămarile metropole ale lumii proiectuleco-mobilului și cum încearcă românii să-limplementeze și despre cât de aproape este mașinuța electrică săiasă de pe poarta fabricilor Dacia, citiți în mai jos.

Comisia Lazăr”, ridică-te și condu

Cabinetul Boc s-a îmbogățit, de miercurea aceasta, cu o comisiededicată fabricării automobilului electric. Ideea electrificăriicirculației pe șoselele României a fost lansată de premierul EmilBoc cu ocazia unei vizite recente la Uzinele Dacia Mioveni.Planurile șefului Executivului par rupte de realitățile economicedificile, după cum singur recunoaște, dar România gândește global:automobilul electric este o prioritate declarată a actualeipreședinții spaniole a Comisiei Europene.

• Președinte al”Grupului de lucru interministerial pentru stabilirea uneistrategii de încurajare a fabricării autovehiculului electric înRomânia”, cum pompos a fost botezată comisia înființată miercuri, afost numit consilierul de stat, Dan Lazăr. Fost consilier lamunicipalitatea Cluj Napoca, Lazăr este economist și, după cum arecunoscut în discuția cu reporterul Gândul, nu știemai multe decât majoritatea șoferilor români despre automobilulelectric. „Am început și eu, azi, să caut mai multe informațiidespre subiect. Nu avem o viziune – la asta lucrăm. O să adun înjurul meu specialiști și o să punem la un loc informații pe acestsubiect”, spune Lazăr. Șeful comisiei a negat informația conformcăreia Guvernul se gândește la o colaborare apropiată cuproducătorii interni, în vederea promovării automobilului electric(colaborarea a fost sugerată chiar de ministrul Economiei, AdrieanVideanu). „Proiectul este gândit pentru toți producătorii deautoturisme”, afirmă Lazăr.

De partea sa, Constantin Stroe, vicepreședintele Dacia Renaultși pre-ședintele Asociației Constructorilor de Automobile dinRomânia spune pentru Gândul că,deocamdată, Renault nu are în vedere construirea unui autoturismelectric în România, în condițiile în care autoturismele cucarburanți vor face legea cel puțin 25 de ani de acum înainte.

Bani din Fondul de Mediu

Ministrul Adriean Videanu a anunțat că proiectele de cercetareprivind susținerea automobilului electric urmează să fie finanțateprin Fondul de Mediu – în care se colectează taxa auto, taxa pepungă etc. și din care sunt susținute programele „Rabla” și „CasaVerde”….(Citește maideparte în pagina următoare)

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide