Gândul
  • Publicat:
Știri

Borbely: Ungaria nu este de acord cu proiectul de la Roșia Montană în integralitatea lui

Borbely: Ungaria nu este de acord cu proiectul de la Roșia Montană în integralitatea lui
Ungaria "a refuzat proiectul de la Roșia Montană în integralitatea lui", a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a susținut însă că avizul Ungariei este, conform Convenției de la Espoo, unul consultativ, România nefiind obligată să oprească procedura de evaluare.

Ungaria „a refuzat proiectul de la Roșia Montană înintegralitatea lui”, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, ministrulMediului, Laszlo Borbely, care a susținut însă că avizul Ungarieieste, conform Convenției de la Espoo, unul consultativ, Românianefiind obligată să oprească procedura de evaluare.

„Am primit săptămâna trecută, într-adevăr, răspunsulministerului maghiar al Mediului la solicitarea noastră de a-șiexprima o poziție cu privire la investiția de la Roșia Montană, înbaza Convenției de la Espoo care obligă statele semnatare să seconsulte înainte de începerea vreunui proiect cu posibil impacttransfrontalier asupra mediului. Oficialii maghiari ne-au comunicatcă au analizat integral documentația dar că nu au intrat în detaliiși că refuză tot proiectul. Resping proiectul în integralitatealui, fără a avea întrebări”, a declarat Borbely, marți seară,agenției MEDIAFAX.

Ministrul român al Mediului a opinat că poziția statului maghiarse bazează, „cel mai probabil”, pe decizia Parlamentului de laBudapesta care a interzis mineritul pe bază de cianuri peteritoriul țării.

„Ne-au comunicat că nu doresc să adreseze nicio întrebareinvestitorului, ci pur și simplu refuză, integral, proiectul”, amai spus ministrul.

El a ținut să precizeze că, potrivit Convenției de la Espoo,poziția Ungariei este consultativă, astfel că statul român nu esteobligat să oprească procedura de autorizare a investițieiminiere.

„În continuare, Comitetul de Analiză Tehnică din ministerevaluează studiul de impact și depinde doar de membrii acestui forcând anume vom avea o decizie finală. Nu uitați însă căinvestitorul trebuie să răspundă la cele peste 500 de întrebărivenite din partea tuturor cellor interesați de acest proiect înperioada în care el s-a aflat în dezbatere publică”, a mai spusLaszlo Borbely.

România a cerut Ungariei încă din februarie să-și exprimepoziția în legătură cu investiția propuse de Roșia Montană GoldCorporation (RMGC) în localitatea din Apuseni. După câtevasăptămâni, Budapesta a transmis un răspuns Bucureștiului, cerând untermen „rezonabil” pentru a-și formula răspunsul oficial. Cu toateacestea, surse din Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP) audeclarat, marți după-amiază, pentru MEDIAFAX, că răspunsul Ungarieieste „o scrisoare de jumătate de pagină”.

„Este un document de jumătate de pagină în care se spune,practic, că Ministerul ungar al Mediului nu este de acord cuexploatarea de la Roșia Montană”, au declarat sursele citate.

Roșia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de laRoșia Montană, din Munții Apuseni, având costuri proiectate de unmiliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de lainaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame deaur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources,care deține 80,46% din capitalul social, în timp ce statul româncontrolează 19,31% din acțiuni, prin firma Minvest Deva, iar alțiacționari cumulează 0,23% din titluri.

În 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public deteleviziune, că Guvernul așteaptă opinia specialiștilor asupraproiectului Roșia Montană înainte de a lua o decizie privindaceastă investiție. Boc a ținut totuși să precizeze că, personal,nu este un „fan” al proiectului și că actualul contract, care nueste cel mai favorabil pentru stat, „ar trebui rediscutat”.

„Nu sunt un fan al acestui proiect și sunt două observațiimajore: una ce ține de mediu, și aștept ca specialiștii naționaliși internaționali să se pronunțe, și, în al doilea rând beneficiulpentru statul român. Cred că actuala formă a contractului nu estecea mai favorabilă pentru statul român. Sunt observațiile pe carele-am avut chiar înainte de a fi prim-ministru. Voi vedea cum vorevolua discuțiile pe marginea acestui subiect și îmi voi face unpunct de vedere”, a spus Boc la postul public de televiziune.

Întrebat dacă intenționează să modifice acest contract,premierul a răspuns că este încă prematur să se pronunțe.

„V-am spus două dintre lucrurile la care m-am referit încă dintrecut: contractul, care nu este în cea mai bună formă ca avantajpentru statul român așa cum a fost conceput și ar trebuirediscutat, și că aștept concluziile pe ceea ce înseamnă componentade mediu”, a conchis Boc.

Ovidiu Vanghele, [email protected]

Inchide