Două zăcăminte convenționale de rezerve energetice strategice(petrol și gaze), abandonate în județul Timiș, la Jimbolia șiBobocu, în anii 90, de Petrom și Romgaz ,au fost concesionate, înanul 2007, de firma britanică Zeta Petroleum. Zăcăminteleconvenționale nu necesită condiții (investiții) speciale deexploatare, cum se întâmplă în cazul zăcămintelor neconvenționale(ex.: câmpurile petroliere din zona arctică).
După obținerea avizelor necesare, Zeta se pregătește, acum, săexploateze peste 1 milion de barili de țiței de la Jimbolia și celpuțin 750 de milioane de metri cubi de gaze la Bobocu. În total, ovaloare de aproximativ 200 de milioane de dolari, din care firmaZeta va câștiga aproximativ jumătate, restul fiind cheltuieli deexploatare și taxe. Bogdan Popescu, directorul Zeta PetroleumRomânia, declară, pentru gândul, că acestaeste scenariul pesimist: „Există 10% șanse ca rezervele de țiței dela Jimbolia să se cifreze la 6 milioane de barili, iar la Boboc săgăsim resurse mari de gaze, posibil mai mari decât rezervele pecare ne bazăm”, spune Popescu.
Bogdan Popescu, directorul Zeta Petroleum
Câmpurile de la Jimbolia și Bobocu au fost descoperite în anii80. Directorul Zeta susține că decizia de abandonare a câmpurilorde la Jimbolia și Bobocu, înainte de exploatarea rezervelor, a fostcorectă: „La începutul anilor 90, prețul barilului scăzuse la 9 -9,5 dolari, iar cheltuielile de exploatare nu justificaucontinuarea forajelor la 2650 metri adâncime, unde se aflăzăcământul”. Între timp, progresele tehnologice au redus costurilede exploatare, iar barilul de țiței a ajuns la cotații record.