Bulgaria va încerca să patenteze în Uniunea Europeană rachiul cabăutură națională, în încercarea de a diminua taxele și de a limitaproducția ilegală. Patentarea băuturii alcoolice ar putea fibenefică producătorilor locali, dar și bugetului de stat.Reprezentanții asociației bulgare a cultivatorilor de viță de vieși producătorilor de vin, National Vine and Wine Chamber, apreciazăcă obținerea statutului de produs național pentru rachiu va duce lalimitarea producerii ilegale și, prin urmare, la creștereaveniturilor bugetare.
Președintele camerei estimează că piața neagră a alcoolului arputea fi mai mare de 50%. Procedura patentării este în prezent subanaliza Ministerului Economiei, după ce a fost discutată cuministrul Finanțelor, Simeon Djankov.
O reducere a pieței ilegale a alcoolului ar putea îmbunătățicalitatea băuturilor consumate în Bulgaria, însă ar putea afecta oparte din producătorii independenți, care fac unele dintre cele maibune rachiuri din țară, notează agenția bulgară de știriNovinite.
Rachiurile românești nu pot fi afectate
Președintele organizației patronale a industriei alcoolului șibăuturilor alcoolice GARANT, Romulus Dascălu, spune însă că aînregistra rachiul ca produs național este o absurditate.
„Rachiul e o denumire generică. Grupa rachiurilor este o grupămare care are mai multe tipuri de băuturi distilate din fructe. ÎnRomânia avem atestată țuica ca singur produs românesc, care este obăutură obținută dintr-o singură distilare, din fructe, în generaldin prune. Avem 99 de tipuri de pălincă cu denumiri ce țin deregiunile geografice – pălincă de Maramureș, de Bihor, de Zalău…Mai avem horinca, care e produs românesc și vinarsul, care e tot unrachiu, obținut din distilarea vinului, care e produs românesc.
După cum știți, cu pălinca am avut un război cu Ungaria pe careni l-am adjudecat. Ungaria are dreptul de a scrie Palinka, cu «k»în regiunile lor geografice și mai sunt regiuni din estul Austriei,care au dreptul să scrie palinka, tot cu «k».
Toate aceste produse de care vorbim sunt rachiuri. Ce vorbulgarii… Este ca și cum am vrea noi să fie denumit «vin» numaice se produce în România”, a declarat Romulus Dascălu pentruGândul.
Președintele patronatului spune că, cel mult, bulgarii pot patentaun anumit tip de rachiu, care în Bulgaria se numește Raki. „Ei au obăutură Raki, care este un rachiu de tescovină. Ce înseamnă asta?Este rachiul acela pe care îl faci din boasca de struguri.
Este raki, dar asta există și în Grecia și în Cipru și în altezone din Balcani. Ei probabil că pot să panteteze acest Raki, cu”k” fără să aibă probleme. Sigur, ar putea intra într-ocontradicție cu grecii, în cazul în care și ei au înregistrat acestprodus. Dar România nu are nimic de suferit din asta. Oricum, noistăm bine la brandurile de băuturi alcoolice”, spune RomulusDascălu.