Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor

Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:24

O invitație primită din partea capului Bisericii OrtodoxeRomâne, Patriarhul Daniel, l-ar putea aduce pe Papa Benedict alXVI-lea în România, poate chiar în 2011, potrivit lui TeodorBaconschi, ministrul român de Externe. Șeful diplomației speră caSinodul BOR să-l autorizeze pe Patriarhul Daniel să-l invite peSuveranul Pontif la București. „Există demersuripolitico-diplomatice în acest sens, cunoaștem procedura”, aafirmat, săptămâna trecută, șeful de la Externe.

„Sperăm ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să îlautorizeze pe capul bisericii în lansarea unei invitații”. Un acordde principiu al Sinodului pentru o invitație adresată PapeiBenedict al XVI-lea de a vizita România există, încă de laînceputul lunii iulie, explică pentru gândul purtătorul de cuvântal Patriarhiei, Constantin Stoica. El spu-ne că detaliile uneiastfel de vizite „se stabilesc pe cale diplomatică între ce-le douăstate, România și Vatican, și bisericească, între Patriarhia Românăși Biserica Romano-Catolică”.

„Ca să fie o reușită, vizita trebuie pregătită cumi-nuțiozitate, pentru că nu este doar o simplă vizităprotocolară”. Minuțiozitate și pregătire – acestea au fostcuvintele de ordine și ale precedentei vizite efectuate în Româniade către un Suveran Pontif. În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea aajuns în România, dar pregătirea acestei vizite a durat mai bine deopt ani, după cum ne-a declarat Victor Opaschi, fostul consilierprezidențial al lui Ion Iliescu. „A fost o pregătire temeinică,făcută pas cu pas”, spune Opaschi amintind de vizita din ianuarie1989, fără aprobarea conducerii de stat, pe care PatriarhulTeoctist i-a făcut-o la Vatican Papei Ioan Paul al II-lea, dar șide corespondența de după 1990 dintre Suveranul Pontif șipreședintele de atunci al României, Ion Iliescu. De altfel, Iliescua fost cel care l-a invitat într-o scrisoare oficială pe Ioan Paulal II-lea să viziteze România și câteva săptămâni mai târziu i-areînnoit acestuia invitația în cadrul vizitei pe care a făcut-o laVatican.

Potrivit lui Opaschi, Suveranul Pontif i-a trimis o scrisoare demulțumire lui Ion Iliescu, precizând că – pentru a putea onorainvitația – trebuie să primească o scrisoare și din partea capuluibisericii majoritare din România, respectiv din partea PatriarhuluiTeoctist. Victor Opaschi amintește de cele șase vizite la Vaticanefectuate de președintele Iliescu, dar și de „aplanareaconflictului real care a existat între bisericile ortodoxă șiromano-catolică din motive de patrimoniu”.

Culisele negocierilor

• septembrie 2008 -președintele României, Traian Băsescu, i-a adresat SuveranuluiPontif invitația de a vizita România.

• aprilie 2010 – încadrul unei vizite la Vatican, ministrul Teodor Baconschireiterează Papei Benedict al XVI-lea invitația de a vizita România.La în-toarcere, ministrul a vorbit despre o vizită a Papei „celtârziu anul viitor”, precizând că, „după invitația adresată deșeful statului, ar mai fi nevoie și de o invitație din parteaPatriarhului”.

• mai 2010 – „O astfelde invitație este posibilă la nivelul relațiilor bilaterale dintrecele două state, România și Vati-can”, explica, la acel moment,pentru gândul, ConstantinStoica.

Părintele Stoica spune, pentru gândul, căPatriarhia și Biserica Romano-Catolică evaluează timpul potrivitpentru o astfel de vizită, care „se cuvine să aibă loc într-un ancu semnificații spirituale deosebite pentru cele două Biserici”.Mai mult, reluarea dialogului cu Biserica Română Unită cu Romapentru rezolvarea neînțelegerilor patrimoniale „constituie un semnîncurajator în pregătirea vizitei Papei în România.” Stoica maispune și că, în tratativele purtate, se discută despre o vizităcanonică a Patriarhului Daniel în Episcopia Ortodoxă Română aItaliei și de una ecumenică la Vatican.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Începe marele război! Armata e pregătită de invazie: Riscă Apocalipsa
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021