Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor

Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:24

O invitație primită din partea capului Bisericii OrtodoxeRomâne, Patriarhul Daniel, l-ar putea aduce pe Papa Benedict alXVI-lea în România, poate chiar în 2011, potrivit lui TeodorBaconschi, ministrul român de Externe. Șeful diplomației speră caSinodul BOR să-l autorizeze pe Patriarhul Daniel să-l invite peSuveranul Pontif la București. „Există demersuripolitico-diplomatice în acest sens, cunoaștem procedura”, aafirmat, săptămâna trecută, șeful de la Externe.

„Sperăm ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să îlautorizeze pe capul bisericii în lansarea unei invitații”. Un acordde principiu al Sinodului pentru o invitație adresată PapeiBenedict al XVI-lea de a vizita România există, încă de laînceputul lunii iulie, explică pentru gândul purtătorul de cuvântal Patriarhiei, Constantin Stoica. El spu-ne că detaliile uneiastfel de vizite „se stabilesc pe cale diplomatică între ce-le douăstate, România și Vatican, și bisericească, între Patriarhia Românăși Biserica Romano-Catolică”.

„Ca să fie o reușită, vizita trebuie pregătită cumi-nuțiozitate, pentru că nu este doar o simplă vizităprotocolară”. Minuțiozitate și pregătire – acestea au fostcuvintele de ordine și ale precedentei vizite efectuate în Româniade către un Suveran Pontif. În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea aajuns în România, dar pregătirea acestei vizite a durat mai bine deopt ani, după cum ne-a declarat Victor Opaschi, fostul consilierprezidențial al lui Ion Iliescu. „A fost o pregătire temeinică,făcută pas cu pas”, spune Opaschi amintind de vizita din ianuarie1989, fără aprobarea conducerii de stat, pe care PatriarhulTeoctist i-a făcut-o la Vatican Papei Ioan Paul al II-lea, dar șide corespondența de după 1990 dintre Suveranul Pontif șipreședintele de atunci al României, Ion Iliescu. De altfel, Iliescua fost cel care l-a invitat într-o scrisoare oficială pe Ioan Paulal II-lea să viziteze România și câteva săptămâni mai târziu i-areînnoit acestuia invitația în cadrul vizitei pe care a făcut-o laVatican.

Potrivit lui Opaschi, Suveranul Pontif i-a trimis o scrisoare demulțumire lui Ion Iliescu, precizând că – pentru a putea onorainvitația – trebuie să primească o scrisoare și din partea capuluibisericii majoritare din România, respectiv din partea PatriarhuluiTeoctist. Victor Opaschi amintește de cele șase vizite la Vaticanefectuate de președintele Iliescu, dar și de „aplanareaconflictului real care a existat între bisericile ortodoxă șiromano-catolică din motive de patrimoniu”.

Culisele negocierilor

• septembrie 2008 -președintele României, Traian Băsescu, i-a adresat SuveranuluiPontif invitația de a vizita România.

• aprilie 2010 – încadrul unei vizite la Vatican, ministrul Teodor Baconschireiterează Papei Benedict al XVI-lea invitația de a vizita România.La în-toarcere, ministrul a vorbit despre o vizită a Papei „celtârziu anul viitor”, precizând că, „după invitația adresată deșeful statului, ar mai fi nevoie și de o invitație din parteaPatriarhului”.

• mai 2010 – „O astfelde invitație este posibilă la nivelul relațiilor bilaterale dintrecele două state, România și Vati-can”, explica, la acel moment,pentru gândul, ConstantinStoica.

Părintele Stoica spune, pentru gândul, căPatriarhia și Biserica Romano-Catolică evaluează timpul potrivitpentru o astfel de vizită, care „se cuvine să aibă loc într-un ancu semnificații spirituale deosebite pentru cele două Biserici”.Mai mult, reluarea dialogului cu Biserica Română Unită cu Romapentru rezolvarea neînțelegerilor patrimoniale „constituie un semnîncurajator în pregătirea vizitei Papei în România.” Stoica maispune și că, în tratativele purtate, se discută despre o vizităcanonică a Patriarhului Daniel în Episcopia Ortodoxă Română aItaliei și de una ecumenică la Vatican.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Încă un județ a intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...