Când va fi funcțională telegondola din București. În 25 de minute am putea ajunge din Pantelimon la Casa Presei. Vezi aici HARTA

Redactor:
Maria Manoliu
Anul viitor, bucureștenii ar putea merge la serviciu cu telegondola. Aceasta va lega nordul de estul Capitalei, traversând șapte lacuri în doar 25 de minute.

Anul viitor, bucureștenii ar putea merge la serviciu cutelegondola. Aceasta va lega nordul de estul Capitalei, traversândșapte lacuri în doar 25 de minute. Viteza de deplasare va fi de 5metri pe secundă, iar capacitatea de transport a unei singuretelecabine va fi de 1.500 de persoane pe oră, de cinci ori mai multdecât încape într-un autobuz. Întregul traseu al telegondolei vaavea o lungime de 10 kilometri, cu șase stații, sau se va puteaparcurge fără oprire. Distanța între două telecabine va fi de 120de metri, ceea ce înseamnă un timp de așteptare în stație deaproximativ un minut.

Transport în comun la 85 de metri înălțime și reduceripentru navetiști

Arhitectul Liliana Solon, consultant în cadrul societății KasolGroup, firmă care se ocupă cu elaborarea Planului de Urbanism Zonalal traseului telegondolei, a declarat pentru gândul căînălțimea cea mai mare la care se va circula va fi de 85 demetri.

„Înălțimea va fi variabilă. Se va pleca de la nivelul solului șise va ajunge până la o înălțime de 85 de metri. În medie se vacircula cam la 50 de metri înălțime. Telegondola va opri în șasestații. Acestea vor fi în Pantelimon, în vecinătateahypermarketului Cora, la Heliade între Vii, în parcul Plumbuita, peBarbu Văcărescu, pe Aviatorilor și la Casa Presei”. În fiecarestație se vor amenaja locuri de parcare și vor exista spații pentruservicii. Telegondola va traversa salba de lacuri Dobroiești,Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca și va ajunge înHerăstrău.

Potrivit arhitectei Liliana Solon, „cei 10 kilometri, câtreprezintă întregul traseu, se pot parcurge și fără oprire, doar cuîncetinire în dreptul stațiilor. Pentru cei care vor călători înmod curent cu telegondola, adică vor face naveta, vor existaabonamente cu reduceri. Stâlpii care vor susține cablurile vor fiamplasați la limita terenului”.

Teleferic pentru turism și agrement

Un alt rol al telefericului este de a asigura transportul rapidîn zonele turistice și de agrement. „În fiecare din cele șasestații se vor amenaja puncte de informare cu situri arheologice,monumente istorice și religioase, trasee turistice sau locuri deagrement. Pentru acest tip de călătorii tariful va fi unul maimare”, a mai explicat pentru gândularhitectul Liliana Solon. Aceasta ne-a mai precizat că, în acestmoment, PUZ-ul este în fază de avizare. După aprobarea acestuia decătre Consiliul General al Municipiului București se va trece înultima fază, cea de obținere a autorizației de construcție.

„Dacă totul se desfășoară normal, telegondola ar putea fifuncțională în vara anului 2012. Este un termen rezonabil.Construcția telegondolei va începe în prima fază din sectorul 2 alCapitalei. În faza a doua se va ajunge în sectorul 1, punctul finalal lucrărilor fiind la Casa Presei”, a mai spus arhitectul LilianaSolon. Anul trecut, în septembrie, Primăria sectorului 2 aorganizat o licitație pentru servicii de consultanță la întocmireaPUZ-ului pentru proiectul telegondolei. Valoarea contractului afost de 634.000 de lei, echivalentul a 150.000 de euro.

Onțanu și Chiliman s-au asociat petelegondolă

Proiectul telegondolei aparține Primăriei sectorului2. Pentru catraseul telegondolei să poată traversa salba de șapte lacuri a fostnevoie de acordul Primăriei Capitalei și al Primăriei sectorului 1.Anul trecut, acordul a fost parafat printr-o asociere întreconsiliile locale ale primăriilor din sectoarele 1 și 2.Construcția telegondolei se va face cu fonduri europene. Pentruatragerea banilor europeni, proiectul telegondolei ca mijloc detransport în comun a fost inclus în domeniul „crearea, dezvoltareași modernizarea infrastructurii de turism în vederea valorificăriiresurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice”,al Planului Regional de Dezvoltare București-Ilfov.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide