Cardul de sănătate, al doilea buletin. Cum îl veți primi ca să nu-l fure vecinii și cum s-a rezolvat disputa donării de organe

Redactor:
Mădălina Chițu
Cardul de sănătate, al doilea buletin.  Cum îl veți primi ca să nu-l fure vecinii și cum s-a rezolvat disputa donării de organe
„Oamenii le vor primi în plic, acasă. Între timp, creăm și cititoarele de card, pentru că, în paralel cu emiterea cardurilor, vom merge cu aspectele legate de infrastructură", a spus Cseke

„Oamenii le vor primi în plic, acasă. Între timp, creăm șicititoarele de card, pentru că, în paralel cu emiterea cardurilor,vom merge cu aspectele legate de infrastructură”, a spus Cseke.

În plus, reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au precizat căaceste carduri nu vor fi lăsate în cutia poștală. „Cardurile desănătate conțin date personalizate, asemenea cărții de identitate.Pentru că peste tot există vecini binevoitori care îți iau o simplăfactură de la cutia poștală, se va găsi o cale prin careasiguratorul va intra în posesia cardului. Astfel, cel mai probabilromânii vor primi în cutia poștală o recomandată, iar apoi se vorduce la poștă pentru a intra în posesia cardului sau poștașul vaaduce cardul de sănătate și îl va elibera în urma semnăturiiproprietarului”, a precizat pentru gândul Oana Grigore, șefulbiroului de presă al Ministerului Sănătății. Conform proiectuluiMinisterului Sănătății, cardul se va emite individual pentrufiecare asigurat cu vârstă peste 14 ani.

Vor fi emise în jur de un milion de carduri pelună

Ministrul Sănătății a precizat că, în prima fază, cardurile levor primi „persoanele asigurate prin contribuție, adică 7 milioanede cetățeni”. „Vor fi emise în jur de un milion de carduri pe lună,iar, în funcție de procedurile de achiziție, prețul unui card va fide aproximativ 2 euro”, a menționat demnitarul. El a adăugat căfiecare card va avea un cip pe care vor fi stocate mai multeinformații despre posesor, de la nume și cod numeric personal pânăla diagnostice, grupă sanguină, dovada achitării contribuțieipentru asigurările sociale de sănătate și acordul privind donareade organe.

Oana Grigore menționează că aceste carduri nu vor fi eliberateîncepând cu 1 ianuarie. „Cel mai probabil românii vor începe săintre în posesia lor în a doua jumătate a anului. În plus, acestcard va fi la fel de important ca și buletinul. Românii vor trebuisă îl poarte în portofel, pentru că numai la prezentarea lui vorputea beneficia de serviciile medicale”, spune șeful biroului depresă al Ministerului Sănătății.

Calitatea de donator – motiv de dispută

Înscrierea pe cardul național de sănătate a calității de donatorde organe a fost contestată de dr. Victor Zota, președinteleAgenției Naționale de Transplant.

„Această măsură, care a fost respinsă de către mai multe comisiide specialitate ale Camerei Deputaților, va afecta grav sistemulnațional de trasplant. Înscrierea calității de donator pe cardulnațional de sănătate nu avea nici pe departe efectul scontat deanumite persoane. Nicio țară cu multă experiență în domeniu nu areușit să îmbunătățească activitatea de transplant înscriind pecard calitatea de donator”, a spus medicul Zota. Potrivitcoordonatorului național de transplant, un proiect de modificare alegii sănătății privind cardul național și înscrierea calității dedonator pe acest act a primit aviz negativ din partea mai multorcomisii de specialitate din Camera Deputaților.

„În prezent se încearcă aprobarea actului prin Hotărâre deGuvern. Este o mare greșeală. Înscrierea calității de donator încardul național de sănătate care va costa 45 de lei va crea haos înlegislație. Sunt de acord cu instituirea acordului prezumat, adicăorice om să spună din timpul vieții dacă refuză să fie donator. Darsă înscrii acest lucru în cardul național este o mare eroare”, aadăugat Zota. Ministrul Sănătății a explicat, pentru gândul, că”dacă o persoană dorește, în timpul vieții, să-și dea acordulpentru a-și dona organele, acest acord se va regăsi pe cardul desănătate”. „Dacă cineva nu-și dă acordul, atunci, evident, acestfapt nu va fi trecut pe card, iar situația va fi, în cazulpersoanei respective, aceeași ca cea de azi, când membrii familieisunt cei care își dau acordul pentru donarea de organe”, a arătatCseke Atilla.

Reformă

Românii nu vor beneficia de mai puține serviciimedicale

Cardul de sănătate nu va afecta cu nimic nici numărul și nicicalitatea serviciilor de sănătate. „Sistemul de sănătate românesceste unul social. Pacienții nu vor beneficia de mai multe sau maipuține acte medicale în funcție de venit sau de vechime. Cardul desănătate este un prim pas în reforma sistemului medical”,subliniază Oana Grigore. În cazul în care îl pierdem sau ne estefurat, cardul de sănătate poate fi recuperat. „Acesta se varecupera ca oricare alt act”, conchide șeful biroului de presă alMinisterului Sănătății.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Lia Olguța Vasilescu, furioasă din cauza problemei pensiilor: Eliminați-le, așa cum ați promis
Ciocolată de casă cu foi de napolitană – rețeta originală. Ingredientul secret care o face...
Secretul lui Mary din „Războiul Depozitelor” a ieșit la iveală. E uluitor cine se afla...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide