CARE E SINGURA ȚARĂ ÎN CARE AU MAI MURIT BEBELUȘI ÎNTR-UN INCENDIU LA MATERNITATE – EXCLUSIV

CARE E SINGURA ȚARĂ ÎN CARE AU MAI MURIT BEBELUȘI ÎNTR-UN INCENDIU LA MATERNITATE - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 17:37

Singura țară unde a mai existat o tragedie similară cu cea dinRomânia este India – unde, la 31 ianuarie 2009, au fost calcinațisau sufocați din pricina fumului cinci copii cu vârste între treiși șapte zile.

La secția pentru nou-născuți a Spitalului Rajendra din orașulPatiala (statul Punjab, nord-vestul țării), s-a petrecut o tragedieîn condiții similare celor întâmplate la maternitatea Spitalului”Panait Sârbu” din Giulești.

Către relatări referitoare la acest eveniment din India duccăutările efectuate prin motorul de căutare Google, către care i-aîndreptat pe jurnaliști ministrul Sănătății de la București, AttilaCseke. Oficialul a fost foarte deranjat, în timpul conferinței depresă de ieri, de întrebările legate de gravitateaevenimentului.

Atrăgând atenția că tragedia din Giulești nu este unică în lume,ministrul le-a pus în vedere jurnaliștilor următoarele: „Vă potpune la dispoziție o listă a unor astfel de spitale”. Cei prezențila conferință au insistat, solicitând exemple concrete de despitale sau de state unde au avut loc incendii similare.

Către ce termen de comparație trimite AttilaCseke

Attila Cseke nu a avut alt răspuns decât „căutați pe Google”.Din nefericire pentru ministru, dar și pentru sistemul medicalromânesc, o situație mai gravă decât cea din România nu este decâtcea petrecută, anul trecut, în India.

Or, deși este cotată între așa-numitele „economii emergente” -care se află în plină ascensiune, cu o creștere economică de 6,5%chiar și în 2009, an în care multe țări s-au aflat în recesiune -nivelul de trai al majorității indienilor este foarte scăzut. Dincei 1,18 miliarde de locuitori, circa 42% sunt considerați subpragul sărăciei, trăind cu mai puțin de 1,25 USD pe zi.

Teoretic, și India are un sistem universal de asigurări desănătate precum în statele UE, dar suprafața țării, diferențelemateriale între cetățeni sau chiar cele de rang social (castă) nupermit ca toți indienii să se bucure de același nivel alserviciilor medicale.

Pe o suprafață de aproape 140 de ori mai mare decât a României,în India există un medic la 10.000 de locuitori, pe când, lanivelul anului 2007 – numărul lor ar putea fi mult mai mic înprezent, din pricina exodului accelerat al acestei categoriiprofesionale – în România era un medic la fiecare 550 delocuitori.

Același „ucigaș”: instalația electrică

La fel ca la București, și în cazul tragediei indiene dinianuarie 2009, între primele cauze ale incendiului a fost evocată odefecțiune a instalației electrice. Zece nou-născuți de laSpitalului Rajendra urmau un tratament de fototerapie – erau expușila unde luminoase speciale, menite să-i vindece de icter – înmomentul în care echipamentul a suferit un scurtcircuit.

Din nou, la fel ca la maternitatea din Giulești, bebelușii nuerau supravegheați în momentul declanșării incendiului, darpersonalul medical a primit felicitări pentru „reacția promptă”,potrivit Reuters. „Copiii au murit înainte de a putea ajunge laei”, a susținut directorul spitalului, Surinder Kumar, dar faptulcă unele cadavre erau, efectiv, calcinate, poate fi un indiciu căintervenția a fost tardivă.

În schimb, conform unor surse citate în relatarea AssociatedPress de la fața locului, incendiul nu putea să fi durat prea mult,căci mamele îi alăptaseră pe cei 20 de bebeluși cu circa 20 deminute înainte de descoperirea incendiului. La scurt timp dupăintervenție, cinci copii aveau să fie salvați. Doar unul a suferitarsuri grave, ceilalți fiind afectați mai mult din cauza expuneriila fum.

Incendiul a fost declanșat în jurul orelor 03:15 noaptea, iarpolițiștii au confirmat că personalul medical „a reacționatimediat” după ce o lampă a instalației folosite la fototerapie s-aars. Potrivit unor surse din interiorul spitalului, echipamentulfolosit nu era în stare bună, în timp ce unele mame au pus laîndoială ipoteza „reacției rapide”, spunând că întreaga cameră aincubatoarelor era în flăcări, în momentul în care personalulmedical a intervenit.

Alte incidente similare în India

Indienii par să nu fi învățat nimic din incidente similare,căci, cu aproape un an înainte (martie 2008), alți doi bebeluși aumurit după ce incubatoarele au luat foc. Un băiețel de trei zile amurit într-un spital din Ahmedabad (statul Gurarat) și o fetiță decinci zile a ars în incubatorul altui spital din Delhi (districtulcare include capitala federală New Delhi).

Astfel, capitala României este a doua după cea a Indiei undes-au petrecut astfel de evenimente tragice. Atât la spitalul dinAhmedabad, cât și la cel din Delhi, cauza accidentului a fostsocotită a fi un scurtcircuit, același motiv invocat peste un an laPatiala. Totuși, trei angajați ai spitalului din Delhi au fostsuspendați din activitate și poliția a deschis o anchetă împotrivalor pentru neglijență în serviciu.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși pentru prima dată în ipostaze intime în public. VIDEO
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Poveste de dragoste la Chefi la Cuțite. Doi concurenți au anunțat că se căsătoresc. FOTO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...