Cât cheltuiesc România, Ungaria și Bulgaria pe sănătate. De la 280 de euro pe locuitor la București la 530 de euro la Budapesta

Cât cheltuiesc România, Ungaria și Bulgaria pe sănătate. De la 280 de euro pe locuitor la București la 530 de euro la Budapesta
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 23:11

Cheltuielile statului român cu sănătatea sunt printre cele maimici din regiune, indiferent că este vorba despre ponderea lor înPIB sau despre suma efectivă de bani alocată sănătății românilor.Singurul stat unde lucrurile par să stea și mai prost esteBulgaria, România fiind depășită la acest capitol de state precumUngaria, Polonia sau Cehia.

În 2008 statul român a cheltuit, în medie, aproape 280 de europentru sănătatea fiecărui român, nivel de aproape două ori mai micdecât cel din Ungaria, guvernul de la Budapesta alocând aproape 530de euro pentru sănătatea fiecărui maghiar, conform celor mairecente date publicate de Eurostat, biroul de statistică al UniuniiEuropene.
În statele vecine, o parte din povara financiară a sistemuluipublic de sănătate a fost preluată de către mediul privat. Nu și înRomânia. În timp ce în Polonia cheltuielile mediului privat(exclusiv contribuțiile de asigurări de sănătate) sunt de 1,8% dinPIB iar în Ungaria de 2% din PIB, în România ele sunt de sub 1% dinPIB.

Ca pondere în totalul economiei (în PIB), incluzând șicheltuielile statului și pe cele ale mediului privat, România ocupăpenultimul loc în UE (după Bulgaria), cu un nivel de 5,27% din PIBaferent anului 2008. Spre comparație, în Ungaria, în același an,pentru Sănătate s-a cheltuit echivalentul a 7,1% din PIB, iar înPolonia 6,55% din PIB. Cele mai mari cheltuieli legate de Sănătatela nivelul UE le-a avut, în 2008, Germania, cu un nivel de peste10% din PIB.

Buget anual cât să ajungă pentru șapte luni

În România, Sănătatea a început anul acesta cu un buget similarcu cel de anul trecut, despre care s-a estimat, chiar de laaprobarea lui, că va ajunge doar pentru șapte luni. Guvernul aalocat din banii statului 19,9 miliarde de lei (4,7 miliarde deeuro) în total pentru Sănătate, incluzând atât bugetul MinisteruluiSănătății, de circa un miliard de euro, cât și pe cel al CaseiNaționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de 15,7 miliarde de lei,respectiv de 3,7 miliarde de euro.

La rectificarea bugetară de săptămâna aceasta, Sănătatea a maiprimit încă 2,81 miliarde de lei, totalul pentru acest an ajungândastfel la 5,4 miliarde de euro, respectiv circa 4,5% din PIB, nivelpeste media din perioada 2003-2008.

Bugetul CNAS a crescut de patru ori în2001-2008

Cele mai mari cheltuieli din sistemul sanitar, a cărui sursăprincipală de venit este CNAS, care colectează contribuțiile desănătate, sunt cele legate de „serviciile medicale în unitățisanitare cu paturi”, 7,3 miliarde de lei, respectiv costul defuncționare a spitalelor. Practic, jumătate din banii Sănătății seduc spre spitale. În același timp, pentru medicamente, cu și fărăcontribuție personală, s-au alocat două miliarde de lei, sub 500 demilioane de euro, sumă egală cu datoriile Sănătății către mediulprivat la începutul anului și similară cu cea primită prinrectificarea bugetară.

Calitatea serviciilor medicale nu a înregistrat îmbunătățirisemnificative în ultimii ani deși sistemul a primit din ce în cemai mulți bani. Bugetul CNAS a crescut într-un ritm exploziv de laînceputul anilor 2000. De la un nivel de 4,17 miliarde de lei în2001, de exemplu, bugetul a urcat la 16,9 miliarde de lei în 2008,conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Asigurări deSănătate.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...