Cât cheltuiesc România, Ungaria și Bulgaria pe sănătate. De la 280 de euro pe locuitor la București la 530 de euro la Budapesta

Redactor:
Victor Rotariu
Cheltuielile statului român cu sănătatea sunt printre cele mai mici din regiune, indiferent că este vorba despre ponderea lor în PIB sau despre suma efectivă de bani alocată sănătății românilor

Cheltuielile statului român cu sănătatea sunt printre cele maimici din regiune, indiferent că este vorba despre ponderea lor înPIB sau despre suma efectivă de bani alocată sănătății românilor.Singurul stat unde lucrurile par să stea și mai prost esteBulgaria, România fiind depășită la acest capitol de state precumUngaria, Polonia sau Cehia.

În 2008 statul român a cheltuit, în medie, aproape 280 de europentru sănătatea fiecărui român, nivel de aproape două ori mai micdecât cel din Ungaria, guvernul de la Budapesta alocând aproape 530de euro pentru sănătatea fiecărui maghiar, conform celor mairecente date publicate de Eurostat, biroul de statistică al UniuniiEuropene.
În statele vecine, o parte din povara financiară a sistemuluipublic de sănătate a fost preluată de către mediul privat. Nu și înRomânia. În timp ce în Polonia cheltuielile mediului privat(exclusiv contribuțiile de asigurări de sănătate) sunt de 1,8% dinPIB iar în Ungaria de 2% din PIB, în România ele sunt de sub 1% dinPIB.

Ca pondere în totalul economiei (în PIB), incluzând șicheltuielile statului și pe cele ale mediului privat, România ocupăpenultimul loc în UE (după Bulgaria), cu un nivel de 5,27% din PIBaferent anului 2008. Spre comparație, în Ungaria, în același an,pentru Sănătate s-a cheltuit echivalentul a 7,1% din PIB, iar înPolonia 6,55% din PIB. Cele mai mari cheltuieli legate de Sănătatela nivelul UE le-a avut, în 2008, Germania, cu un nivel de peste10% din PIB.

Buget anual cât să ajungă pentru șapte luni

În România, Sănătatea a început anul acesta cu un buget similarcu cel de anul trecut, despre care s-a estimat, chiar de laaprobarea lui, că va ajunge doar pentru șapte luni. Guvernul aalocat din banii statului 19,9 miliarde de lei (4,7 miliarde deeuro) în total pentru Sănătate, incluzând atât bugetul MinisteruluiSănătății, de circa un miliard de euro, cât și pe cel al CaseiNaționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de 15,7 miliarde de lei,respectiv de 3,7 miliarde de euro.

La rectificarea bugetară de săptămâna aceasta, Sănătatea a maiprimit încă 2,81 miliarde de lei, totalul pentru acest an ajungândastfel la 5,4 miliarde de euro, respectiv circa 4,5% din PIB, nivelpeste media din perioada 2003-2008.

Bugetul CNAS a crescut de patru ori în2001-2008

Cele mai mari cheltuieli din sistemul sanitar, a cărui sursăprincipală de venit este CNAS, care colectează contribuțiile desănătate, sunt cele legate de „serviciile medicale în unitățisanitare cu paturi”, 7,3 miliarde de lei, respectiv costul defuncționare a spitalelor. Practic, jumătate din banii Sănătății seduc spre spitale. În același timp, pentru medicamente, cu și fărăcontribuție personală, s-au alocat două miliarde de lei, sub 500 demilioane de euro, sumă egală cu datoriile Sănătății către mediulprivat la începutul anului și similară cu cea primită prinrectificarea bugetară.

Calitatea serviciilor medicale nu a înregistrat îmbunătățirisemnificative în ultimii ani deși sistemul a primit din ce în cemai mulți bani. Bugetul CNAS a crescut într-un ritm exploziv de laînceputul anilor 2000. De la un nivel de 4,17 miliarde de lei în2001, de exemplu, bugetul a urcat la 16,9 miliarde de lei în 2008,conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Asigurări deSănătate.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide