Cât mai valorează casa ta. Harta prețurilor din marile orașe

Cât mai valorează casa ta.  Harta prețurilor din marile orașe
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 14:30

O radiografie a prețurilor locuințelor vechi din Bucureștisurprinde scăderi semnificative și față de sfârșitul lui 2009.Pretențiile proprietarilor s-au ajustat, în medie, cu 7-10% înprimele nouă luni ale anului.

Rămân totuși discrepanțe majore între diferitele zone aleCapitalei. Dacă un apartament central din zona Dorobanți este scosla vânzare cu circa 95.000 de euro, unul similar, dar din DrumulTaberei, pe Compozitorilor, este evaluat de proprietari la numai49.000 de euro, conform site-urilor de anunțuri imobiliare. Încazul unui cartier semicentral, precum Dristorul, care beneficiazăși de avantajul apropierii metroului, proprietarii ar vrea să vândăun imobil cu două camere cu 61.000 de euro.

De vândut însă se vinde puțin. De regulă, garsoniere șiapartamente cu două camere, al căror preț nu depășete plafonul de60.000 de euro al programului „Prima Casă”. Chiar și așa, Capitalase menține pe primul loc în topul celor mai scumpe orașe românești,un metru pătrat de garsonieră fiind evaluat la circa 1.230 de euro,conform platformei online imobiliare.ro.
Sunt și segmente ale pieței de real estate bucureștene care,conjunctural, înregistrează acum vârful activității din 2010. „Ogarsonieră curată și utilată decent este închiriată de proprietarîn aceeași zi în care a scos-o pe piață.

Spre exemplu, pentru o gasonieră din cartierul Timpuri Noi,proprietarul a cerut o chirie de 250 de euro. A avut trei persoanecare i-au oferit această sumă și a ales pe cel care i-a oferitplata în avans pentru trei luni, alături de una de garanție”, adeclarat pentru gândul Marius Gheorghescu, proprietatul uneiagenții imobiliare din Capitală.

CLICK AICI PENTRUHARTĂ

Studenții, cei mai importanți clienți și laCluj

Un fenomen similar putem observa și într-un alt mare centruuniversitar, orașul Cluj-Napoca. Aici, chiria lunară medie, încazul unei garsoniere situate într-o zonă semicentrală este decirca 150 de euro. „Momentan, pe piața clujeană, singurulsubsegment ce înregistrează un nivel mare al tranzacțiilor este celal chiriilor. Acest fapt se datorează în mare parte începeriianului universitar și afluxului mare de studenți care vin înCluj-Napoca în această perioadă, aproximativ 65.000 din care doaraproximativ un sfert au asigurate locuri de cazare în cămineleuniversităților”, a spus pentru gândul Doru Lupeanu, consultant alcompaniei de consultanță Fix Up Marketing.

Nici în cel mai mare oraș ardelean amatorii de locuințe nu seînghesuie la cumpărare. Cei care scot proprietăți la vânzareîncearcă diferite poziționări în speranța că vor reuși să găseascăun client. „Plaja prețurilor la ofertare este destul de mare înmomentul de față, oscilând între 800 și 1.300 de euro pentru unmetru pătrat util. Diferența este dată în mare parte de nevoia delichidități a proprietarilor. O medie a valorilor la care seefectuează tranzacții este de 1.000 de euro pe metru pătrat pesegmentul garsonierelor și al apartamentelor de două camere. Pentruapartamentele de trei și patru camere media oscilează între 850 și900 de euro, în funcție de gradul de finisare”, precizează Lupeanu.Astfel, o locuință de două camere din cartierul Andrei Mureșanupoate fi cumpărată cu 45.000 de euro.

Totodată, consultantul local apreciază că „cererea pe segmentulrezidențial este în continuare la un nivel scăzut și insuficient demare astfel încât să atragă după sine o creștere a numărului deconstrucții noi pe piață.”

Garsoniere mai ieftine de 20.000 de euro și în marileorașe

Tot de un „îngheț” prelungit vorbesc și agenții imobiliari dinalte orașe mari ale țării. „Se negociază intens, însă, în ultimeledouă luni, proprietarii sunt tot mai reticenți în a reduce nivelulpretențiilor financiare. Marja de negociere s-a diminuat, iarprețurile se mențin relativ stabile”, a precizat pentru gândulDaniel Mitroi, directorul unei agenții imobiliare piteștene.

În acest oraș, cu aproximativ 180.000 de locuitori, prețulgarsonierelor semicentrale a scăzut sub nivelul de 20.000 de euro,de trei ori mai ieftin decât în apartament cu două camere într-ozonă bună a Capitalei. „În cazul locuințelor monocamerale amefectuat tranzacții cu prețuri cuprinse între 19.000 și 21.000 deeuro. Un apartament cu două camere dintr-o zonă bună a orașului,Popa Șapcă, a fost vândut recent cu 42.000 de euro. Unul similar,situat într-un cartier mai slab cotat a fost achiziționat cu 34.000de euro”, punctează Mitroi.

Și Virginia Herța, reprezentanta unei agenții imobiliare dinBaia Mare, subliniază fenomenul încremenirii prețurilor de acumdouă-trei luni. „Se caută în continuare chilipirurile, însăcuvântul de ordine de pe piață este stagnare de mai bine de douăluni”, precizează pentru gândul Herța. Tot ea este cea care afirmăcă garsonierele cu un confort redus sunt tranzacționate cuaproximativ 18.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camerese poate vinde, în Baia Mare, chiar și cu 30.000 de euro. Pentru olocuință cu trei camere, un doritor trebuie să plătească între35.000 și 40.000 de euro.

Apartamentele cu 2 camere, vedete în 2010

În general, mare parte dintre românii care cumpără acum o casăse îndreaptă spre apartamentele cu două camere. „Mai bine dejumătate dintre tranzacțiile pe care le efectuam provin de pesegmentul două camere”, afirmă reprezentanta agenției băimărene. Orealitate similară este probată și de cifrele consemnate în alteorașe ale țării. În Brașov, apartamentele cu două camere s-audovedit a fi cele mai rezistente la scăderile de preț.

Proprietarii de astfel de imobile le scot la vânzare la prețuriasemănătoare celor de la sfârșitul lui 2009. Un metru pătrat costăîn medie 924 de euro, cu numai 2,8% mai puțin decât în lunaianuarie a acestui an, conform studiului citat.

În Constanța însă, situația este atipică. Locuințele cu douăcamere s-au depreciat accentuat în orașul de la malul mării. De lapeste 1.100 de euro pentru un metru pătrat la începutul anului,până la circa 960 de euro în prezent.

Astfel, pentu o casă de 50 de metri pătrați, proprietarii ceracum aproximativ 48.000 de euro.
Iașiul și Timișoara sunt orașele mari ale țării unde nivelulprețurilor s-a ajustat cel mai rapid. Un apartament ieșean cu osuprafață de circa 50 de metri pătrați poate fi cumpărat la prețulcerut de proprietari de circa 44.000 de euro. O locuință similară,însă din orașul de pe malul Begăi, are un preț de strigare mai mic,de 43.000 de euro.

Evoluția tranzacțiilor în primele șapteluni

*În primeleșapte luni numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut ușor înprimele șapte luni ale acestui an, față de perioada similară deanul, până la 195.491.

*În 2010, doarîn martie și iunie s-au semnat mai multe tranzacții decât înaceeași perioadă a anului trecut.

*23% dintretranzacțiile semnate în ianuarie-iulie 2010 au fost finanțate cucredite, respectiv 45.287.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA pentru cei care falsifică certificatele covid! Anunţul tocmai a fost făcut
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă....
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Bianca Drăgușanu dă de pământ cu Claudia Pătrășcanu! Ce a putut să spună. Scandal monstru
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021