Cât mai valorează casa ta. Harta prețurilor din marile orașe

Redactor:
Ionuț Morariu
Cât mai valorează casa ta.  Harta prețurilor din marile orașe
O radiografie a prețurilor locuințelor vechi din București surprinde scăderi semnificative și față de sfârșitul lui 2009. Pretențiile proprietarilor s-au ajustat, în medie, cu 7-10% în primele nouă luni ale anului.

O radiografie a prețurilor locuințelor vechi din Bucureștisurprinde scăderi semnificative și față de sfârșitul lui 2009.Pretențiile proprietarilor s-au ajustat, în medie, cu 7-10% înprimele nouă luni ale anului.

Rămân totuși discrepanțe majore între diferitele zone aleCapitalei. Dacă un apartament central din zona Dorobanți este scosla vânzare cu circa 95.000 de euro, unul similar, dar din DrumulTaberei, pe Compozitorilor, este evaluat de proprietari la numai49.000 de euro, conform site-urilor de anunțuri imobiliare. Încazul unui cartier semicentral, precum Dristorul, care beneficiazăși de avantajul apropierii metroului, proprietarii ar vrea să vândăun imobil cu două camere cu 61.000 de euro.

De vândut însă se vinde puțin. De regulă, garsoniere șiapartamente cu două camere, al căror preț nu depășete plafonul de60.000 de euro al programului „Prima Casă”. Chiar și așa, Capitalase menține pe primul loc în topul celor mai scumpe orașe românești,un metru pătrat de garsonieră fiind evaluat la circa 1.230 de euro,conform platformei online imobiliare.ro.
Sunt și segmente ale pieței de real estate bucureștene care,conjunctural, înregistrează acum vârful activității din 2010. „Ogarsonieră curată și utilată decent este închiriată de proprietarîn aceeași zi în care a scos-o pe piață.

Spre exemplu, pentru o gasonieră din cartierul Timpuri Noi,proprietarul a cerut o chirie de 250 de euro. A avut trei persoanecare i-au oferit această sumă și a ales pe cel care i-a oferitplata în avans pentru trei luni, alături de una de garanție”, adeclarat pentru gândul Marius Gheorghescu, proprietatul uneiagenții imobiliare din Capitală.

CLICK AICI PENTRUHARTĂ

Studenții, cei mai importanți clienți și laCluj

Un fenomen similar putem observa și într-un alt mare centruuniversitar, orașul Cluj-Napoca. Aici, chiria lunară medie, încazul unei garsoniere situate într-o zonă semicentrală este decirca 150 de euro. „Momentan, pe piața clujeană, singurulsubsegment ce înregistrează un nivel mare al tranzacțiilor este celal chiriilor. Acest fapt se datorează în mare parte începeriianului universitar și afluxului mare de studenți care vin înCluj-Napoca în această perioadă, aproximativ 65.000 din care doaraproximativ un sfert au asigurate locuri de cazare în cămineleuniversităților”, a spus pentru gândul Doru Lupeanu, consultant alcompaniei de consultanță Fix Up Marketing.

Nici în cel mai mare oraș ardelean amatorii de locuințe nu seînghesuie la cumpărare. Cei care scot proprietăți la vânzareîncearcă diferite poziționări în speranța că vor reuși să găseascăun client. „Plaja prețurilor la ofertare este destul de mare înmomentul de față, oscilând între 800 și 1.300 de euro pentru unmetru pătrat util. Diferența este dată în mare parte de nevoia delichidități a proprietarilor. O medie a valorilor la care seefectuează tranzacții este de 1.000 de euro pe metru pătrat pesegmentul garsonierelor și al apartamentelor de două camere. Pentruapartamentele de trei și patru camere media oscilează între 850 și900 de euro, în funcție de gradul de finisare”, precizează Lupeanu.Astfel, o locuință de două camere din cartierul Andrei Mureșanupoate fi cumpărată cu 45.000 de euro.

Totodată, consultantul local apreciază că „cererea pe segmentulrezidențial este în continuare la un nivel scăzut și insuficient demare astfel încât să atragă după sine o creștere a numărului deconstrucții noi pe piață.”

Garsoniere mai ieftine de 20.000 de euro și în marileorașe

Tot de un „îngheț” prelungit vorbesc și agenții imobiliari dinalte orașe mari ale țării. „Se negociază intens, însă, în ultimeledouă luni, proprietarii sunt tot mai reticenți în a reduce nivelulpretențiilor financiare. Marja de negociere s-a diminuat, iarprețurile se mențin relativ stabile”, a precizat pentru gândulDaniel Mitroi, directorul unei agenții imobiliare piteștene.

În acest oraș, cu aproximativ 180.000 de locuitori, prețulgarsonierelor semicentrale a scăzut sub nivelul de 20.000 de euro,de trei ori mai ieftin decât în apartament cu două camere într-ozonă bună a Capitalei. „În cazul locuințelor monocamerale amefectuat tranzacții cu prețuri cuprinse între 19.000 și 21.000 deeuro. Un apartament cu două camere dintr-o zonă bună a orașului,Popa Șapcă, a fost vândut recent cu 42.000 de euro. Unul similar,situat într-un cartier mai slab cotat a fost achiziționat cu 34.000de euro”, punctează Mitroi.

Și Virginia Herța, reprezentanta unei agenții imobiliare dinBaia Mare, subliniază fenomenul încremenirii prețurilor de acumdouă-trei luni. „Se caută în continuare chilipirurile, însăcuvântul de ordine de pe piață este stagnare de mai bine de douăluni”, precizează pentru gândul Herța. Tot ea este cea care afirmăcă garsonierele cu un confort redus sunt tranzacționate cuaproximativ 18.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camerese poate vinde, în Baia Mare, chiar și cu 30.000 de euro. Pentru olocuință cu trei camere, un doritor trebuie să plătească între35.000 și 40.000 de euro.

Apartamentele cu 2 camere, vedete în 2010

În general, mare parte dintre românii care cumpără acum o casăse îndreaptă spre apartamentele cu două camere. „Mai bine dejumătate dintre tranzacțiile pe care le efectuam provin de pesegmentul două camere”, afirmă reprezentanta agenției băimărene. Orealitate similară este probată și de cifrele consemnate în alteorașe ale țării. În Brașov, apartamentele cu două camere s-audovedit a fi cele mai rezistente la scăderile de preț.

Proprietarii de astfel de imobile le scot la vânzare la prețuriasemănătoare celor de la sfârșitul lui 2009. Un metru pătrat costăîn medie 924 de euro, cu numai 2,8% mai puțin decât în lunaianuarie a acestui an, conform studiului citat.

În Constanța însă, situația este atipică. Locuințele cu douăcamere s-au depreciat accentuat în orașul de la malul mării. De lapeste 1.100 de euro pentru un metru pătrat la începutul anului,până la circa 960 de euro în prezent.

Astfel, pentu o casă de 50 de metri pătrați, proprietarii ceracum aproximativ 48.000 de euro.
Iașiul și Timișoara sunt orașele mari ale țării unde nivelulprețurilor s-a ajustat cel mai rapid. Un apartament ieșean cu osuprafață de circa 50 de metri pătrați poate fi cumpărat la prețulcerut de proprietari de circa 44.000 de euro. O locuință similară,însă din orașul de pe malul Begăi, are un preț de strigare mai mic,de 43.000 de euro.

Evoluția tranzacțiilor în primele șapteluni

*În primeleșapte luni numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut ușor înprimele șapte luni ale acestui an, față de perioada similară deanul, până la 195.491.

*În 2010, doarîn martie și iunie s-au semnat mai multe tranzacții decât înaceeași perioadă a anului trecut.

*23% dintretranzacțiile semnate în ianuarie-iulie 2010 au fost finanțate cucredite, respectiv 45.287.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Motivele reale pentru care divorțează Analia Selis. Vedeta spune tot!
×
Inchide