Cât trebuie să te lase în pace banca dacă nu îți plătești ratele. O instanță a dat o decizie favorabiă unui șomer român care bulversează sistemul bancar

Cât trebuie să te lase în pace banca dacă nu îți plătești ratele. O instanță a dat o decizie favorabiă unui șomer român care bulversează sistemul bancar
O decizie surprinzătoare a unei instanțe din România a pus pe jar mediul bancar

O decizie surprinzătoare a unei instanțe din România a pus pejar mediul bancar. Recent, un tribunal a hotărât ca unui restanțiersă îi fie acordată o perioadă de grație la plata ratelor la credit.Reprezentanții bancherilor susțin că oricum datoria se acumulează,iar respectivul client până la urmă tot va trebui să plătească.”Probabil este vorba despre un caz izolat al unei instanțe carepoate decide suspendarea temporară a plății ratelor până lajudecarea pe fond a unei cauze. În veci, clientul nu va mai puteaobține un credit de la o bancă”, au declarat pentru gândul sursedin mediu bancar.

Instanța și-a bazat decizia pe prevederile Codului de ProcedurăCivilă, explică juristul Iulian Urban, care a refuzat să specificedespre ce instanță este vorba sau despre ce bancă. „Acum câtevazile, o instanță din România a acordat termen de grație unuirestanțier la bancă după ce acesta a venit și a demonstrat că, dincauza crizei economice, compania la care lucra a intrat îninsolvență și că nu are venituri”, a declarat Urban pentrugândul.

El a arătat că prin folosirea termenului de grație din Codul deProcedură Civilă, o perioadă de șase luni respectivul restanțier nuva plăti băncii nimic, iar banca nu poate să-i perceapă dobânzi saupenalități. „Este, în mic, o aplicare a legii falimentuluipersonal. În plus, bancherii ar trebui să știe că, începând de anulviitor va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă și căjurisprudența va deveni izvor de drept”. Pe scurt, aceasta înseamnăcă o astfel de decizie poate constitui un precedent în judecareaaltor cazuri similare. Pe de altă parte, reprezentanții bancherilorspun că de câțiva ani câteva bănci mari acordă perioade de grațiela creditele noi, cât și la cele vechi, pentru persoanele care audificultăți la rambursarea împrumuturilor, iar o suprareglementarepe acest domeniu nu ar aduce nimic nou. „Atât timp cât economiaeste în suferință, o astfel de decizie (aplicarea legiifalimentului personal – n.red.) nu ar face decât să agravezesituația economiei în general, contaminând și sistemul bancar”, audeclarat sursele bancare.

Legea faliment personal, blocată în CameraDeputaților

În prezent, proiectul de lege care reglementează falimentulpersoanelor fizice este blocat la comisia juridică din CameraDeputaților. O astfel de lege ar proteja pe românii care nu-și maipot plăti datoriile la bănci din cauză că au fost concediați saupentru ca li s-au diminuat lefurile. Astfel că băncile nu îi vormai putea executa silit pe datornici, iar datoriile vor putea fireeșalonate pe o perioadă de câțiva ani. Președintele AsociațieiRomâne a Băncilor, Radu Ghețea, a declarat, în repetate rânduri, căîn acest moment nu ar fi oportună implementarea unei asemenea legi,a falimentului persoanei fizice. În plus autoritățile s-au angajatîn fața FMI să nu promoveze legea falimentului personal.

Locul trei la credite neperformante înregiune

Pe de altă parte, România este pe locul al treilea în regiune lacredite neperformante, iar situația se înrăutățește, arată oanaliză a Capital Economics, citată de Mediafax. Cu un nivel alcreditelor neperformante de 17,5% din sold, România este depășitădoar de Lituania și Letonia. Analiza menționează că o piață intrăîn „zona fierbinte” de la un nivel al împrumuturilor neperformantede 7,5% din total. „În particular, numărul creditelor aflate pelista de supraveghere – aproape de a intra la neperformante – acrescut puternic în Ungaria în ultimele luni și a ajuns acum la 12%din sold. Este valabil și pentru România, însă situația de aicieste mult mai puțin gravă. Motivul comun este nivelul ridicat decreditare în valută din ambele țări”, se mai arată în analizacitată.

Inchide