CÂT VA FI FACTURA LA CĂLDURĂ. Cum arată HARTA prețurilor în București, Iași, Oradea, Constanța sau Craiova

Redactor:
Maria Manoliu
Pentru marea majoritate a locuitorilor racordați la sitemul centralizat de termoficare din București, Iași, Ploiești, Oradea, Constanța, Craiova, Arad sau Motru căldura va fi mai scumpă din această iarnă

Pentru marea majoritate a locuitorilor racordați la sistemul centralizat de termoficare din București, Iași, Ploiești, Oradea, Constanța, Craiova, Arad sau Motru căldura va fi mai scumpă din această iarnă. Consiliile locale au decis majorarea tarifului la căldură dar, în același timp, au promovat și proiecte privind acordarea de ajutoare suplimentare familiilor nevoiașe.

Explicațiile edililor pentru scumpirea gigacaloriei sunt că Guvernul a retras subvenția pe care o dădea primăriilor pentru a acoperi o parte din diferența între prețul plătit de populație și cel la care se produce energia termică dar și faptul că a mărit plafonul la 786 de lei venit mediu net pe mebru de familie pentru ajutoarele acordate la plata căldurii.

În București căldura va fi la iarnă cu 37 la sută mai scumpă

Chiar înainte ca Guvernul să-și retragă subvenția pentru căldură, în iulie, Consiliul General al Municipiului București a decis majorarea cu 37 la sută a prețului plătit de populație pentru o gigacalorie. Hotărârea consilierilor municipali a intrat în vigoare de la 1 august, când prețul gigacaloriei a crescut de la 124 de lei la 170 de lei, cu TVA.

În Capitală prețul de producere a energiei termice este de 320 de lei pe gigacalorie iar diferența de 150 de lei pentru o gigacalorie este suportată de la bugetul municipalității. Inițial, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că municipalitatea va acorda ajutoare suplimentare peste cele date de Guvern familiilor cu venituri modeste însă, ulterior, s-a ajuns la concluzia că nu există bani. Oprescu a declarat la începutul acestei săptămâni că se teme că din 2012 primăria nu va mai avea bani să acopere subvenția la căldură.

La Arad gigacaloria s-a scumpit cu 28 la sută

Din această iarnă locuitorii Aradului racordați la sistemul centralizat de termoficare care au venituri medii nete pe membru de familie mai mari de 1.100 de lei vor plăti gigacaloria la prețul de producție, adică 307 lei. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat pentru gândul că „familiile cu venituri cuprinse între 786 de lei și 1.100 de lei vor fi ajutate de primărie cu procente cuprinse între 5 și 22 la sută la plata facturilor pentru căldură. Familiile cu venituri mai mari de 1.100 de lei vor plăti integral prețul gigacaloriei adică 307 lei cu TVA ceea ce însemnă o majorare de 28 la sută”.

La Iași căldura se va scumpi până la sfârșitul anului

La Iași, populația racordată la sistemul centralizat de termoficare încă mai plătește același preț la gigacalorie ca anul trecut. Directorul tehnic din Primăria Iași, Mihai Chirca, a declarat pentru gândul că ” încă nu s-a luat nici o decizie privind majorarea prețului la gigacalorie”. „Acesta a rămas la 185 de lei cu TVA. CET Iași este în dizolvare și vom fi obligați să majorăm prețul. O decizie se va lua până la sfârșitul anului. Noi avem în derulare proiecte europene prin care ne-am angajat să majorăm progresiv prețul gigacaloriei”, ne-a declarat el.

La Constanța agentul termic va fi la tarif dublu

În Constanța 80.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Printr-o hotărâre a Consiliului Local prețul gigacaloriei a crescut din septembrie de la 170 de lei la 338 de lei.

Jumătate din populația racordată la sistemul centralizat de termoficare va plăti prețul maxim, adică 338 de lei. Pentru restul constănțenilor, în funcție de venituri, facturile la căldură vor fi compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern cât și de către Primăria Constanța, astfel încât să plătescă același preț ca anul trecut.

Potrivit site-ului Primăriei Constanța locuitorii cu venituri cuprinse între 786 și 840 de lei vor avea facturile compensate de primărie în proporție de 35 la sută. Cei care înregistrează venituri medii nete pe membru de familie cuprinse între 840 și 900 de lei vor avea facturile compensate de municipalitate în proporție de 25 la sută iar cei pentru cu venituri cuprinse între 900 de lei și 1.000 de lei compensația primăriei va fi de 10 la sută.

La Cluj căldura nu se scumpește

Primarul Clujului, Sorin Apostu, a declarat pentru gândul că în această iarnă nu se va majora prețul gigacaloriei. „Nu se va modifica prețul gigacaloriei. Acesta chiar a scăzut anul trecut de 169 de lei la 165 de lei. Cu 165 de lei vor plăti clujenii și în această iarnă căldura. Putem menține același preț prin investițiile făcute dar și din cauză că noi cumpărăm gazul la licitație cu prețul cel mai ieftin”, ne-a declarat primarul Clujului. În Cluj, prețul de producere a unei gigacalorii este de 354 de lei, diferența până la 165 de lei fiind suportată de la bugetul local.

În Craiova tariful va fi subvenționat doar pentru persoanele cu venituri foarte mici

La Craiova, până în acest an, locuitorii racordați la sistemul centralizat de termoficare plăteau câte 194 de lei pentru o gigacalorie, indiferent de venituri. Din această iarnă, cei care înregistrază venituri medii nete pe membru de familie mai mari de 786 de lei vor plăti prețul nesubvenționat al gigacaloriei, adică 280 de lei cu TVA.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon a declarat pentru gândul că 15.000 de familii vor fi ajutate să-și plătească facturile la căldură atât de către Guvern cât și de către primărie. În Craiova sunt 3.800 de blocuri racordate la sistemul centralizat de încălzire, însemnând 50.000 de familii. „Acum în Craiova s-a dat drumul la căldură doar pentru asociațiile care au cerut acest lucru și care nu au datorii. Pentru toți ceilalți se va da drumul la căldură la 1 noiembrie. Datoriile populației către regia de termoficare sunt de 39 de milioane de euro iar datoriile regiei de termoficare către producător tot de 39 milioane de euro”, ne-a declarat el.

Scumpiri și la Ploiești, Oradea, Pitești și Motru

La Ploiești, consilierii locali au decis în septembrie majorarea prețului la gigacalorie de la 140 de lei la 160 de lei. Diferența de la 160 de lei și până la 244 de lei, cât reprezintă prețul de producere a agentului termic, va fi suportată de la bugetul local. Și la Oradea a crescut din septembrie prețul agentului termic. Consiliul Local a hotărât ca începând cu data de 1 octombrie prețul gigacaloriei să crescă cu 22 la sută, de la 193 de lei la 235,52 de lei.

Măsura a fost luată din cauza retragerii subvenției de 42,50 lei acordată de la bugetul de stat pentru gigacaloria furnizată populației prin sistemul centralizat de termoficare. La Pitești, prețul agentului termic a crescut de la 198,5 lei la 245 de lei. Doar 5.000 de familii vor putea beneficia de ajutoare. Restul de 29.000 vor plăti gigacaloria scumpită. La Motru, consilierii locali au aprobat scumpirea gigacaloriei cu 45 la sută, respectiv de la 115 lei la 177 de lei.

HARTA scumpirii agentului termic în această iarnă față de iarna trecută (Click pentru a mări)


Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide