Cât vor plăti în plus românii care merg la spitalele private după ce ministrul Sănătății a tăiat decontările de la CNAS

Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 03/09/2019, 01:18

Românii care vor dori să se interneze în spitalele private nu vor mai beneficia de niciun decont din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Măsura a fost anunțată de către ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, și va fi inclusă în contractul-cadru pe 2013, care ar putea intra în vigoare de la 1 martie.

„În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanțarea din fondurile Casei pentru unitățile spitalicești private. Astfel încât toți banii publici – vorbim de fondul unic național de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice”, a declarat în weekend ministrul. Potrivit acestuia, managerii de spitale private ar trebui să își gândească investiția, bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență„.

Cât va costa nașterea unui copil la un spital privat de la 1 martie 2013

â–º Întrebat de gândul care sunt sunt motivele acestei decizii, ministrul Eugen Nicolăescu afirmă că are două argumente „extrem de puternice” în acest sens. „Primul este că fondurile publice care se adună de la cetățeni trebuie să meargă către spitalele publice, unde există un mare deficit. Astfel, fondurile publice trebuie să meargă acolo, ca să ameliorăm asistența medicală în spitalele publice. Un al doilea argument este acela că eu, ca liberal, nu mi-am imaginat vreodată că o firmă privată își poate dezvolta un business pe bugetul țării. Ea își dezvoltă un business așa cum crede ea ca să trăiască și să se dezvolte. Ca atare, nu cred că va fi un impediment pentru firmele serioase, ci doar pentru cele care vor să căpușeze”, a declarat ministrul.

Pacienții care plătesc asigurări de sănătate au o singură opțiune: spitalele de stat

Puțini știu că Eugen Nicolăescu este chiar cel care în timpul fostului său mandat la șefia Ministerului Sănății (2007-2008) în Cabinetul Tăriceanu a acceptat ca spitalele private să poată furniza servicii medicale decontate prin CNAS.

„Casa Națională nu plătește nici spitalele publice, nici private, ci plătește servicii furnizate de spitalele publice și private”, a explicat pentru gândul fostul șef al CNAS, Lucian Duță.

Potrivit acestuia, în baza legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a măsurii luate în fostul mandat al lui Eugen Nicolăescu, principiul în decontarea serviciilor medicale pentru românii care cotizează a fost că „banul urmează pacientul, și nu invers”. „Să luăm ca exemplu o naștere. Dacă pacientul acceptă să se ducă la spitalul privat, se duce și se decontează, dacă vrea la cel de stat, merge acolo. Acesta este principiul după care s-a mers, nimeni nu a finanțat vreodată spitale publice sau spitale private. Asta este principala intoxicare lansată de domnul ministru”, adaugă el.

Potrivit lui Lucian Duță, măsura este „neconcurențială și se va îndrepta împotriva pacientului. „Pacienții nu vor avea decât o opțiune: să meargă la spitalele de stat. Acestea nu vor mai avea astfel concurență cu cele private pentru că, dacă pacienții vor vrea la cele private, vor trebui să plăteasă integral la spitalul de stat își prestația medicală din buzunar. Cu alte cuvinte, dacă un pacient va vrea să meargă (la un spital privat n.r) plătește degeaba contribuția de sănătate. Această petardă aruncată acum de domnul Nicolăescu este îndreptată exclusiv împotriva pacientului”.

Eugen Nicolăescu susține, însă, că românii plătesc asigurare de sănătate pentru sistemul public și că nici nu se pune problema vreunei competiții între spitalele publice și cele private. „Când plătiți contribuții de asigurări sociale le plătiți pentru sistemul public, nu pentru sistemul privat. Unde scrie că trebuie să fie sistem privat? Dacă noi am avea competiție și concurență între spitalele publice și private, aș înțelege, dacă am avea concurență între sistemele de asigurări de sănătate publice și private, aș înțelege”.

Pentru românii care doresc să se trateze în sistemul de sănătate de la privat, Eugen Nicolăescu afirmă că există sistemul asigurărilor de sănătate private . „Pe asigurările private fiecare poate să facă ceea ce crede el de cuviință. Pe asigurările publice trebuie să ținem sistemul public, pentru că noi ne ducem și răspundem pentru toată populația României, nu pentru un sistem redus. Acela, dacă dorește să își facă asigurări private, legea îi prevede acest drept”.

Ministrul Sănătății mai spune că oprirea decontării prin Casa Națională de Sănătate a serviciilor medicale în spitalele private nu ridică probleme de ordin legislativ, constituțional sau discriminatoriu. „Dimpotrivă, eu cred că s-a făcut până acuma exces în utilizarea banilor publici către alte sectoare decât acolo unde le era cazul. Știm foarte bine că nu există medicamente în spitale, ne pleacă medicii, iar noi să împrăștiem banii peste tot și să nu dăm acolo unde trebuie este o prostie”, adaugă el.

6% bani către spitalele private în 2011

Ministrul Eugen Nicolăescu susține că 10 la sută din banii de la CNAS mergeau către sectorul privat. „Circa 10 la sută exista finanțare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va crește fondul alocat spitalelor (publice n.r.) pentru perioada următoare”, a spus el în conferința susținută în weekend la Târgu Mureș.

Realitatea este însă alta, susține fostul șef CNAS. În 2011, de pildă, serviciile medicale decontate prin CNAS de toate spitalele publice și private din România au fost în valoare de 7,5 miliarde de lei. „Din acești bani exclusiv pentru spitalele private au fost decontați în jur de 120 de milioane de lei, restul a fost pentru cele din sistemul public. Nu este în niciun caz vorba de 10%, este demagogie pură”, afirmă Lucian Duță, care a demisionat de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în mai anul trecut.

Acesta mai spune că în anul 2009 doar 54.000 dintr-un total de 4 milioane de pacienți români au primit servicii medicale private decontate prin CNAS.

Arafat: Spitalele private din câteva județe primesc între 6 și 17 la sută din banii pentru cele publice

În același timp, Secretarul de stat Raed Arafat afirmă că spitalele private din cele câteva județe în care funcționează primesc între 6 și 17 la sută din sumele alocate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate unităților sanitare publice.

„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanțarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătatre spitalelor dintr-un județ, între 6 și 17 la sută merg către spitalele private. Aceste unități ar trebui finanțate prin asigurări private sau complementare și nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat, duminică, secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Cum funcționează sistemul. 35 de milioane de lei pentru spitale private din București

În prezent, spitalele, fie ele private sau de stat, au încheiate contracte cu CNAS, iar banii primiți prin sistemul asigurărilor de sănătate pentru serviciile medicale oferite diferă de la o unitate la alta. Criteriile care se iau în calcul în acordarea acestor sume sunt serviciile pe care le oferă unitatea spitalicească respectivă, gradul de complexitate al lor, dar și de volumul. Pe înțelesul tuturor, românii care merg la spitale private care au contracte cu CNAS nu primesc aceeași sumă.

Cei mai mulți bani din fondul asigurările de sănătate merg către spitalele din Capitală. În 2012, unitățile sanitare au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești cu CASMB în valoare totală de 1,37 miliarde de lei. Din acești bani, pentru unitățile din sistemul privat au fost furnizate numai 35 de milioane de lei, reprezentând circa 3% din totalul lor.

„Pacienții aleg să vină în privat și datorită acestor facilități pe care le asigură Casa”

Românii care optează în prezent să se interneze în spitale private primesc prin Casa Națională de Asigurări un decont între câteva sute de lei și circa 3.000 de lei din suma finală pe care trebuie să o plătească la externare.

„Cei care vin în spital la noi prin Casă vin pe orice fel de serviciu medical. Noi avem un decont hotărât pe baza unei anexe de contract. Nici un spital nu are aceeași sumă de decontare. La noi este în jur de 2.000 și ceva pe caz externat”, a declarat pentru gândul Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.

Spitalul Sanador a primit în 2012 de la CASMB cei mai mulți bani pentru serviciile furnizate de o unitate privată – 15,18 milioane de lei, aproape jumătate din suma care a fost acordată pentru toate unitățile private. Decontul prin sistemul asigurărilor de sănătate pentru fiecare pacient este, potrivit reprezentanților instituției, de peste 2.000 de lei.

Florin Andronescu este de părere că efectele măsurii anunțate de ministrul Sănătății se vor reflecta asupra pacienților, care vor fi nevoiți să plătească integral valoarea facturii.

â–º „Eu, personal, nu iau în considerare declarația domnului ministru. Sub orice fel ea nu are cum să fie validă. Ce primim prin Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt fonduri publice. Este un fond unic unde contribuie atât angajatorul, cât și angajatul, iar contractele încheiate între CNAS și spitale sunt contracte civile, de decontări de servicii. Este o confuzie ceea ce spune domnul ministru și îmi pare rău că el nu a consultat un jurist”.

În opinia proprietarului Sanador, ministrul Sănătății nu poate decide la ce unități medicale să meargă românii care plătesc din buzunarul lor asigurare medicală. „Este o discriminare. Eu am contribuit, angajatorul meu a contribuit și el pentru mine, am dreptul să mă duc unde vreau eu. Banii trebuie să mă urmărească pe mine, nu politicile guvernamentale”, mai spune el.

Fady Chreih, directorul executiv al rețelei private de sănătate Regina Maria, afirmă că businessul său nu va fi afectat de sistarea banilor de la CNAS pentru că finanțarea care vine în spitalele sale este de sub 5%. „Dacă nu se va deconta niciun fel de serviciu către spitalele private, probabil că va trebui să majorăm tarifele cu 10%. Suma decontată prin Casă pe caz este undeva la 2.000 de lei. Pacienții aleg să vină în privat și datorită acestor facilități pe care le asigură Casa”, a declarat pentru gândul Fady Chreih. Potrivit acestuia, zeci de mii de români apelează la serviciile spitalicești din sistemul privat.

Spitalele private ar putea deveni fundații

Președintele Medlife, Mihai Marcu, afirmă că spitalele din rețeaua sa primesc de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate fonduri în valoare de 3,5%. „În mod paradoxal, această măsură ne-ar avantaja pentru că noi nu am avea de ce să modificăm prețurile. Plafonul pe care îl primim noi este mic. Per caz, decontul este de 170 de euro. Nu este corect față de concurenții mei. Este neconcurențial. M-am intersat și în Europa, doar Serbia și Croația mai au sistemul ăsta de a nu plăti spitale private pentru că sunt private”, a declarat el pentru gândul.

Mihai Marcu vorbește și de un alt efect al stopării banilor de la CNAS către serviciile spitalelor private: transformarea acestora în fundații. „Este extrem de probabil ca peste noapte să apară fundații în loc de spitale pentru că legea nu interzice acest lucru. Sunt câteva companii în domeniul medical care acționează ca fundații. Probabil aceasta va fi următoarea mișcare în domeniu. Cei care au banii la vedere și plătesc taxe nu au voie, cei care nu îi au la vedere plătesc. Probabil că această măsură va lăsa o portiță destul de mare pentru asta. Dacă se va lua o astfel de măsură ar trebui să fie pentru orice fel de entitate care nu este de stat. În caz contrar va lăsa loc la găuri mai mari”, conchide el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului