Câte sute de milioane de dolari vor investi americanii în sistemul antirachetă de la Deveselu – Olt

Câte sute de milioane de dolari vor investi americanii în sistemul antirachetă de la Deveselu – Olt
Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu (Olt) se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcționarea sistemului, banii fiind suportați de SUA

Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fostabază aeriană de la Deveselu (Olt) se ridică la 400 de milioane dedolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentrufuncționarea sistemului, banii fiind suportați de SUA, a anunțat,marți, la Slatina, un oficial american.

Un oficial american care face parte din delegația ce negociazăAcordul privind amplasarea, în România, a unor elemente alesistemului american antirachetă a anunțat, într-o conferință depresă susținută la sediul Consiliului Județean Olt, că amplasareasistemului antirachetă costă 400 de milioane de dolari, la care seadaugă 20 de milioane de dolari anual funcționarea sistemului, fărăa include rachetele.

Potrivit sursei citate, pentru România nu implică niciun fel decosturi amplasarea acestui sistem, țării nostre revenindu-i doarpunerea la dispoziție a fostei baze militare și asigurarea pazeisistemului.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marți, laSlatina, că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu unsistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun felde efecte negative asupra populației, mediului și culturiloragricole.

El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea înfosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv150-200, număr care va putea crește în anumite situații.

Secretarul de stat în MAE a mai afirmat că sistemul a fostconstruit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negativeasupra populației și să nu îi afecteze pe oameni, care „vor puteasă muncească și să trăiască normal” în acea zonă.

„În relația cu SUA această participare a României va contribuila consolidarea relațiilor bilaterale”, a spus secretarul de statîn MAE, care a precizat că acest sistem este unul „strictdefensiv”.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu și subsecretarul destat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegațiile României și SUAce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unorelemente ale sistemului american antirachetă se află, marți, marți,în Olt, pentru a discuta cu autoritățile locale implicațiiledeciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de laDeveselu.

Pe aerodromul Deveselu și-a început activitatea, în 19 martie1952, Regimentul 206 Aviație Vânătoare Tactică, acesta fiindsubordonat Diviziei 66 Aviație Tactică din zona de operații deSud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat peaerodromul Ianca, unde și-a desfășurat activitatea până la 1 mai1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operațională, fiinddesființată în 2002, însă este în stare bună.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă săfie în fosta bază aeriană de la Deveselu din județul Olt, șefulstatului menționând că baza ramâne sub comandă românească.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că sistemulantirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, elsubliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptateîmpotriva Federației Ruse.

Potrivit MAE și MApN, procesul a fost început în contextulnegocierilor cadrului juridic aferent participării României laproiectul american și s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. Ela constat în analiza în format interinstituțional, de cătreinstituțiile românești și americane cu expertiză relevantă, a celeimai bune opțiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnicefixate de cele două părți.

Decizia CSAT privind locația este o decizie de etapă, importantăîn procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentrudesfășurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărareantirachetă, iar consimțământul final privind locația și regimuljuridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României,care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratificeAcordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elementeale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urmadefinitivării procesului de negociere.

Radu Vințeanu, [email protected]

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide