Câți ani de religie ar trebui să facă elevii în școli. Ce spun profesorii

Redactor:
Andreea Ofițeru
Câți ani de religie ar trebui să facă elevii în școli. Ce spun profesorii
Un sondaj de opinie realizat printre profesorii de la învățământul preuniversitar arată că 27 % dintre dascălii de la liceu consideră că nu ar trebui făcută nicio oră de religie, în timp ce 9% dintre profesorii de la gimnaziu spun că orele de religie ar trebui să lipsească. La ciclul primar, 7 % dintre învățători au afirmat că nu ar trebuit făcut niciun an de religie.

Un sondaj de opinie realizat printre profesorii de la învățământul preuniversitar arată că 27 % dintre dascălii de la liceu consideră că nu ar trebui făcută nicio oră de religie, în timp ce 9% dintre profesorii de la gimnaziu spun că orele de religie ar trebui să lipsească. La ciclul primar, 7 % dintre învățători au afirmat că nu ar trebuit făcut niciun an de religie.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion național de profesori preuniversitari, dintre care 17% din învățământul primar, 46% din învățământul gimnazial și 37% din învățământul liceal.

La întrebarea „Câți ani credeți că ar trebui predată disciplina Religie în ciclul preuniversitar și la ce ciclu?”, răspunsurile au fost:

Profesorii de liceu: nici un an – 27%, 1 an – 11%, 2 ani – 15%, 3 ani – 1% și 4 ani – 34%.

Profesorii de gimnaziu: nici un an – 9%, 1 an – 5%, 2 ani – 10%, 3 ani – 2%, 4 ani – 61%.

Profesorii de la primar: nici un an – 7%, 1 an – 6%, 2 ani – 9%, 3 ani – 4%, 4 ani – 61%.

Datele au fost culese în perioada 15-18 ianuarie în cadrul unui proiect realizat de Școala Națională de Științe Politice și Administrative, pe un eșantion de 820 de respondenți.

Cu toate acestea, datele arată că cei mai mulți dintre elevi urmează cursurile de religie. „Sub 1% dintre părinți optează pentru neparticiparea copiilor lor la orele de religie. La nivel național sunt 7.000 de profesori de religie, absolvenți de teologie”,  a spus părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. „De ce credeți că a ajuns religia în trunchiul comun al materiilor care se predau la școală? Sunt niște sondaje de opinie făcute printre părinți și copii care arată că 80 % dintre ei vor ore de religie”, a mai spus preotul.

În București, din cei 300.000 de elevi, numai 30 nu merg la cursurile de religie. „Ceea ce înseamnă 0,1% din totalul elevilor. Restul de 99,9% dintre elevi vin la orele de religie. Ceilalți care nu se duc nu merg pentru că părinții lor nu vor. Dar am avut cazuri în care părinții au declarat că nu vor religie pentru copilul lor, că au ei o problemă cu biserica, dar copilul venea la ora religie, fără ca părintele să știe. Între copiii care nu fac ora de religie sunt cei ai căror părinți au de fapt frustrări. Avem și situații în care copii sunt înscriși la alte confesiuni, dar care vin la orele de religie ortodoxă”, afirmă Gheorghe Dogaru, inspector de religie de la București.

Inspectorul susține că cei mai mulți dintre copii aparțin confesiunii ortodoxe, apoi urmează confesiunea romană-catolică, penticostală sau adventistă. „Ora de religie se desfășoară în condiții extraordinar de bune și îndeplinește toate criteriile pe care le-ar îndeplini orice altă disciplină. Suntem deasupra tuturor celorlalte discipline. Didactica este aceeași, dar fișele de lucru fac diferența, avem un alt mod de a-i atrage pe elevi”, a mai spus Gheorghe Dogaru.

Ministerul Educației nu deține date privind numărul de elevi care nu merg la orele de religie, dar oficialii de la minister precizează că introducerea disciplinei de religie în trunchiul comun a fost făcută conform prevederilor legii educației naționale. Ei precizează că modificarea statutului disciplinei Religie în învățământul preuniversitar nu poate fi făcută decât de Parlamentul României.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide