Cazul Letea: S-a terminat recoltarea de sânge de la 52 de cai; 33 nu au microcipuri

Redactor:
Gândul
Cazul Letea: S-a terminat recoltarea de sânge de la 52 de cai; 33 nu au microcipuri
Recoltarea de probe de sânge de la caii luați din comuna CA Rosetti, în vederea analizelor, s-a încheiat, anunță organizațiile de protecție a animalelor, care precizează că, dintre cei 54 de cai, 33 nu aveau microcipuri.

Recoltarea de probe de sânge de la caii luați din comuna CARosetti, în vederea analizelor, s-a încheiat, anunță organizațiilede protecție a animalelor, care precizează că, dintre cei 54 decai, 33 nu aveau microcipuri.

Organizațiile de protecție a animalelor precizează că, dintotalul de 54 de cai, au murit trei, ultimul fiind un mânzorfan.

Probele de sânge în vederea detectării anemiei ecvineinfecțioase au fost recoltate de la 52 de cai, deci mai puțin de lacei doi care au murit în primele zile după interceptareatransportului.

„S-au identificat, din totalul de 54 de cai, un număr de 33 decai fără microcipuri, deci fără identitate”, precizeazăorganizațiile pentru protecția animalelor.

Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în ultimele zilecompasiune, mânie și reacții publice, au un statut incert, pentruautorități ei nefiind sălbatici, ci doar „crescuți puțin altfeldecât se obișnuiește”, regimul lor de proprietate stabilindu-sedupă „legea locului”.

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri,după ce mai multe ONG-uri au dat publicității imagini cu caiiținuți în țarcuri, unii dintre ei slăbiți și având răni sângerânde.Caii ar fi urmat să fie trimiși la un abator.

Premierul Emil Boc a solicitat respectarea condițiilor privindbunăstarea animalelor și a legislației în vigoare în cazul cailordin Letea, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, președinteleANSVSA, Radu Roatiș.

„ANSVSA a transmis primului ministru o informare cu privire lasituația și evoluțiile recente privind caii din Letea, iar primulministru a solicitat ca în această situație să fie respectatălegislația în vigoare și toate condițiile referitoare la bunăstareaanimalelor”, a spus Roatiș.

El a precizat că în urma testelor efectuate de ANSVSA pe 49 decai a reieșit că 19 animale sunt bolnave și le pot îmbolnăvi și pecelelalte.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru SiguranțaAlimentelor (ANSVSA) a transmis DSVSA Tulcea să stopeze oricetransport de cabaline din județ, până la clarificarea situațieiîntre autoritățile locale, proprietarii animalelor șireprezentanții asociației de protecție a animalelor.

Camionul care transporta caii de la Letea a fost oprit înBrăila, iar animalele au fost descărcate și preluate de o fermăparticulară din comuna Ianca, satul Urleasca.

Potrivit gandul.info, locuitorii din CA Rosetti au hotărât săsesizeze instituția Avocatului Poporului pe motiv că li se încalcădreptul de proprietate, fără a părea însă afectați de condițiile încare s-a făcut transportul.

„Cetățenii, indignați, mi-au adus la cunoștință că vor strângesemnături spre a trimite un memoriu către Avocatul Poporului pentrurăpirea dreptului de proprietate asupra cabalinelor. Ei spun că nuînțeleg cum li se pot opri caii la Ianca, ori la Urleasca, așa cums-a întâmplat duminică”, a declarat pentru gândul.info primarulPocora.

El mai spune că sătenii, supărați, și-au luat acasă caii din aldoilea lot de 45 de capete, care urma să plece către abator.

„Oamenii mi-au spus că nu vor să trăiască o nouă colectivizarecu șef al CAP-ului în persoana lui Kuki Bărbuceanu de la VierPfoten, care a descoperit așa-zișii cai sălbatici, o nouă rasă decabaline pe teritoriul comunei, despre care nu a auzit niciAcademia Română”, precizează Pocora.

Potrivit declarației sale, miercuri e posibil ca plângerea săajungă la Avocatul Poporului.

„Ca să fie limpede, noi am declarat boala de anemie infecțioasăecvină la nivelul comunei CA Rosetti, am întocmit un program demăsuri privind combaterea bolii, există baza legală, transport etc.Legea spune limpede: caii bolnavi se eutanasiază sau abatorizează.Văd că autoritățile au declarat la Ianca, acolo unde au oprittransportul, că nu mai pleacă niciun cal din CA Rosetti. Vom vedeace se mai întâmplă”, a încheiat primarul.

Drept răspuns, Kuki Bărbuceanu declară pentru gandul.info că”asta este chiar culmea tupeului și a ipocriziei la țărani”.

„Să te vaiți că vin unii și-ți iau dreptul la proprietate pecaii sălbatici. Păi dacă e calul tău și distruge pădurea, trebuieeliminat calul? Sau e vina ta că nu-i ai grijă? Asta e nesimțire.Domnule, au tupeu, ce mai. În momentul în care aud că iau bani seceartă pe cai, conform mentalității că acum 15 ani au avut o iapăși în acest moment trebuie să aibă 15 cai, pe care să-i ia și să-idea la abator”, spune Bărbuceanu.

El amintește că, potrivit Legii protecției animalelor, „de carelocalnicii n-au auzit în viața vieților lor”, producerea desuferințe fizice sau psihice animalelor este infracțiune și secondamnă cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendăpenală de la 1.000 la 10.000 de lei și confiscarea animalelor. „Săfie fericiți că nu sunt acuzați de aceste lucruri. Așa că, să semai gândească la povestea cu avocatul poporului”, a conchis el.

Referindu-se la transportul oprit la Brăila, Bărbuceanu susținecă a fost „un transport total neautorizat”.

„În principiu, medicii dau aprobarea, dar cred că nu au fost defață când au plecat caii în acele condiții. Domnule, dacă tot îlduci la abator, măcar fă-o cu puțină demnitate, că animalul te-aslujit ani de zile, nu-ți bate joc de el. Oricum, lucrurile se vorschimba”, avertizează el.

În ceea ce privește termenul de „cal sălbatic”, Kuki Bărbuceanuspune că „acest termen nu face rău nimănui”.

„Ba, chiar face bine. Străinii, când aud de cai sălbatici înRomânia, reacționează altfel. Nu poți spune într-un program pentruLand of Choice, caii sălbăticiți din Deltă. Sună ca dracu. Sau,veniți să vedeți cai semisălbatici. Știința asta ne omoară…” ,susține Kuki Bărbuceanu.D

Directorul Direcției Silvice Tulcea, Cătălin Iordăchescu,susține la rândul său că situația cailor din Deltă a fost multdenaturată. „Nici vorbă de cai sălbatici. Sunt animale aparținândlocalnicilor, abandonate, purtând însă semne distincte deidentificare. Ei le pot vinde și chiar trebuie să facă acestdemers, evident în condiții nomale și civilizate”, susțineIordăchescu. Șeful DST apreciază că la această oră există în Deltăpeste 5000 de astfel de cabaline, care aduc mari prejudiciirezervației, distrugând mii de hectare de puieți plantați aici.

Departamentul Social, [email protected]

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide