CE BILEȚEL A PIERDUT VIDEANU ÎNTR-O AFACERE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO – EXCLUSIV

Redactor:
Robert Veress
CE BILEȚEL A PIERDUT VIDEANU ÎNTR-O AFACERE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO – EXCLUSIV
"Doresc să salut inițiativa investitorului privat Continental Wind Partners - România care prin amplul proiect demarat pe raza UAT Constanța, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui la atingerea țintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfel încât se va evita declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, sancțiune de care România riscă să fie afectată".

După ce am pus la dispoziția Ministerului Economiei (MEC) adresadin care reiese intervenția explicită a ministrului AdrieanVideanu, în persoană, în favoarea Continental Wind Partners, amfost contactați de Alexandru Săndulescu, directorul general alDirecției de Energie din MEC. Acesta susține că intervenția este înnumele interesului național, iar la data întocmirii adresei nu seștia de existența competitorului CEZ, Eolica Dobrogea.

„Avem o țintă asumată în fața Uniunii Europene, ca 33% dintotalul energiei brute produsă în România să fie din surseregenerabile, până la sfârșitul anului. Dacă nu ne atingem ținta,riscăm declanșarea procedurii de infringement. Am făcut o evaluarela începutul anului și am constatat că este nevoie ca parcul eoliandin zona comunei Cogealac și a localităților învecinate să fiefuncțional la jumătate din capacitatea estimată, de 100 MegaWatti.Comuna Cogealac este în mod deosebit importantă, pentru că acolo estația de transformare. Având în vedere acest lucru, ideea noastrăa fost să îi susținem pe investitorii care sunt mai avansați cuproiectele lor. La vremea întocmirii adreselor semnate, mai întâi,de domnul secretar de stat Tudor Șerban și, ulterior, de ministrulVideanu, nu știam de existența Eolica Dobrogea, de care am aflat,zilele acestea, că ar fi competitorul CEZ”, spune Săndulescu.

Întrucât acesta a precizat că scrisoarea lui Videanu se dorea afi un fel de atenționare blândă a primarului, cum că se opune unorinterese naționale, l-am întrebat cum s-a ajuns la concluzia căHristu ar fi reclacitrant: „Adresele au fost întocmite urmare amemoriilor formulate de Continental Wind Partners, de CEZ și de 93de cetățeni din Cogealac, care se exprimau împotriva primarului, afaptului că acesta blochează proiectul CEZ. Am avut la dispozițieși o opinie formulată de o casă de avocatură, conform căreiaprimarul Cati Hristu se opune abuziv investiției CEZ”, a replicatreprezentantul MEC.

INFO Videanu: S-a ajuns la intervenții din parteaambasadelor Cehiei și Spaniei

Cu câteva minute înainte de închiderea ediției, am fostcontactați de ministrul Economiei, care a ținut să precizeze că aintermediat, personal, șapte runde de negocieri întrereprezentanții CEZ și ai Iberdrola. „În mod normal, Transelectricatrebuie să soluționeze aceste probleme, dar situația s-a complicat,ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenții din parteaambasadelor Cehiei și Spaniei. Eu susțin orice proiect viabil,indiferent de investitor. La acea scrisoare s-a ajuns pentru căaveam informații că, pe plan local, se practică un șantaj pe fațăla potențialii investitori. Or, prin asemenea atitudine se pot puneîn pericol investiții majore și nu putem asista pasivi la unasemenea fenomen”. Rugat să precizeze dacă întâlnirile cureprezentanții celor două firme au început înainte sau dupăscrisoarea trimisă primarului din Cogealac, Videanu a replicat cănu își mai aduce aminte.

„Doresc să salut inițiativa investitorului privat ContinentalWind Partners – România care prin amplul proiect demarat pe razaUAT Constanța, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui laatingerea țintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfelîncât se va evita declanșarea de către Comisia Europeană aprocedurii de infringement, sancțiune de care România riscă să fieafectată”. Așa s-a adresat ministrul Economiei, Adriean Videanu,primarului comunei Cogealac, printr-o adresă scrisă, din data de 14aprilie 2010, care a ajuns și a fost înregistrată la Cogealacaproape o lună mai târziu. Videanu a continuat, rugându-l pe Hristusă sprijine „cu toate măsurile legale posibile care vă stau laîndemână și să facilitați cu prioritate investițiile în acestsector”.

Miza disputei CEZ – Eolica: sute de milioane de euro dinvânt

Urmare a incidentului de luni, când 5localnici au fost împușcați cu gloanțe decauciuc de angajații unei firme de pază, îndecursul unor altercații generate de disputa pe exploatareaenergiei eoliene din Cogealac, comuna constănțeană fondată lasfârșitul secolului XIX a ajuns vedetă a știrilor din toată țara.S-a aflat că bătălia economică dintre două firme, care încearcă săobțină exclusivitatea captării vântului din zonă, cu mori moderne,a împărțit comuna și nu numai, în două tabere.

Fosta administrație a încercat să încline balanța în favoareaCEZ, iar primarul de acum se dă de ceasul morții (pe care putea săo afle fratele viceprimarului, cel care a încasat un glonț înstomac) să tranșeze disputa pentru Eolica Dobrogea. Existănumeroase procese pe rol și problema, din punct de vedere legal, nue deloc simplă. Și o firmă și cealaltă au, acum, autorizație deconstrucție: Eolica de la Primăria Cogealac, CEZ, de la ConsiliulJudețean Constanța. Iar în joc sunt sute de milioane deeuro.

CLICK PENTRU A MĂRI

Scrisoare în numele interesului național

Revenind la adresa ministrului Videanu, existența acesteia afost menționată în articolul „Cums-au împușcat sătenii cu investitorul eolian. O afacere cu unprefect, un primar și Videanu„, publicat marți,de Gândul. Atunci,ministrul Adriean Videanu nu a răspuns invitației Gândul de aexplica adresa de susținere a Continental Wind Partners (firmă dela care CEZ preia proiectul parcului eolian din Cogealac).

Ministerul Economiei a reacționat marți și ne-a trimis un dreptla replică virulent, în care ne acuză de „dezinformaretendențioasă” și susține că „Ministrul Adriean Videanu nu intervinesub nicio formă pentru avantajarea sau dezavantajarea vreunuiposibil investitor în proiectele de investiții de orice fel ar fiele. Pe cale de consecință, nu a intervenit nici explicit, nicineexplicit, pe lângă primarul Cati Hristu, în favoarea niciunuiinvestitor în proiectele energetice, din raza comunei Cogealac,Constanța”.

În dreptul la replică se susține că a existat o adresă afostului secretar de stat Tudor Șerban, prin care primarul dinCogealac „este rugat să sprijine în limitele măsurilor legale și săfaciliteze cu prioritate investițiile în sectorul producerii deenergie electrică din surse regenerabile”.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide