Ce i-ar putea aștepta pe români în 2011: de la căderea leului la taxe mai mari

Redactor:
Victor Rotariu
Ce i-ar putea aștepta pe români în 2011: de la căderea leului la taxe mai mari
Pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB impusă de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi tăieri sau majorări de taxe și impozite, respectiv la deprecierea leului sau la creșterea inflației

Pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIBimpusă de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi tăieri saumajorări de taxe și impozite, respectiv la deprecierea leului saula creșterea inflației. Motivul: Guvernul Boc se bazează înrespectarea țintei de deficit bugetar de anul viitor pe faptul căeconomia locală va crește cu 1-2% din PIB.

În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Executivul arputea apela fie la majorări de impozite, fie la noi tăieri.Semnalul de alarmă a fost tras de Lucian Croitoru, consilierulguvernatorului BNR Mugur Isărescu.
„Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal.Nu cred că PIB-ul va fi foarte mult modificat real față de anulacesta. Ascensiunea (deficitului bugetar, n.n.) către 4,4% din PIBîn 2011 este bazată pe o creștere economică. Nu cred că se vaproduce. Va fi o deraiere”, a declarat Croitoru cu ocazia unuiseminar economic. În cazul în care PIB nu va crește, Executivul vafi obligat, pentru a nu pune în pericol acordul cu FMI, CE și BancaMondială, fie să strângă mai mulți bani în vistierie, fie săcheltuiască mai puțin. Mai sunt însă și alte variante. În loc caGuvernul să taie din bugete, BNR ar putea să „lase leul din brațe”,respectiv să permită deprecierea lui, după cum susține analistuleconomic Ilie Șerbănescu.

Șerbănescu: BNR ar trebui să depreciezeleul

„Intervenția consilierului guvernatorului nu este întâmplătoare.Domnul Isărescu a reușit, cu dibăcia pe care și-a dovedit-o înultimii 20 de ani, să plaseze totul pe capul Guvernului. Pentru BNRnu există decât restructurare fiscală, bugetară, adică problemaeste de fiecare dată în parohia Executivului și nu a bănciicentrale. Soluția este însă la banca centrală: leul trebuiedevalorizat și inflația trebuie lăsată să crească”, a declaratȘerbănescu pentru gândul. „Dacă se dă drumul la depreciere și lainflație, fiecare român în parte va încerca să se păzească de elecum poate. Dacă îi tai veniturile, el nu are cum să se apere”, aadăugat el. Mai există însă o soluție, ale cărei efecte nu vor firesimțite de către populație: renegocierea țintei de deficitbugetar cu Comisia Europeană. „Viteza de ajustare a deficituluibugetar este însă supersonică, de la 6,8% la 3% din PIB în numaidoi ani. Există și varianta renegocierii țintei de deficit bugetarcu Comisia Europeană. Dacă se fac progrese, dacă, de exemplu, anulviitor se va depăși ținta impusă doar cu 1,5 puncte procentuale,atunci Guvernul ar dovedi că a luat măsuri iar Comisia ar putea fide acord cu renegocierea în sus a țintei de deficit bugetar”, adeclarat pentru gândul Laurian Lungu, managing partnerMacroanalitica.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide