Ce le-a spus Bercea Mondial anchetatorilor despre cum a obținut permisul de conducere: „Am mituit, dar nu mai țin minte pe cine”

Ce le-a spus Bercea Mondial anchetatorilor despre cum a obținut permisul de conducere:  Am mituit, dar nu mai țin minte pe cine
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 09:06

Deschiderea acestui dosar survine după ce gândul a publicat maimulte articole în care a dezbătut acest subiect. Redăm încontinuare comunicatul de presă al Parchetului: „La data de 1martie 2011, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, a fostînregistrat dosarul nr. 327/PA/2011, în care se efectueazăcercetări cu privire la modul de dobândire a permisului deconducere de către numitul ANGHEL SANDU zis ,, BerceaMondialu”.

Cum a luat Bercea permisul: „Am mituit”

Bercea Mondial a obținut permisul de conducere în anul 1990 laInspectoratul Județean de Poliție Olt. Potrivit legislației dinRomânia, o persoană care nu știe carte nu poate obține permis deconducere. Adus la Parchet pentru a da declarație în dosarul încare este cercetat pentru tentativă de omor, Bercea i-a spusprocurorului de caz că nu știe să scrie. În acel moment, procurorulEugen Iacobescu l-a întrebat cum a obținut atunci permis deconducere. Surse judiciare au declarat pentru gândul că Bercea arăspuns simplu: „Am mituit”. Întrebat cui a dat mită, interlopul adeclarat nonșalant că nu își amintește cui anume. E drept, autrecut 21 de ani de atunci.
Dosarul deschis acum de procurori are foarte puține șanse dereușită și aceasta pentru că faptele de dare și, respectiv, luarede mită s-au prescris. Nici demersul făcut de procurori la Polițienu a avut mai mult succes. S-a solicitat dosarul personal deobținere a permisului auto al lui Bercea Mondial. Potrivit legii,aceste acte sunt păstrate cinci ani, după care sunt date la topit.Poliția a comunicat Parchetului că dosarului în cauză nu maiexistă. În aceste condiții, procurorii vor merge pe o altă pista.Ei au cerut Poliției să le comunice situația sancțiunilor privindîncălcarea legislației rutiere de către Bercea Mondial. Se pare căacestea sunt destul de multe dar s-au lăsat doar cu sancțiunipecuniare pentru interolop, nu s-a ajuns niciodată măcar până lasuspendarea permisului auto.
Faptul că interlopul nu știe să citească a ieșit la iveală zileleacestea, când a trebuit să dea declarații la Parchet și în fațainstanței de judecată. În fața procurorului de caz, EugenIacobescu, Bercea s-a lăudat că el, spre deosebire de”intelectuali”, este un om deștept pentru că a reușit să facămilioane de euro fără carte, în timp ce oamenii cu facultate nusunt în stare de nimic. De asemenea, în fața instanței de judecată,a luat declarația consemnată de grefier și nu a știut ce să facă cuea.

Cât de greu se anulează un permis deconducere

„Eu nu pot să-i anulez permisul decât dacă instanța constată că afost obținut fraudulos”, a declarat pentru gândul comisarul șefLucian Diniță, șeful Poliției Rutiere. Întrebat cine ar puteasesiza instanța de judecată, șeful Poliției Rutiere a precizat căacest lucru ar putea să îl facă Parchetul.
Cazul lui Bercea nu este însă singular. Șoselele sunt pline deșoferi care au obținut permisul ilegal. Dintre miile de permiseilegale de la Pitești – depistate într-o operațiune spectaculoasă aDirecției Naționale Anticorupție – doar unul dintre ele a fostanulat irevocabil de către instanța de judecată. Anchetatorii austabilit că un număr de 3500 de premise de conducere au fostacordate ilegal de Poliția Rutieră din județul Argeș. Prefectura ainițiat acțiuni judiciare pentru anularea a 415 dintre acestepermise. Unele procese sunt încă pe rol, iar altele au fostcâștigate de reclamanți pentru că practica judiciară esteneunitară. În alte situații, avocații au invocat tot felul deexcepții, astfel încât ori procesele nu s-au terminat, ori oameniiau rămas cu permise.
Între acești 3500 de posesori de permise se află și un analfabet.El a fost descoperit întâmplător la un control al Poliției Rutiere,a fost depistat că nu avea rovigneta. Când a fost pus să semnezeprocesul-verbal, polițiștii au constatat că nu știe să scrie și săcitească. Culmea, omul este posesorul unui permis pentru toatecategoriile și conduce un camion de marfă. Inclusiv la audierile dela poliție a venit tot conducând acest camion. El nu cunoaștesemnele de circulație și le-a declarat polițiștilor că nu își maiaduce aminte în ce a constat examenul pentru obținerea permisuluiauto. Acesta este doar unul dintre șoferii care, în perioada 2006 -2008, și-au cumpărat carnet de conducător auto profesionist de lapolițiștii din Argeș.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....