Ce mai așteaptă Guvernul României pentru a da verde exploatării gazelor de șist. Rovana Plumb, ministrul Mediului, la Interviurile Gândul. VIDEO

Ce mai așteaptă Guvernul României pentru a da verde exploatării gazelor de șist. Rovana Plumb, ministrul Mediului, la Interviurile Gândul. VIDEO
Publicat: 13/02/2013, 15:45
Actualizat: 22/10/2014, 08:00

Oficialii români afirmă că exploatarea gazelor de șist nu are încă undă verde în România. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Interviurile Gândul, că România așteaptă să vadă ce decizie vor lua statele europene în privința gazelor de șist în luna martie, la o reuniune pe această temă care va avea lor la Bruxelles. Rovana Plumb susține că exploatărea gazelor de șist nu va începe până când nu se vor cunoaște riscurile de mediu.

Ministrul Mediului, la Interviurile Gândul, partea întâi: Când vor plăti șoferii români timbrul de mediu, cine va plăti mai mult și cine va fi scutit de la plată

Ministrul Mediului, la Interviurile Gândul, partea a doua:

Cabinetul Ponta avea anul trecut un moratoriu în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist. Între timp, moratoriul a expirat, iar Compania Chevron a primit undă verde la Bacău pentru lucrări de amenajare și foraj a gazelor de șist. Care este acum poziția Ministerului Mediului privind exploatarea gazelor de șist?

Rovana Plumb: Poziția Guvernului României rămâne aceeași: de a merge în tandem cu celelalte state europene în privința exploatărilor gazelor de șist. Astfel încât, până nu se știu foarte clar riscurile de mediu în privința gazelor de șist, să nu se ia o decizie în acest sens.

La nivelul Comisiei Europene, se lucrează în prezent la niște studii privind riscul de mediu și riscul pe schimbări climatice ale exploatărilor gazelor de șist.

Schimbarea legislației privind sursele neconvenționale se va stabili în luna martie, când la Bruxelles va avea loc o importantă reuniune a factorilor responsabili europeni privind calitatea carburanților. Noi vom decide asupra începerii exploatării gazelor de șist când vom ști clar care sunt riscurile de mediu.

Legat de acest lucru, presa din Canada a publicat declarațiile ministrului pentru Relații Internaționale Cal Dallas, în care afirmă că a avut întâlniri cu ministrul Mediului din România și cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pe tema gazelor de șist, la sfârșitul lunii ianuarie. Despre ce ați discutat?

Rovana Plumb: Delegația canadiană trebuia să vină, dar nu a ajuns în România din motive obiective. A fost o problemă de efect a schimbărilor climatice și nu s-a putut decola. La Ministerul Mediului nu au ajuns.

La sfârșitul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat că susține explorarea gazelor de șist, cu respectarea standardelor europene și mondiale de protecția mediului.

„România poate acorda dreptul de explorare, nu de exploatare. Problema corectă este impactul asupra mediului, explorarea nu produce efecte negative. Patru, cinci ani doar se explorează, după patru-cinci ani, iar în fiecare an tehnologia avansează, dacă se constată că avem gaze de șist și nu există probleme pentru mediu, se poate începe exploatarea. În 6 – 8 ani, România nu va mai avea nevoie să importe gaze”, a spus la B1TV Victor Ponta pe 25 ianuarie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU