Ce nu știu cei care s-au înghesuit la bănci să semneze noile acte adiționale. Contractele care se semnează singure, deși nu ești de acord – invenția Guvernului în „lupta” cu băncile

Redactor:
Victor Rotariu
Ce nu știu cei care s-au înghesuit la bănci să semneze noile acte adiționale. Contractele care se semnează singure, deși nu ești de acord – invenția Guvernului în „lupta” cu băncile
Pentru că legea nu i-a obligat pe bancheri, în mod expres, să-i anunțe pe toți clienții că trebuie să semneze noile acte adiționale, multe bănci au preferat, pur și simplu, să nu facă nimic în acest sens

Pentru că legea nu i-a obligat pe bancheri, în modexpres, să-i anunțe pe toți clienții că trebuie să semneze noileacte adiționale, multe bănci au preferat, pur și simplu, să nu facănimic în acest sens. Motivul? Nesemnarea contractelor, conformlegii, se consideră, pe 20 septembrie, adoptare tacită din parteaclientului. Mai mult decât atât, actul adițional va fi considerataprobat tacit la această dată chiar dacă clientul a făcut o cereresau o plângere împotriva băncii, fără a semnadocumentul.

Milioane de contracte se vor semna singure

Milioanele de contracte de credit, de leasing sau pentrudescoperiri de card și conturi curente, care au rămas nesemnate,vor fi considerate, începând de luni, aprobate de către clienți.Practic, românii care nu s-au dus până acum la ghișee nu mai au dece să facă acest drum, pentru că actele adiționale vor fi aprobatetacit, după cum susțin surse bancare. În campania care se terminăpe 20 septembrie trebuie modificate 7,7 milioane de contracte,dintre care 1,5 milioane sunt contracte de credit.

„În lege, la articolul 95, alineatul 5, se precizează foarteclar că, deși clientul nu semnează actele adiționale, acestea seconsideră acceptate tacit. Mai mult decât atât, nu se precizează cese întâmplă dacă clientul face o plângere, de exemplu, ceea ceînseamnă, potrivit legii, că, dacă un client nu semnează actul șicere băncii micșorarea dobânzii, să zicem, printr-o cerere scrisă,actul adițional va fi, pe 20 septembrie, adoptat tacit”, ne-audeclarat surse bancare. Motivul este foarte simplu: paragraful nuprevede o astfel de excepție, motiv pentru care se aplică, pur șisimplu, indiferent de situație.

Băncile care nu și-au chemat clienții la semnat vorprimi, în cel mai rău caz, o amendă

Alineatul 5 de la articolul 95 al OUG 50/2010 are următorulcuprins: „Nesemnarea de către consumator a actelor adiționaleprevăzute la alin. (2) este considerată acceptare tacită”. Nu numaică băncile vor avea noile acte adiționale acceptate fără știreaclientului, dar acestea nici nu sunt obligate, concret, prin lege,să-i anunțe pe aceștia că trebuie să vină la semnat. La alineatul3, articolul 95 din OUG 50/2010, se precizează: „Creditorul trebuiesă poată face dovada că a depus toate diligențele pentru informareaconsumatorului cu privire la semnarea actelor adiționale”, formulăcare este interpretabilă, spun bancherii. „Imaginați-vă că o bancănu vrea, pur și simplu, să aibă aglomerație la ghișee și nu-șianunță clienții. Ce va păți? Dacă nu reușește să demonstreze că i-achemat pe aceștia la sedii, în cel mai rău caz va lua o amendă.Asta e tot. Deci băncile nu sunt, în mod expres, obligate să anunțeclienții iar nesemnarea contractelor se consideră adoptare tacită”,explică sursele bancare. Conform OUG, cuantumul amenzilor variazăîntre 10.000 și 100.000 de lei.

RBS a chemat clienții la ghișee cu cinci zile înainte deadoptarea tacită a documentelor

Un astfel de caz ar putea fi și cel al RBS România, care aanunțat abia miercuri, 15 septembrie, că începe campania de chemarea clienților la ghișee pentru a semna actele adiționale, încondițiile în care, conform legii, băncile au avut la dispoziție 90de zile pentru acest lucru, începând cu data de 21 iunie, când aintrat în vigoare OUG 50/2010, publicată în Monitorul Oficial pe 11iunie.

Nu există un termen legal pentru semnarea acteloradiționale după anunțul băncilor

Conform legii, nu există nicio „perioadă de grație” legată demomentul în care banca înștiințează clientul că trebuie să semnezeactul adițional și cel în care ar trebui să îl semneze. Singuratrimitere la o astfel de obligație a băncii se regăsește laarticolul 11, alineatul 2 din lege, punctul a: „Informațiile suntfurnizate: a) cu sufcient timp înainte, dar nu cu mai puțin de 15zile înainte ca un consumator să încheie un contract de credit sausă accepte o ofertă”. La alineatul 1 din același articol seprecizează clar că acest lucru se referă la „informațiile necesarecare să îi permită consumatorului să compare mai multe ofertepentru a putea lua o decizie informată cu privire la eventualaîncheiere a unui contract de credit”. Perioada de 15 zile se aplicăastfel, conform legii, doar în cazul semnării unui nou credit, nuși a actelor adiționale.

Nervi la ghișee

Notificările venite de la bănci pentru semnarea acteloradiționale la contractele de credit au sosit prea târziu, s-auplâns mulți dintre clienții care s-au văzut nevoiți să petreacă oreîntregi la coadă. Deși băncile au avut la dispoziție 90 de zilepentru a schimba contractele conform cu OUG 50/2010, cele mai multenotificări au venit „pe ultima sută de metri”, dându-le cliențilordoar câteva zile pentru a ajunge la bancă și a analiza prevederileactelor adiționale.

Un bărbat din Iași a povestit că a încercat timp de trei zile săajungă la bancă, însă de fiecare dată a fost descurajat de cozi.”Am fost alaltăieri și era coadă. Mă grăbeam și am venit ieri. Erași mai mare coada. În acest moment sunt deja în dificultate.Ordonanța spune că am timp 15 zile de la primirea actului adiționalsă mă gândesc dacă semnez sau nu. Care 15 zile? Din ce am maidiscutat la cozi, toți au primit notificările în aceste ultimezile. E clar că, în aceste condiții, nu mai pot face decât onotificare «în orb»”, a declarat ieșeanul.

Un alt bărbat, aflat în aceeași situație, spunea că de la bancăse va duce direct la Oficiul de Protecție a Consumatorului. „Încămi se aplică comisionul de risc. Pe ei de ce nu-i verifică nimeni?Eu dau rata de 260 de euro, iar 40 de euro e numai comisionulacesta”.

Cozi mari s-au format și la Oradea, unde oamenii s-au adunat dela primele ore ale dimineții pentru a primi și analiza acteleadiționale. Și aici clienții băncilor au stat cu orele la coadă,unii doar pentru a constata că nu sunt mulțumiți de clauze și a lerespinge.

În București, cozile au fost mai mici, însă nemulțumirile la felde mari. Un bărbat se plângea că a fost chemat la bancă abia cu onoapte înainte, adică la mai puțin de 24 de ore până să expiretermenul în care putea semna actul adițional.

Alții au ajuns la bancă doar pentru a constata că actul loradițional nu este încă pregătit, fiind invitați să revină după maimulte ore.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide