Ce prevede programul de guvernare al cabinetului Ponta II pentru Justiție

Ce prevede programul de guvernare al cabinetului Ponta II pentru Justiție
Publicat: 20/12/2012, 16:40
Actualizat: 07/05/2015, 20:48

Premierul Ponta scrie în programul de guvernare pe 2013-2016 că dorește depolitizarea Curții Constituționale, întărirea statului de drept, implementarea noilor coduri de procedură și eficientizarea actului de justiție. În programul de guvernare sunt și câteva măsuri neclare. Guvernul Ponta propune și implementarea tuturor măsurilor pentru accederea în spațiul Schengen. În 2013 ar urma să între în vigoare NoulCod de procedură civilă în 2013 și din anul 2014 a noului Cod penal.

Vezi aici ce prevede programul de guvernare pemtru Justiție

Una din măsurile propuse de guvernul Ponta este „clarificarea statutului procurorilor și rolul Ministerului Public raportate la dispozițiile constituționale”. Nu este clar ce măsuri se vor lua sau de ce ar fi nevoie de o clarificare a statutului procurorilor având în vedere că există o lege care se numește chiar așa statutul procurorilor.

O altă măsură discutată intens în sistemul judiciar și anunțată de câteva luni de Ministerul Justiției este „administrarea bugetului instanțelor judecătorești de către Înalta Curte de Casație și Justiție, prin stabilirea unui calendar optim și eficient raportat la obligațiile internaționale ale statului român inserate în cadrul MCV”. Până și MJ a constat că o trecere a bugetelor instanțelor la ICCJ nu este posibilă în acest moment. Nu este clar de ce este nevoie de o asemenea măsură.

„Instituirea unui mecanism de numire în funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public transparent și bazat pe criterii de profesionalism și integritate”, este un alt punct din programul de guvernare al cabinetului Ponta II. În acest cel mai fierbinte punct de dispută este modul de numire al procurorului general și a șefului DNA. Cei doi sunt numiți de ministrul Justiției, cu avizul CSM și numai după ce președintele țării emite un decret. Recentul concurs prin care au fost propuși procurorii Ioan Irimie și Tiberiu Nițu pentru funcțiile de șef al DNA și procuror general au arătat că procedura are vicii.

Au existat și opinii potrivit cărora numirile celor doi actori cheie din sistemul Judiciar ar trebuii să fie făcute de CSM fără implicarea vreunui factor politic. De altfel numirile în funcțiile de conducere din parchete și judecătorii, Curți de Apel și Curtea Supremă sunt făcute numai de CSM.

Guvernul Ponta mai propune punerea în aplicare a Cod de procedură civilă în 2013 și din anul 2014 a noului Cod penal și respectiv a noului Cod de procedură penală precum și corelarea legislației specifice.

Tot în programul de guvernare se spune că în următorii ani toate hotărârile instanțelor ar uma să fie publicate pe Internet. O altă măsură dorită este înființarea instanțelor specializate.

Alte puncte din programul de guvernare ce privesc Justiția

Realizarea cu prioritate a obiectivelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) prin implementarea noilor Coduri. Corelarea legislației specifice mai ales în materie penală în ce privește executarea pedepselor privative de libertate și a pedepselor neprivative de libertate.
Transformarea MCV într-un veritabil instrument de colaborare cu Comisia Europeană pentru realizarea unui sistem judiciar eficient, corect și predictibil.
Demararea unui dialog de substanță cu oficialii europeni, pentru o concretizare mai bună a modului în care sistemul judiciar român trebuie să-și îndeplinească obiectivele, în cadrul MCV.
Urmărirea aplicării obiectivelor și principiilor fundamentale ale Strategiei Naționale Anticorupție.
Sprijinirea instituțiilor competente pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România în vederea intrării în spațiul Schengen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson