Ce primării continuă reabilitarea termică a blocurilor și în 2011 fără să vă ceară niciun ban. Vezi aici dacă primăria ta a intrat sau nu în „recesiune”

Redactor:
Maria Manoliu
Ce primării continuă reabilitarea termică a blocurilor și în 2011 fără să vă ceară niciun ban. Vezi aici dacă primăria ta a intrat sau nu în „recesiune”
În București, cele mai multe fonduri pentru reabilitarea termică a imobilelor le are primarul sectorului 2, Neculai Onțanu. Potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), acesta a primit 21,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică, în 2010, a 144 de blocuri

Piedone: „La anul, nu vom mai continuaprogramul”

Primăria lui Piedone a reabilitat termic doar 9 imobile situateîn zonele Apărătorii Patriei, Reșița, Covasna și Frumușani. Plățileau fost suportate în proporție de 20 la sută de către asociațiilede proprietari și 30 la sută din bugetul Primăriei sectorului 4.Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat pentrugândul că de anul viitor este în imposibilitatea de a mai continuaprogramul de reabilitare termică. „Pentru ce am reabilitat pânăacum, am primit foarte puțini bani din cei alocați de MDRT. Laanul, nu vom mai putea continua programul. Nu avem bani, din bugetni s-a tăiat 20 la sută. Nici asociațiile nu vor lua credite să-șireabiliteze termic locuințele. Creditele sunt aproape imposibil deaccesat. Statul garantează și subvenționează doar dobânda. Pentruîmprumut băncile le cer oamenilor garanții, adică apartamentele.Nimeni nu-i nebun să-și lase casa la bancă, mai bine stau în frig”.Totuși Piedone a găsit o soluție inedită prin care blocurile să fiereabilitate gratis. „Le-am dat asociațiilor de proprietaripermisiunea să-și găsească singure firme care să le mansardezeblocurile. Firma se alege cu mansardele iar asociațiile deproprietari cu reabilitarea termică gratis. Eu rămân cu bani labuget iar asociațiile de proprietari nu mai sunt nevoite să-și lasecasele pe la bănci. Imediat ce găsesc astfel de firme le dauimediat certificatul de urbanism și autorizația de construcție.Până acum, 20 de blocuri au apelat la această soluție, iar 7 suntdeja mansardate”.

Primăria lui Vanghelie și-a deschis linie decredit

În sectorul 5 al Capitalei au fost reabilitate termic 26 deblocuri. De la MDRT au venit din fondurile alocate bani doar pentru4 blocuri. Directorul Direcției Utilități Publice din cadrulPrimăriei sectorului 5, Adrian Stoica, ne-a declarat că înprogramul de reabilitare sunt înscrise 978 de blocuri. „Am deschiso linie de credit acum doi ani. Dacă ne dă banii MDRT, atunci amputea să reabilităm 500-800 de blocuri. Noi avem o hotărâre aConsiliului Local prin care suportăm și partea asociațiilor deproprietari. Legea permite”.

Poteraș reabilitează cu 70 de milioane de euro de laBEI

În ultimii doi ani, Primăria sectorului 6 a reabilitat termic 29de blocuri. Alte 400, cu documentație completă, așteaptă să intreîn programul de reabilitare. Primăria nu suportă contribuția de 20la sută care revine asociațiilor de proprietari. Ca în 2011, și înanii următori programul de reabilitare termică să poată continua,Primăria sectorului 6 a primit aprobarea Ministerului Finanțelorpentru un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) învaloare de 70 de milioane de euro. Potrivit biroului de presă alPrimăriei sectorului 6, „asociațiile de proprietari vor putea optafie pentru a achita cota parte de 20 la sută din costuri, primăriasuportând procentul de 30 la sută care îi revine, fie contracteazăun credit cu ajutorul căruia să achite costurile reabilitării”

75 de zile, reabilitarea unui bloc

Autoritățile publice locale pot continua reabilitarea termică înbaza a două acte normative. Primăriile bogate aplică dispozițiileOUG nr. 18/2009 care le permite fie să suporte doar un procent de30 la sută din costul reabilitării, fie să preia și partea de 20 lasută ce le revine proprietarilor. Un astfel de program poatecontinua dacă MDRT își achită cota de 50 la sută din costulreabilitării termice. Primăriile sărace vor continua programul dereabilitare în baza OUG nr.69/2010.

Actul normativ prevede că finanțarea lucrărilor de reabilitaretermică să se facă atât din surse proprii ale beneficiarilor,reprezentînd 10la sută din valoarea lucrărilor, cât și din creditebancare contractate de beneficiar și garantate de stat. Creditelevor fi pe o durată de 5 ani iar dobânda va fi subvenționată. Deobicei, reabilitarea termică a unui bloc durează 75 de zile, înfuncție de mărimea imobilului, numărului de scări șiapartamente.

În București, cele mai multe fonduri pentru reabilitarea termicăa imobilelor le are primarul sectorului 2, Neculai Onțanu. Potrivitsite-ului Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT),acesta a primit 21,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică,în 2010, a 144 de blocuri. În top, Onțanu este urmat de primarulsectorului1, Andrei Chiliman, care are alocate fonduri de 11,24milioane de lei pentru reabilitarea termică a 29 de imobile, și deedilul de la sectorul 5, Daniel Marian Vanghelie, care cu 11,4milioane de lei ar trebui să anvelopeze 25 de blocuri.

Cei mai puțini bani, MDRT i-a dat la sectoarele 3 și 4, câte 1,2milioane de lei și respectiv 2,1 milioane de lei.

• În țară, primele în topsunt orașele Cluj-Napoca și Târgoviște. Pentru orașul Cluj, MDRT aalocat 20 de milioane de lei pentru reabilitarea a 100 de imobileiar primăria din Târgoviște a primit 7,5 milioane de lei ca săizoleze termic 84 de imobile.
• Trebuie menționat căsumele alocate de MDRT reprezintă doar 50 la sută din valoareacosturilor de reabilitare termică, diferența este suportată înprocent de 30 la sută de administrațiile publice locale și de 20 lasută de către asociațiile de proprietari.
• Majoritatea primarilorbucureșteni spun că nu prea și-au primit banii alocați de MDRT iarde la anul trebuie să apeleze la credite sau să trimită asociațiilede proprietari pe la banci ca să facă rost de bani pentrureabilitarea termică a blocurilor.

Chiliman continuă reabilitarea cu credit de laBEI

Până acum, Primăria sectorului1 a reabilitat termic 130 deblocuri. Aceasta a preluat și partea de cheltuieli care revineasociațiilor de proprietari, astfel încât acestea să nu fie nevoitesă scoată niciun ban din buzunar. Primarul sectorului1, AndreiChiliman, susține că reabilitarea termică a blocurilor s-a făcutdeși MDRT „a uitat să plătească 6 milioane de lei pentrureabilitarea a 70 de blocuri iar în 2010 nu a plătit niciun leupentru lucrări finalizate la alte 50 de blocuri”. Edilul a decis sănu mai aștepte ca MDRT să-și plătească datoriile și a găsit soluțiaca din 2011 să finanțeze integral programul de reabilitare termică.”Sectorul 1 este în discuții avansate cu Banca Europeană deInvestiții pentru obținerea unui împrumut în valoare de 125milioane de euro, sumă care va fi utilizată integral pentrufinalizarea programului de reabilitare termică la cele aproximativ350 de blocuri, care nu au intrat încă în program”, a declarat,pentru gândul, primarul sectorului1, Andrei Chiliman.

„Primăria sectorului 2 nu a intrat în recesiuneeconomică”

Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a declarat pentru gândul,că municipalitatea va suporta cheltuielile aferente proprietarilorși în 2011: „Primăria sectorului 2 nu a intrat în recesiuneeconomică”. În sectorul lui Onțanu, peste 1.300 de asociații deproprietari s-au înscris în programul de reabilitare termică aimobilelor. În 2010, Onțanu promite că va termina de reabilitat 120de imobile. De la lansarea programului, Primăria sectorului 2 ahotărât să suporte și contribuția de 20 la sută ce reveneaasociațiilor de proprietari. Edilul susține că la nivelulîntregului București au fost reabilitate 51 la sută din blocuri.…citește mai departe în paginaurmătoare

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Avertismentul medicului Alexandru Rafila după relaxarea restricțiilor: „Există două categorii de efecte nedorite”
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide