Ce s-a angajat statul român să taie. Vezi aici documentul trimis de Guvern la FMI și UE

Ce s-a angajat statul român să taie. Vezi aici documentul trimis de Guvern la FMI și UE
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 01:17

• Se îngheațăpensionările anticipate. Cele pe caz de boală trebuie avizate.Pentru a reduce deficitul de bani de la sistemul public de pensii,estimat la 1,7 miliarde de euro anul acesta, executivul va trebuisă înghețe pensionările anticipate de la 1 iunie 2010 și vacondiționa pensionările pe caz de boală de un aviz favorabilacordat de echipele de evaluare medicală din Ministerul Muncii.

• Boc s-aangajat să nu se adopte legea falimentului personal. Legeafalimentului personal, care prevede un anume grad de protecție aclienților cu restanțe în fața băncilor, nu va fi adoptată înRomânia. Astfel, partea română s-a angajat să consolidezestabilitatea financiară prin „reținerea de la promovare a unorinițiative legislative (precum actualul proiect al legiiinsolvabilității personale) ce ar submina disciplina în materie decreditare”, se precizează în document.

• 70.000 deconcedieri în jumătate de an. La începutul anului viitor personalulbugetar nu va trebui să depășească numărul de 1,29 milioane depersoane, ceea ce înseamnă că până la finele lui 2010 vor trebuidisponibilizați circa 70.000 de angajați la stat.

• Inspectoriifiscali vor primi prime. „Inspectorii cu atribuții în colectareaimpozitelor și taxelor în vederea majorării veniturilor fiscale”vor primi stimulente adecvate. În paralel se vor face acțiuniîmpotriva evaziunii fiscale pentru a spori veniturile din accize cudouă miliarde de euro, aproape 500 de milioane de euro, față denivelul din 2009. Producătorii de tutun din România susțin că peste30% din piața de profil o reprezintă țigările de contrabandă, ceeace corespunde unei pierderi de până la un miliard de euro cavenituri la bugetul de stat.

• Se încearcăprivatizarea Termoelectrica și a CFR Marfă. Executivul s-a angajatsă facă „pași concreți” privind lichidarea sau privazitareaTermoelectrica și trecerea în proprietate privată a CFR Marfă. Anultrecut directorul general al companiei de stat, Grațian Călin, aplecat la Rail Cargo Austria, alimentând astfel speculațiile căaceasta este interesată de preluarea operatorului local detransport feroviar de marfă. Începând din martie CFR Marfă a trecutla disponibilizarea unui număr de 6.380 de angajați din totalul depeste 16.000. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunțatde altfel recent că privatizarea companiei de stat va începe anulacesta.

• Statul își va plăti o parte din datoriilecătre mediul privat. Guvernul a promis să pună „în aplicare ținteletrimestriale rezultând în reducerea trimestrială cu 2,5% aarieratelor de către fiecare dintre cele zece companii de stat cucele mai mari pierderi. Punerea în aplicare va începe cu al treileatrimestru al anului 2010”. Arieratele la care se referă FMIreprezintă datoriile statului către mediul privat care sunt maivechi de 90 de zile. La finele anului trecut arieratele totalizaucirca 1,5 miliarde de lei, în cea mai mare parte fiind vorba fiedespre facturi neplătite constructorilor și despre restanțelestatului către producătorii sau distribuitorii de medicamente. Deșiexecutivul s-a angajat să le scadă, ministrul Finanțelor, SebastianVlădescu, a anunțat recent că nivelul acestora a ajuns la 1,7miliarde de lei.

În schimbul celor 900 de milioane de euro de la FMI dar șipentru a evita căderea acordului cu Fondul, Guvernul Boc s-aangajat, printre altele, să impoziteze tichetele de masă șidobânzile aplicate depozitelor bancare dar și să elimine anulacesta al 13-lea salariu bugetar și să reducă cheltuielilesalariale legate de sistemul public prin concedierea a 70.000 debugetari. Astfel, anul viitor cheltuielile cu salariile ar trebuisă scadă la 39 de miliarde de lei de la 45,7 miliarde lei cât afost bugetat pe anul în curs, la începutul anului viitor guvernulangajându-se ca numărul de angajați la stat să nu depășească 1,29milioane de persoane, conform Memorandumului suplimentar deÎnțelegere convenit de oficialii români cu cei ai FMI și ai UE,citat de Mediafax.

VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL ALDOCUMENTULUI NEGOCIAT DE GUVERNUL ROMÂNIEI ȘI DELEGAȚIA FMI, UE ȘIBM

Dacă la nivel oficial, în declarațiile președintelui TraianBăsescu și ale premierului Emil Boc, principalele măsuri pentru arespecta acordul sunt tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și aasistenței sociale, de la pensii la ajutorul de șomaj, cu 15%, înscrisoarea trimisă oficialilor FMI de la Washington, se precizeazăalte câteva zeci de măsuri suplimentare.

• Dacă nu setaie suficient cresc taxele. Președintele a prezentat reducereasalariilor bugetarilor cu 25% și a asistenței sociale cu 15% ca oalternativă la creșterea TVA și a cotei unice, măsură care ar fipus și mai multă presiune pe mediul privat. Dacă statul nu va reușisă implementeze aceste măsuri atunci va fi obligat, conformscrisorii trimise Fondului, să mărească taxele. „În cazul în careaceste acțiuni nu sunt implementate până în iunie 2010 sau nuconduc la consolidarea anticipată vor fi implementate acțiunisuplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv măsuri de majorarea cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferență bugetarăanticipată”, se precizează în documentul oficial. Cele maiimportante scăderi la nivelul prestațiilor sociale vor fi aplicateprogramelor sociale care nu sunt direcționate către grupuriledezavantajate ale societății. Guvernul va elimina al 13-lea salariuaferent acestui an pentru angajații din sectorul public.

• Se impoziteazătichetele de masă și depozitele bancare. Guvernul Boc s-a angajatsă taie anumite facilități fiscale, pentru a obține astfel maimulți bani la buget. Printre acestea se numără atât impozitareatichetelor de masă, a veniturilor din câștigurilor de capital saudin depozitele bancare cât și eliminarea scutirii de plată aimpozitului pe venit acordată firmelor din sectorul IT. O altămăsură fiscală va fi impozitarea suplimentară a companiilor dinindustria farmaceutică.

• Seintroducerea coplata și se raționalizează numărul de spitale și deșcoli. În cel mai scurt timp va trebui introdus sistemul de coplatăa serviciilor medicale, scutirile de la obligația de a efectuaaceste plăți urmând să nu depășească un anumit procent, neprecizatîn comunicat. În document se precizează și faptul că statul seangajează să raționalizeze numărul de școli și spitale.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Top 3 mașini ieftine recuperate de bancă. TÂRGUL AUTO din august: Mașini la 4.000 de...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...