Ce se întâmplă când mascații încurcă adresa. Cine plătește descinderile greșite

Redactor:
Dan Cărbunaru
Ce se întâmplă când mascații încurcă adresa. Cine plătește descinderile greșite
Cele mai multe situații vizează intervenții în situații de risc, atunci când forța polițiștilor are nevoie de susținere suplimentară. Mascații intervin și la cererea procurorilor, atunci când sunt căutate anumite persoane cercetate, sau în baza mandatului dat de judecător, pentru desfășurarea unor percheziții domiciliare sau arestarea unor suspecți.

Cele mai multe situații vizează intervenții în situații de risc,atunci când forța polițiștilor are nevoie de susțineresuplimentară. Mascații intervin și la cererea procurorilor, atuncicând sunt căutate anumite persoane cercetate, sau în bazamandatului dat de judecător, pentru desfășurarea unor perchezițiidomiciliare sau arestarea unor suspecți.

Erorile pot fi provocate de graba echipelor din terensau de tensiunea din timpul misiunii, dar și de factori obiectivi,precum faptul că la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane.Există și situații în care mascații intră la alte adrese decât celevizate, iar în astfel de cazuri, dacă există pagube materiale,acestea sunt suportate de instituție. Poliția se poateîndrepta apoi, pentru recuperarea prejudiciului, împotrivaangajaților care au greșit. În funcție de gravitate, se aplicăsancțiune administrativă.

Potrivit datelor puse la dispoziție de IGP, niciunpolițist din trupele speciale nu a fost sancționat anul trecutpentru erori în misiunile de descindere în forță.gândulvă prezintă în continuare câteva rateuri profesionale alemascaților. La nivelul SIIAS, serviciul specializat în intervențiila nivelul IGP, anul trecut a fost un singur caz de descindere la oadresă greșită, din cele 220 de acțiuni de acest gen desfășurate.Victima greșelii mascaților nu a făcut plângere împotrivaacestora.

Au spulberat poarta, dar greșiseră adresa

Mascații din trupele speciale ale Jandarmeriei au descins la oadresă greșită.

Marți dimineața, un bărbat din comuna Pantelimon a fost trezitde jandarmii însoțiți de procuror și polițiști de la crimăorganizată. Jandarmii au spulberat poarta de la intrarea în curteși apoi ușa de la casă.

Operațiunea a fost declanșată în jurul orei 6, când mascații aupătruns în locuința lui Ștefan M. „Ne-au amenințat pe toți cupistolul. Când am întrebat pe cine caută, mi-au zis să tac și să numai pun întrebări”, a povestit bărbatul pentruB365.ro. Înainte de a pleca, mascații l-auîntrebat de câteva ori pe Mihai „Unde e ursul?”, însă omul nu aînțeles despre ce este vorba, așa că s-au lăsat păgubași. Dându-șiseama că au intrat la altă adresă, cei din trupele speciale auplecat. Omul a chemat Poliția și atunci a aflat ce i se întâmplase.Mascații căutau o femeie care locuiește pe aceeași stradă, lanumărul 4F. Ștefan Mihai locuiește la numărul 4A.

„Jandarmii au intervenit la dispoziția procurorului, au declaratpentru gândul surse dincadrul IGJR. Noi nu facem decât să executăm dispozițiileacestuia”.

Vecin încătușat în locul suspectului

Anul trecut, mascații de la Jandarmerie sau Poliție au comis maimulte erori, intrând în alte locuințe decât cele în care locuiaususpecții. În martie, procurorii din Dolj au dispus efectuarea maimultor descinderi pentru a-i captura pe capii unei rețele de traficde carne vie.

Una dintre acestea a fost făcută la o adresă greșită. Mascațiiau spart ușa, au încătușat un bărbat, după care și-au dat seama căsuspectul stătea, de fapt, la o altă adresă.

Când au intrat mascații, „victima” încă dormea. A fostimobilizată pe întuneric, iar când soția a aprins lumina, oameniilegii au realizat că au comis o confuzie. Unul dintre ei a scosportretul robot și a observat că cel încătușat nu seamănă cu celdin poză.

Fiul lui Nuțu Cămătaru, căutat la altăadresă

Și mascații Poliției Capitalei au comis greșeli. Una dintre celemai recente a avut loc în toamna anului 2010, când trupele audescins la o adresă greșită din Ghermănești, județulIlfov, înîncercarea de a-l captura pe fiul lui Nuțu Cămătaru.

Ionel Balint era dat în urmărire națională pentru că, în 19septembrie, l-ar fi înjunghiat pe Naca Marian,în vârstă de 41 deani, într-un club bucureștean, din Bulevardul Ștefan cel Mare. În26 octombrie, Tribunalul București a emis un mandat de arestare înlipsă pe numele lui Ionel Balint.

În decembrie 2010, mascații Jandarmeriei îl căutau pe ViorelDone, cercetat pentru contrabandă cu țigări. Ei au mers la o adresăgreșită de pe strada Mihai Eminescu și au spart ușa unei persoanecare nu avea nicio legătură cu perchezițiile. Când mascații auintrat în casă, s-a declanșat alarma iar agenții firmei de pază ausosit în câteva minute. În urma descinderii, proprietarulimobilului a depus plângere la Poliție pentru distrugere.

Studenți împușcați cu gloanțe de cauciuc

Una dintre cele mai grave erori a fost cea în urma căreia doitineri au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc. Mascații dintrupele speciale ale Poliției au primit informații că suspecții dincazul asasinatului de la casa de schimb valutar de pe Magheru, alcărui autor era de fapt temutul infractor grec ConstantinosPasaris, se ascund într-un imobil de pe Bulevardul Magheru.

Informația se baza pe o coincidență care s-a dovedit nerelevantăpentru caz, amprenta unuia dintre studenți fiind găsită pe o sticlăde Cola cercetată de criminaliștii care investigau cazul. Victimeleau suferit mai multe leziuni în urma descinderii în forță iarcâteva zile mai târziu adevăratul autor avea să fie capturat.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide