Ce soluții exista pentru câinii fără stăpân? „Legile maidanezilor”, de la eutanasiere – la sterilizare și întoarcerea câinelui pe stradă. CAMPANIE GÂNDUL – APROPO – MEDIAFAX

Redactor:
Maria Manoliu
Ce soluții exista pentru câinii fără stăpân? „Legile maidanezilor”, de la eutanasiere – la sterilizare și întoarcerea câinelui pe stradă. CAMPANIE GÂNDUL – APROPO – MEDIAFAX
Câinii fără stăpân au devenit o problemă națională în timpul guvernării Adrian Năstase. În 2001, pentru prima data, s-a înființat postul de consilier personal al primului-ministru pe probleme de câini, care ulterior s-a transformat în consilier pe probleme sanitar-veterinare și agricultură.

Câinii fără stăpân au devenit o problemă națională în timpulguvernării Adrian Năstase. În 2001, pentru prima data, s-aînființat postul de consilier personal al primului-ministru peprobleme de câini, care ulterior s-a transformat în consilier peprobleme sanitar-veterinare și agricultură.

În această funcție a fost numit doctorul Liviu Harbuz, cel carea și inițiat în regim de urgență un act normativ pentru gestionareacâinilor fără stăpân. Ordonanța de Urgență 155/2001 prevedeaprinter altele că maidanezii se adună de pe străzi, se duc înadăposturile primăriilor, se țin 15 zile și, dacă în acest intervalde timp nu sunt revendicați, se eutanasiază. Ordonanța lui Harbuzdădea posibilitatea iubitorilor de animale să adopte câinii dinadăposturi numai după ce aceștia au fost vaccinați, deparazitați șisterilizați.

„Ordonața de Urgență 155/2001 s-a făcut în colaborare cuOrganizația Mondială pentru Protecția Animalele. A fost un actnormative echilibrat prin care s-a redus considerabil numărulcâinilor fără stăpân”, a declarat pentru gândul LiviuHarbuz, actulmente președintele Colegiului Medicilor Veterinari dinRomânia.

Ordonața de Urgență 155/2001 a fost aprobată de parlamentari șia devenit Legea 227/2002. Ulterior acesta a fost modificată prinLegea 391/ 2006 în sensul că s-a redus timpul de ținere aanimalelor în adăposturi la șapte zile, iar câinii nerevendicați întermen de două zile putea fi adoptați de persoane fizice șijuridice. A fost momentul în care ONG-le declarate iubitore deanimale au adoptat și apoi eliberat pe străzi mii de câini fărăstăpân. Legea nu limita numărul de animale care puteau fi adoptateși nici răspunderi pentru adoptatori.

Două legi care au scăpat Capitala de peste 100.000 demaidanezi

În ciuda protestelor asociațiilor pentru protecția animalelor,prevederile impuse de actele normative au fost respectate de foștiiprimari generali ai Capitalei, Traian Băsescu și Adriean Videanu.În perioada 2001-2004, când l-a conducerea Primărie Capitalei s-aaflat Traian Băsescu, de pe străzile orașului au dispărut 60.000 decâini fără stăpân.

Programul de gestionare a maidanezilor a fost apoi continuat deprimarul general Adriean Videanu. În timpul mandatului său, laPrimăria Capitalei, de pe străzi, au fost adunați alți 45.000 decâini fără stăpân care nu s-au mai întors în teritoriu. Cifrelene-a fost furnizate de directorul Autorității pentru Supraveghereași Protecția Animalelor, Rober Antonio Lorentz.

Legea Marinescu interzice eutanasiere și aduce câinii pestrăzi

La presiunea celor peste 80 de asociații care s-au declaratprotectoare ale animalelor fără stăpân, legislația a fostmodificată. Susținătorul ONG-urilor a fost ex-senatorul MariusMarinescu. Acesta a reușit să treacă prin Parlament o lege careinterzice eutanasierea animalelor. Legea 9/2008 prevedesterilizarea tuturor cânilor fără stăpân și a pisicilor și apoiîntorcerea lor în teritoriu. Administrațiile pentru SupraveghereaAnimalelor din cadrul primăriilor au fost obligate să respecteprevederea „este interzisa eutanasierea cainilor, pisicilor și aaltor animale, cu exceptia celor cu boli incurabile, constatate demedicul veterinar”, iar după sterilizare, vaccinare și deparazitaresă aducă înapoi pe străzi câinii.

De la intrarea în vigoare a Legii Marinescu, numărul câinilor acrescu în Capitală, autoritățile estimând că pe străzi se aflăpeste 50.000 de maidanezi. A crescut și numărul persoanelor mușcatede câinii. Numai anul trecut au fost peste 10.000 de bucureștenicare au avut nevoie de îngrijiri medicale și tratamentantirabic.

Prefectul Capitalei cere modificarea legislației

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoie, a propus modificarelegislație privind gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivpropunerilor făcute de prefect, maidanezii care nu sunt revendicațiîn termen de șapte zile pot fi eutanasiați. Propunerea demodificare a legislației este blocată la Camera Deputaților unde,potrivit prefectului, „de câte ori a trebuit discutată în comisiade specialitate, nu a existat cvorum”.

După moarte femeii sfâșiate săptămâna aceasta de maidanezi,Atănăsoaie a cerut să să strângă câinii comunitari de pe străzi șisă fie duși în adăposturi. „În acest moment, toate obligațiilereferitoare la gestionarea cainilor fară stăpân sunt prin lege alePrimăriei Generale”, a mai declarat Atănăsoaie.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide