Ce taxă de protecție a plătit Sarkozy ca să scape de țiganii români

Ce taxă de protecție a plătit Sarkozy ca să scape de țiganii români
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 08:39

Cel puțin așa o dovedesc cheltuielile cu repatrierea rromilor,potrivit raportului de activitate al Oficiului Francez pentruImigrație și Integrare (OFII) pe anul 2009.

Aceștia au reușit „performanța” să „mănânce” din cei 156 demilioane de euro alocați de francezi programelor pentru imigranțicirca 11 milioane de euro. Calculul este foarte simplu. Din cele15.236 de persoane care au fost repatriate voluntar, în 2009,10.177 au fost români.

Pentru a-i motiva să se reîntoarcă acasă, autoritățile francezei-au plătit cu 300 de euro de adult și 100 de euro pentru fiecareminor. Astfel, numai pentru a-i stimula să plece, statul francez acheltuit peste 3 milioane de euro.

Circa 7 milioane de euro pentru a-i vedea în zborul sprecasă

Determinarea autorităților din „Hexagon” de a-i vedea cât maideparte plecați pe rromii de la noi reiese și din suma exorbitantăpe care au dat-o numai pe biletele de avion pentru a-i retrimite înțară. Din bugetul de 22 de milioane de euro alocat pentru astfel derepatrieri voluntare (în 80% din cazuri ale românilor), jumătatedin sumă a fost cheltuită numai pe transport.

Având în vedere că peste 10.000 de persoane au cetățenie română,rezultă că statul francez a plătit, în 2009, 7.347.532 de eurocompaniilor aeriene numai pentru locurile acestora. „În 2009,ajutoarele pentru repatriere administrate de OFII au înregistrat ocreștere de peste 20% comparativ cu anul 2008, cu circa 15.000 derepatrieri.

Mai mult de 80% dintre acestea vizează repatrieri umanitarerealizate mai ales în beneficiul cetățenilor români și bulgari carelocuiau în Franța într-o situație de sărăcie acută”, justificăoficialii francezi, în cadrul raportului instituției, cheltuielilemari cu țiganii.

„10.177 de români, respectiv 83% dintre beneficiari și 863 debulgari, respectiv 7% dintre beneficiarii programului s-au reîntorsîn țara lor de origine”, se mai notează în raport, care conține șicifrele de repatriere până în martie 2010. Astfel, în primele treiluni ale anului în curs încă 2.229 de români și 316 bulgari au fosttrimiși acasă. În termeni financiari, francezul de rând a mai scosdin buzunare încă 2,2 milioane de euro (din care 1,6 milioane deeuro numai pentru transport).

Și cheltuielile nu se opresc aici. În 2009, prin Oficiul Francezpentru Imigrație și Integrare, mai multe ONG-uri din România aufost finanțate pentru a-i ajuta pe rromi să se reintegreze. Parisula plătit maximum 3.660 de euro pe fiecare dintre cele 146 deprograme de creștere a oilor, vacilor, cailor, dar și pentrucomerțul cu materiale de construcție și obiecte de artizanatpropuse de aceste asociații. Rezultă un cost suplimentar de maimult de jumătate de milion de euro.

Și cheltuielile de milioane de euro ale statului francez vorcontinua să se mărească și cu cei 412 rromi care, începând de ieriși până la mijlocul lunii septembrie, sunt retrimiși, pe etape, înRomânia.

De unde a început „vânătoarea de țigani”

„Aceste țări, ca România, abundă în subvenții, toate sunteligibile pentru creditele din Obiectivul 1 (eradicarea sărăcieiextreme și a foametei – n.r.). În loc de asta, ele profită deprincipiul libertății de circulație pentru a se debarasa depopulațiile pe care nu le vor”, este de părere Gérard Caudron,primarul localității Villeneuve-d’Ascq, din nordul Franței.

O astfel de atitudine critică la adresa rromilor cu cetățenieromână surprinde starea de spirit din Franța, unde „problemarromilor din România” ține prima pagină a ziarelor de la începutullunii. Declanșarea campaniei împotriva țiganilor a fost grăbită deo încăierare, din Saint-Aignon, orășel de pe Valea Loirei. Rromiiau atacat ofițeri de poliție, după ce un om al legii l-a împușcatmortal pe unul dintre ei, care nu a oprit la un punct decontrol.

Dar, dacă în 2007 un cetățean român – Romulus Mailat – eraacuzat de uciderea unei italience, țiganii români din taberele depe lângă orașele franceze pot fi acuzați doar de staționareailegală pe terenuri publice. Războiul declarat de șeful statuluifrancez rromilor nu este însă văzut cu ochi buni de oficialiieuropeni și nici internaționali, dar repatrierile continuă într-unritm accentuat.

Recent, un oficial al ONU a comparat regimul lui Nicolas Sarkozycu guvernul de la Vichy (care a colaborat cu Germania nazistă între1940 și 1944). Mai mult, Malik Salemkour, vicepreședinte al LigiiDrepturilor Omului din Franța, a denunțat că în această țară arexista „rasism instituționalizat”.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...