Ce taxă de protecție a plătit Sarkozy ca să scape de țiganii români

Redactor:
Maria Toader
Ce taxă de protecție a plătit Sarkozy ca să scape de țiganii români
Cel puțin așa o dovedesc cheltuielile cu repatrierea rromilor, potrivit raportului de activitate al Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII) pe anul 2009

Cel puțin așa o dovedesc cheltuielile cu repatrierea rromilor,potrivit raportului de activitate al Oficiului Francez pentruImigrație și Integrare (OFII) pe anul 2009.

Aceștia au reușit „performanța” să „mănânce” din cei 156 demilioane de euro alocați de francezi programelor pentru imigranțicirca 11 milioane de euro. Calculul este foarte simplu. Din cele15.236 de persoane care au fost repatriate voluntar, în 2009,10.177 au fost români.

Pentru a-i motiva să se reîntoarcă acasă, autoritățile francezei-au plătit cu 300 de euro de adult și 100 de euro pentru fiecareminor. Astfel, numai pentru a-i stimula să plece, statul francez acheltuit peste 3 milioane de euro.

Circa 7 milioane de euro pentru a-i vedea în zborul sprecasă

Determinarea autorităților din „Hexagon” de a-i vedea cât maideparte plecați pe rromii de la noi reiese și din suma exorbitantăpe care au dat-o numai pe biletele de avion pentru a-i retrimite înțară. Din bugetul de 22 de milioane de euro alocat pentru astfel derepatrieri voluntare (în 80% din cazuri ale românilor), jumătatedin sumă a fost cheltuită numai pe transport.

Având în vedere că peste 10.000 de persoane au cetățenie română,rezultă că statul francez a plătit, în 2009, 7.347.532 de eurocompaniilor aeriene numai pentru locurile acestora. „În 2009,ajutoarele pentru repatriere administrate de OFII au înregistrat ocreștere de peste 20% comparativ cu anul 2008, cu circa 15.000 derepatrieri.

Mai mult de 80% dintre acestea vizează repatrieri umanitarerealizate mai ales în beneficiul cetățenilor români și bulgari carelocuiau în Franța într-o situație de sărăcie acută”, justificăoficialii francezi, în cadrul raportului instituției, cheltuielilemari cu țiganii.

„10.177 de români, respectiv 83% dintre beneficiari și 863 debulgari, respectiv 7% dintre beneficiarii programului s-au reîntorsîn țara lor de origine”, se mai notează în raport, care conține șicifrele de repatriere până în martie 2010. Astfel, în primele treiluni ale anului în curs încă 2.229 de români și 316 bulgari au fosttrimiși acasă. În termeni financiari, francezul de rând a mai scosdin buzunare încă 2,2 milioane de euro (din care 1,6 milioane deeuro numai pentru transport).

Și cheltuielile nu se opresc aici. În 2009, prin Oficiul Francezpentru Imigrație și Integrare, mai multe ONG-uri din România aufost finanțate pentru a-i ajuta pe rromi să se reintegreze. Parisula plătit maximum 3.660 de euro pe fiecare dintre cele 146 deprograme de creștere a oilor, vacilor, cailor, dar și pentrucomerțul cu materiale de construcție și obiecte de artizanatpropuse de aceste asociații. Rezultă un cost suplimentar de maimult de jumătate de milion de euro.

Și cheltuielile de milioane de euro ale statului francez vorcontinua să se mărească și cu cei 412 rromi care, începând de ieriși până la mijlocul lunii septembrie, sunt retrimiși, pe etape, înRomânia.

De unde a început „vânătoarea de țigani”

„Aceste țări, ca România, abundă în subvenții, toate sunteligibile pentru creditele din Obiectivul 1 (eradicarea sărăcieiextreme și a foametei – n.r.). În loc de asta, ele profită deprincipiul libertății de circulație pentru a se debarasa depopulațiile pe care nu le vor”, este de părere Gérard Caudron,primarul localității Villeneuve-d’Ascq, din nordul Franței.

O astfel de atitudine critică la adresa rromilor cu cetățenieromână surprinde starea de spirit din Franța, unde „problemarromilor din România” ține prima pagină a ziarelor de la începutullunii. Declanșarea campaniei împotriva țiganilor a fost grăbită deo încăierare, din Saint-Aignon, orășel de pe Valea Loirei. Rromiiau atacat ofițeri de poliție, după ce un om al legii l-a împușcatmortal pe unul dintre ei, care nu a oprit la un punct decontrol.

Dar, dacă în 2007 un cetățean român – Romulus Mailat – eraacuzat de uciderea unei italience, țiganii români din taberele depe lângă orașele franceze pot fi acuzați doar de staționareailegală pe terenuri publice. Războiul declarat de șeful statuluifrancez rromilor nu este însă văzut cu ochi buni de oficialiieuropeni și nici internaționali, dar repatrierile continuă într-unritm accentuat.

Recent, un oficial al ONU a comparat regimul lui Nicolas Sarkozycu guvernul de la Vichy (care a colaborat cu Germania nazistă între1940 și 1944). Mai mult, Malik Salemkour, vicepreședinte al LigiiDrepturilor Omului din Franța, a denunțat că în această țară arexista „rasism instituționalizat”.

Inchide