Ce vrea să facă Udrea cu bugetul de 524 milioane euro. La ședința foto de după bilanțul MDRT: „Dar pantofii mei nu vă plac?”

Ce vrea să facă Udrea cu bugetul de 524 milioane euro. La ședința foto de după bilanțul MDRT: „Dar pantofii mei nu vă plac?”
S-a lăsat așteptată fix 5 minute. "Nu mai știam câți mai sunteți", s-a mirat Elena Udrea, zâmbind către sala plină de camere de luat vederi și blițuri, după care a început să turuie bilanțul pe 2010 al ministerului pe care îl conduce

S-a lăsat așteptată fix 5 minute. „Nu mai știam câți maisunteți”, s-a mirat Elena Udrea, zâmbind către sala plină de camerede luat vederi și blițuri, după care a început să turuie bilanțulpe 2010 al ministerului pe care îl conduce. Din când în când îșiarunca ochii pe cele 13 foi pe care le avea în față, pentru a nugreși cifrele pe care le știa pe dinafară. „La începutul anului2010 am plecat la drum cu un buget mai mic cu 41% (circa 2,2miliarde lei, echivalentul a 524,2 milioane euro – n.red.), față debugetele însumate ale Ministerului Dezvoltării Regionale șiLocuinței și Ministerului Turismului în 2009. Cu bani puțini atrebuit să continuăm programele a două ministere, să plătimdatorii, să finalizăm proiecte aflate în implementare și să începemaltele noi”, a spus pe nerăsuflate Udrea, care a arătat că în 2011are un buget cu circa 1% mai redus comparativ cu anul trecut. Timpde o oră, șefa de la Dezvoltare și Turism a prezentat „lucrurile pecare le-am realizat în 2010”, prioritățile strategice, proiectelegislative, absorbția fondurilor europene, precum și „ținte” pe2011. „MDRT este campion la absorbția fondurilor europene prinprogramul Regio”, „suntem primul minister care are standarde decost”, astfel că un km de drum comunal sau județean va costa la felși în Constanța și în Maramureș, și în Iași și la Olt. La capitolulturism, Udrea nu a uitat să menționeze nici parteneriatul cu LucianBute și cu rețeaua de socializare Facebook prin care va fipromovată imaginea turistică a României, prin celebrul brandturistic. Și enumerările realizărilor au continuat: săli de sportde 4.000 de locuri, bazine de înot, pista unică de biathlon,patinoare artificiale, pârtii de ski, lucrări la două bazineolimpice la Steaua și Dinamo în București, reabilitări termice.

„Cel mai mare program de investiții în infrastructurădin ’89”

Udrea își mai propune ca până la începutul lunii februarie, laMDRT să fie finalizat Planul Național de Dezvoltare aInfrastructurii. „Va fi cel mai mare plan de investiții îninfrastructură după 89, care se va întinde în perioada 2011-2015.MDRT își propune finalizarea a 860 de proiecte ale autoritățilorpublice”, a spus Udrea, care a precizat că în primii doi ani, 2011și 2012, lucrările ar urma să fie suportate de constructori, urmândca din 2013 și până în 2020 statul să facă deconturile lucrărilor.Planul, care va mai include, printre altele, asfaltarea a 10.000 dekm de drumuri județene și întroducerea apei curente în 1.500 delocalități, va avea o finanțare totală de 4 miliarde euro dinpartea MDRT și de peste un miliard euro de la Ministerul Mediului.Udrea are și alte proiecte în 2011: finalizarea a 130 de săli desport, reabilitarea a 3 stațiuni – Herculane, Borsec, Sulina -construcția celei mai mari săli polivalente din București din baniiMDRT și de la Fondul de rezervă al Guvernului, impulsionareavânzării de locuințe ANL, fără să excludă nici începerea unorproiecte privind băi termale în Capitală, în cazul în care nu vorfi firme care să aibă inițiativa în această direcție.

Romanul autobiografic

Întrebată dacă a avut și nerealizări, Udrea a arătat că, dinmotive de bani, au fost reabilitați doar 341 km din cei 4.000 înlucru și terminate 1.700 locuințe ANL, față de 100.000 propuse. Înplus, ministerul nu a reușit anul trecut să construiască nici olocuință în cadrul proiectului „case pentru specialiști”, la sate.Presa prezentă miercuri a primit, la final, o broșură curealizările MDRT, realizată în 400 de exemplare. „Nu este un romanpe care l-am scris eu. Este o broșură. Nu este un romanautobiografic. Este scos pe bani proprii”, a spus Udrea. La finalula aproape 60 de minute de conferință, la solicitarea unorfotoreporteri, Udrea a participat și la o scurtă ședință foto,încheiată cu replica „Nu vă plac și pantofii mei?”.

Creditul la BRD

La întrebarea dacă și-a achitat creditul la BRD în valoare de 3,2milioane euro, scadent în 2010, Udrea a nu dorit să dea detalii.”Legat de declarația de avere, când o să se publice, atunci o să amexplicații și puncte de vedere pe aceasta”

Inchide