„Cea mai grea iarnă din istorie” va fi una blândă. Căldura de acum vine din Spania

„Cea mai grea iarnă din istorie va fi una blândă. Căldura de acum vine din Spania
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 26/04/2012, 00:15

Vremea va începe să se răcească treptat de la sfârșitul acesteisăptămâni, urmând ca până pe 21 noiembrie temperaturile să ajungăla normalul perioadei, a declarat miercuri Ion Sandu, președinteleANM. În ceea ce privește iarna aceasta, nu va fi nicidecum cea maigrea din istoria măsurătorilor meteo, așa cum au zvonitmeteorologii străini, ci, pentru România, va fi una blândă,normală, dar foarte posibil și cu viscolele obișnuite climeinoastre, a mai spus Ion Sandu.

12 – 15 grade Celsius, valorile normale pe care artrebui să le avem luna aceasta

Să vedem, însă, exact la ce ar trebui să ne așteptăm lunaaceasta. „De la sfârșitul acestei săptămâni vremea va intra înproces de răcire (vezi cum va fi vremea în următoarele 15zile), urmând să cadă și precipitații în jumătatea de vest ațării. De atunci vom începe să ne apropiem de valori maxime de 12 -15 grade Celsius, care sunt de altfel și normalele perioadei.Deocamdată, ziua de astăzi (miercuri) pare a fi cea mai caldă zi alunii, în sud și sud-vest. Dar de abia spre seară vom ști exactdacă chiar a fost cea mai caldă”, ne-a explicat meteorologulFlorina Georgescu.

Temperaturile din ultima vreme s-au situat cu 10 – 12 grade maisus decât mediile multianuale ale lunii. Poate părea neobișnuit,dar nu este, a mai explicat meteorologul: în România, de-a lungultimpului, am mai avut temperaturi „excepționale” în luna noiembrie.Fie că a fost foarte cald, fie foarte frig. De pildă, în ziua de 5noiembrie 1997 a viscolit ca și cum ar fi fost iarnă în toatăregula, ne-a exemplificat Florina Georgescu.

Temperaturile acestei luni nu sunt cauzate de încălzireaglobală

Căldura acestei perioade nu are nici o legătură cu încălzireaglobală, ci doar cu circulația maselor de aer. Pur și simplu, însud-vestul Spaniei s-a format un ciclon care aduce mase de aer calddeasupra Europei. Astfel, în marea parte a continentului, presiuneaaerului este scăzută, iar circulația maselor de aer favorizeazăpătrunderea aerului cald pe teritoriul României.

„Atmosfera este atât de complexă, încât nu se poate spune de ceanume avem 20 de grade în luna noiembrie. Nu vă pot spune decât că,climatologic vorbind, este normal. În România au existat foartemulți ani cu 20 de grade Celsius în noiembrie, dar foarte mulți șicu minus 20 de grade, tot în noiembrie”, a mai spus Ion Sandu.

Extremele (ger sau zăpadă abundentă) pot fi prevăzutedoar cu 10 zile înainte

În ceea ce privește această iarnă, specialistul a declarat că vafi una normală și pe alocuri chiar mai blândă decât normal. „Astanu înseamnă că cinci sau zece zile din luna ianuarie nu vom puteaavea temperaturi și de minus 35 de grade. Chiar dacă iarna va fiblândă, noi nu spunem că nu vor fi viscole în decembrie, înianuarie și în februarie (…). Poate că la munte și înTransilvania va fi iarnă grea două săptămâni și atât”, a maiexplicat directorul ANM. „Totul depinde de modul în care ceea cevedem acum pe hărți se va distribui pe teritoriul țării și pedurata fiecărei luni, lucru pe care știința nu-l poate prevedeamomentan decât cu 10 zile înainte. Însă din ce vedem acum nu putemspune că ne așteaptă o iarnă extremă, ci mai degrabă una normală”,a adăugat el.

Prognoza pe lunile noiembrie – decembrie a fost realizată de ANMpe baza informațiilor primite de la Centrul European de Prognoză.Dacă vom avea sau nu zăpadă de Sărbători vom ști de abia pe 5decembrie, când ANM va prezenta următoarea prognoză.

În decembrie și ianuarie doar nordul și centrul țăriipot avea temperaturi sub cele normale

Liniile generale arată că luna decembrie va avea temperaturimedii lunare apropiate de cele normale, în cea mai mare parte ațării. Vor face excepție partea de centru și de nord, undetemperaturile pot fi sub medii. Și precipitațiile vor cădea aproapeîn parametri normali, iar în vestul și nord-vestul țării vor depășimediile multianuale lunare. Pentru luna decembrie, valoarea medielunară este de minus 0, 6 grade Celsius.

Și în luna ianuarie regimul termic va avea temperaturi apropiatede normalele perioadei (minus 3,1 grade) în marea parte aregiunilor. Numai în nord și în centru temperaturile vor fi maiscăzute, la fel ca și în luna precedentă. „Precizăm faptul căaceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situațiicu valori extreme de temperaturi sau cantități mai mari deprecipitații pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caractersever intervalului respectiv”, arată raportul ANM. Astfel, dacăvalorile medii ale precipitațiilor pentru lunile decembrie șiianuarie se învârt în jurul pragului de 40 de litri pe metrulpătrat, nu este exclus să cadă, pe alocuri, și precipitații de 80de litri pe metrul pătrat, mai explică meteorologii.

Prognoză

Luna aceasta – cu 1°C mai caldă decâtnormal

Media climatologică pe țară în luna noiembrie este 4,2 gradeCelsius. La sfârșitul acestei luni însă, meteorologii se așteaptăca media să oscileze între 4,7 și 5,2 grade Celsius.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...